fbpx
loading ...
loading ...

Nori na evropski film

Filmski seminar za mlade: Mad About Film

NORI NA EVROPSKI FILM

Kratko poročilo

Na 25. Liffu je pod okriljem filmske platforme za mlade – Mad About Film (MAF) potekal drugi seminar z naslovom Nori na evropski film, ki ga je organiziral Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

Na seminarju so potekale različne aktivnosti, od zanimivih filmskih predavanj in praktičnih delavnic, ogledov filmov v sklopu festivala, do spoznavanja in druženja s filmskimi ustvarjalci. Gost seminarja je bil tudi eden izmed najuspešnejših slovenskih mladih filmskih režiserjev Matevž Luzar.

Seminar je potekal 4 dni, od četrtka, 13. novembra, do nedelje, 16. novembra, na njem pa smo se ukvarjali z dvema interesnima področjema in sicer s pisanjem scenarija za kratki film in s pisanjem filmske kritike. Udeležilo se jo je 14 dijakov in študentov iz vse Slovenije.

Prvi dan seminarja je bil v celoti namenjen predavanjem. Ta so se začela z multimedijskim predavanjem o filmskih izraznih sredstvih. Zgradbo filmskega kadra, gibanje kamere, montažo, filmski ritem in zvok je udeležencem predstavil Rok Govednik. Predavanja so se nadaljevala z ekskurzom v evropski avtorski film, ki ga je skozi izbrane primere predstavila Nina Cvar. V petek je že navsezgodaj sledilo predavanje o scenariju. Matevž Luzar se je v nem spraševal Kaj je scenarij? Zakaj je scenarij? Kako začeti pisati scenarij? Kakšne zgodbe so primerne za film? in Kdo so naši junaki?

250343_415781315240654_4717359015090427980_n
image-1035

Predavanje Matevža Luzarja. Foto: Rok Govednik

Po Matevževem predavanju so udeleženci poslušali še dve krajši predavanji mentorjev delavnic na 25. Liffu. Tina Poglajen je  s predavanjem Kako napišem dober scenarij? uvedla tridnevno scenaristično delavnico, Matic Majcen pa je svojo delavnico začel s predavanjem z naslovom Filmska kritika – jo sploh še potrebujemo? 

V petek popoldan in v soboto smo v prijetnem festivalskem vzdušju poleg gledanja filmov kadar se je le dalo ustvarjali tudi svoje izdelke. Pisanje in piljenje člankov in scenarijev je potekalo vse do nedelje, ko smo vse izdelke, ki so nastali na delavnici tudi predstavili.

FID_6285
image-1036

Tina Poglajen – mentorica delavnice pisanja scenarijev. Foto: Iztok Dimic

Delavnica pisanja scenarija

Udeleženke in udeleženci so že pred samo delavnico dobili navodila za pisanje izdelkov, ki so jih nato na delavnici razvijali skupaj z mentorico Tino Poglajen. Premislili so, kje iskati navdih, kako tempirati in stopnjevati dogajanje, kako (če sploh) napisati naravno zveneč dialog in kako narediti like zanimive in življenjske. Med pisanjem so se poizkusili izogniti klišejem in prežvečenim stereotipom, si ogledali najpogostejše napake, ki jih delamo pri pisanju scenarija, izostal pa ni niti pogovor o tem, kako se sploh spraviti k pisanju in kaj so najpogostejše ovire, na katere pri pisanju scenarija naletimo.

Udeležencem je kljub zelo omejenemu času uspelo napisati kakovostne scenarije za kratke filme, ki so zaradi mladosti in neobremenjenosti udeležencev nevsakdanji, sveži in komični. Na delavnici je nastalo pet kratkih scenarijev. V celoti si lahko preberete scenarij za kratki film Prehodnost, ki ga je napisala Petra Pavšič (Gimnazija Bežigrad) in scenarij za kratki film Navada, ki ga je prispevala Helena Šukljan (Gimnazija Koper). Preberete si lahko tudi odlomka za kratka filma Karma iz scenarija Tine Pečan (Gimazija Vič) in Poplava iz scenarija Ele Lekše (Gimnazija Bežigrad) ter odlomek iz scenarija za kratki film Začetek Kristine Rakinić (FF).

FID_6273
image-1037

Matic Majcen – mentor delavnice filmske kritike. Foto: Iztok Dimic

Delavnica filmske kritike

Na delavnici za mlade filmske kritike na Liffu je mentor Matic Majcen ponudili vpogled v vsakdan tega poklica. Kaj danes pomeni biti filmski kritik? Kakšne vrste filmske kritike poznamo? Ali mora filmski kritik filme obvezno gledati v kinu? Kako izpiliti svoj slog pisanja in kako sploh priti do tega, da postaneš poklicni filmski kritik? Udeleženci so tekom delavnice napisali tudi svoj članek o videnih filmih na festivalu Liffe.

Nastalo je sedem prispevkov. Sanja Struna se je razpisala o korejskem filmu Naporen danVeronika Snoj (FF) je raziskala, koliko litrov vodke je preteklo v filmu Andreja Zvjaginceva Leviatan. Pia Nikolič (FF) je pisala o filmu švedskega režiserja Rubena Östlunda, Igra. O še enem filmu tega režiserja, Kitarskem mongoloidu pa je razmišljala Kristina Kokalj (ALUO). Ema Radovan (Gimnazija Bežigrad) je pisala o madžarskem filmu Prosti pad, Andrej Hoivik (FKKT) pa se je ob španskem filmu Jama spraševal, do kam sega racionalno razmišljanje človeka. Najnovejšemu filmu Marka Naberšnika se je v recenziji filma Gozdovi so še vedno zeleni posvetila Maša Katarina Brecelj (FDV).

FID_6279
image-1038

Udeleženci delavnice. Foto: Iztok Dimic

Takoj po zaključku festivala Liffe je od 24. – 26. novembra v okviru festivala Filofest in pod mentorstvom MAF-a in Film Flowa potekala še tridnevna delavnica snemanja podcasta oz. internetne radijske oddaje. Delavnice, ki je potekala v prostorih kreativnega centra Poligon sta se udeležila Bruna Pikš in Alan Kelher. Prvi dan smo postavili teoretske temelje in pisali scenarij. Drugi dan smo prižgali mikrofon in diktafon. Tretji dan smo montirali. Podcast, ki je nastal na delavnici pa si lahko poslušate spodaj.

Predavatelji in mentorji seminarja Nori na evropski film na 25. Liffu in na festivalu Filofest: Bojana Bregar, Nina Cvar, Rok Govednik, Urška Kočar, Matevž Luzar Matic Majcen, Tina Poglajen, Ana Šturm in Maja Zupanc.

16. seminar MAF: Intervju z Darjo Žuk: O ženskah, ki si ne želijo samo ljubezni in poroke

Blog, Festivali, Intervjuji, LIFFe

Film Kristalni labod (Khrustal, 2018) je s svojo živahno vizualno in glasbeno podobo svež prikaz Belorusije v 90. letih….

Preberi več →

16. seminar MAF: Breme, ki nam je bilo zapuščeno

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Srbija leta 1999. NATO sile stopnjujejo svojo agresijo nad srbsko populacijo, ljudje so negotovi in brezupni, naveličani treh zaporednih…

Preberi več →

16. seminar MAF: Intervju z Marcelom Martinessijem

Blog, Festivali, Intervjuji, LIFFe

Marcelo Martinessi (1973, Asunción) je paragvajski filmski režiser, ki se je na letošnjem Liffe-u predstavil s svojim prvim celovečercem…

Preberi več →

16. seminar MAF: Rdeče kot noir

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Ilusionándonos por una pequeñez, un color quizás perdido Jairo, El Valle Y El Volcán   Veseliva se zaradi neke…

Preberi več →

16. seminar MAF: Tisti, ki ostanejo: Mehko blato

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Tematika odraščanja in najstniških težav je v filmu že dobro ustaljena tematika. Mehko blato (Es esmu seit, 2016) je…

Preberi več →

14. seminar MAF: Intervju s Tomasom Alzamorom Muñozem

Blog, Festivali, Intervjuji, LIFFe

Tomas Alzamora Muñoz je 29-letni čilski režiser, ki se je s svojim prvencem Mala bela laž predstavil na filmskih…

Preberi več →

16. seminar MAF: Plovba po Stiksu

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Po osmih letih raziskovanja, razvijanja scenarija in štiridesetih snemalnih dneh z desetčlansko ekipo na jadrnici na odprtem morju se…

Preberi več →

17. MAF seminar na LIFFu 2018

MAF!

Seminar za mlade Od 6. – 16. novembra 2018 Dvorana E1, Cankarjev dom, Ljubljana Prijave do: 2. november 2018…

Preberi več →

Luka Marčetič: “Pomembno je, da pritiskaš sam nase, da si do neke (zdrave) mere obseden s tem”

Blog, Intervjuji

Z Lukom Marčetičem, režiserjem, scenaristom in igralcem, smo spregovorili o tem, kako izpeljati projekt od začetka do konca, kako…

Preberi več →

Jure Henigman: “Imaš privilegij, da lahko vstopaš v svetove, ki niso tvoji, in s tem širiš svoj svet”

Blog, Intervjuji

Z Juretom Henigmanom, gledališkim in filmskim igralcem, smo se pogovarjali o zaposljivosti slovenskih igralcev, kako igra nanj deluje terapevtsko,…

Preberi več →

Mentorski priročnik: Pokliči me po svojem imenu

Filmska kritika, Priročnik

V rubriki Mentroski priročnik izkušeni filmski kritiki mladim piscem podajajo nasvete in znanje o aktualnih filmih, njihovo analizo, ideje…

Preberi več →

Mentorski priročnik: Služkinja

Blog, Filmska kritika, Priročnik

V rubriki Mentroski priročnik izkušeni filmski kritiki mladim piscem podajajo nasvete in znanje o aktualnih filmih, njihovo analizo, ideje…

Preberi več →

Mentorski priročnik: Playing Men

Blog, Filmska kritika, Priročnik

V rubriki Mentroski priročnik izkušeni filmski kritiki mladim piscem podajajo nasvete in znanje o aktualnih filmih, njihovo analizo, ideje…

Preberi več →
Back To Top