Poročilo z 9. filmskega seminarja MAF: Enostavno nori na film

v MAF!/Poročila/Seminarji

pripravil: Rok Govednik, vodja programa MAF

Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo s programom Mad About Film (MAF) vzpostavlja prostor, ki mladim ponuja priložnost, da se o filmu in filmskem na neformalen način kakovostno izobrazijo. Na 27. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu LIFFe se je brezplačni seminar izvedel že tretje leto in je bil za nekatere udeležence dolg kar 10 ustvarjalnih dni (10.-19. 11. 2016)! Podrobnejši opisi konceptov delavnic lahko preberete tukaj.

Praktični del seminarja Enostavno nori na film je ponudil delavnico pisanja scenarijev, ki so se je udeležili 4 mladi nadebudni piske in pisci (potekala je od 10.-14.11.): Helena Šukljan, Jaka Dolinar, Lev Slivnik in Rebecca Bobnar. Scenarije so uspeli zaključiti Helena: MOSTOVI, Jaka: MED LEVO IN DESNO in Lev: EVOLUCIJA MESTA. Delavnico je vodila priznana filmska kritičarka in scenaristka Tina Poglajen.

Scenaristična delavnica je letos potekala skupaj z delavnico filmskega ustvarjanja, zato je bilo delo prilagojeno tovrstnim produkcijskim pogojem. Scenarije za nekaj minutne filme smo zasnovali tako, da so bile zgodbe bistveno umeščene v Ljubljano in se ne bi mogle zgoditi nikjer drugje. Mladi scenarista in scenaristki so pri pisanju in zastavljanju svojih projektov izkazali izjemno razumevanje za scenaristično formo in filmski medij ter si zamislili navdušujoče projekte, ki segajo od narativnih aktualnih, družbeno kritičnih premislekov o najbolj perečih družbenih problematikah Ljubljane, projektov, ki na poetičen način uprizarjajo njihove avtobiografske izkušnje, do projektov, ki so predvsem lirični vtisi o mestu Ljubljani, njenih prebivalcih in njihovih življenjih, zato mi je bilo letošnje vodenje delavnice še posebej v veselje. Zelo mi je žal, da se predstavitve nisem mogla udeležiti, vendar Heleni, Jaku, Levu in Rebecci želim vso srečo pri nadaljnjem ustvarjanju.” -Tina Poglajen

20161110_180004 20161110_175948

Delavnico filmske kritike je vodil priznani filmski kritik Matic Majcen (10.-18.11.) 13 udeležencev te delavnice si je, se razume, z velikim zanimanjem ogledovalo festivalske filme, a spoznali so tudi nekatere festivalske goste in z njimi opravili zanimive intervjuje. Udeležba je bila na MAFu ponovno mednarodna, saj smo imeli udeleženki iz Makedonije in iz Hrvaške. Tako so naslednji mladi pisali: Nejc Srebot o filmoma Končni obračun in Za vsako cenoMartin Draklser o filmu Jaz, Olga HepnarovaMaja Lazarova o filmu Dobra žena (v makedonščini!),  Kaja Dragoljević o filmu KlanJure Konestabo o filmoma Surovo in Loving, Vladimir Peršurić o filmu Beli vitez, Veronika Kuzmič o filmu Spopad, Vanja Gajić o filmu Neonski demon, Tjaša Bertoncelj o filmu Nisem tvoj sin,  Rahela Vešković prav tako o filmu Neonski demon (v hrvaščini!) in Polona Knjedic o filmu Aquarius. Nastali pa tudi naslednji intervjuji: Vladimir Peršurić: »Ta film smo naredili zato, da spregovorimo o problemu« (Tomáš Weinreb, režiser filma Jaz, Olga Hepnarová), Vanja Gajić in Martin Draksler: Porto: ljubezenska zgodba med filmom in Starim svetom (Gabe Klinger, režiser filma Porto), Polona Konjedic: Med morjem in zemljo (Manolo Cruz, režiser filma) in Rahela Vešković: »Ovak’i momak pa da ga sestra tuče« – korak preko granice ‘ženskosti’ (Hana Jušić, režiserka filma Ne glej mi v krožnik; v hrvaščini!)

Na MAFovo delavnico filmske kritike na Liffu se je letos prijavilo 13 kandidatov, s čimer smo zapolnili vsa razpoložljiva mesta. Ob posameznih odsotnosti zaradi bolezni jih je na koncu 11 aktivno sodelovalo v procesu piljenja kritiških in novinarskih veščin. Medtem ko je pisanje krajše filmske kritike tudi letos predstavljalo temelj naših aktivnosti, pa smo tokrat odločneje dodali tudi opravljanje intervjujev z mednarodnimi gosti festivala. S tem so udeleženci dobili praktične izkušnje pogovarjanja s filmskimi igralci in ustvarjalci ter preoblikovanja teh srečanj v pisni izdelek. Rečemo lahko, da je bila tokratna delavnica najuspešnejša do sedaj, saj so bili nadobudni filmski kritiki vsi po vrsti izjemno motivirani za delo in so redno izpolnjevali svoje zadane obveznosti. Ob tem pa nas še posebej veseli, da smo prvič sprejeli dve udeleženki iz tujine, ki sta svoje izdelke oddali v svojem jeziku, s čimer je delavnica dobila tudi mednarodno razsežnost.” -Matic Majcen

20161110_165717 20161110_164535

Letos smo se povezali tudi s Pionirskim domom, ki je z mentorjem Sandijem Skokom udeleženim na delavnici scenaristike ponudil nadaljevalno 5-dnevno delavnico snemanja kratkega filma (14.-18.11.). Med vsem napisanimi scenariji na delavnici scenaristike sta Tina in Sandi izbrala najboljšega in najbolj primernega, ki so ga nato vsi udeleženci delavnice realizirali in posneli. Izbralo se je scenarij Helene Šukljan in nastal je kratki film “Mostovi” (dostopen spodaj)

“Na prvem dnevu delavnic smo pripravili snemalno knjigo, zgodboris, k sodelovanju smo povabili igralce (Roman Borkovič in Renata Golja). Udeleženci delavnic so se naučili osnov filmskega jezika in spoznali opremo, ki so jo uporabljali pri snemanju in montaži. Naslednja dva dneva smo film snemali na mostovih v centru Ljubljane. Izziv je bil, da vse prizore posnamemo med 9. in 17. uro, ko je zunaj dovolj svetlo, hkrati poiskati ustrezne kadre, usmerjati igralce in paziti, da kateri od mimoidočih ljudi ni gledal v objektiv. Zadnji dan in pol pa so udeleženci delavnic Helena Šukljan, Lev Slivnik in Jaka Dolinar posneti material zmontirali v 3 minute in 45 sekund dolg film.” -Sandi Skok

dav

sdr

sdr

sdr

FILM “MOSTOVI”:

Po lanskem velikem zanimanju za predavanje Jožka Rutarja, filmskega producenta, je bil tokratni posebni gost seminarja priznani filmski producent Miha Černec, ki je na primeru bogatih izkušenj in predvsem zadnjih let dela v produkcijski hiši Staragara, predstavil ustvarjalno delo producenta (S čim vse se ukvarja filmski producent, 11. 11. ob 18.00). Černec je za svoje delo prejel že številne slovenske in evropske filmske nagrade.

9maf_10 9maf_9 9maf_7

Fotografije z zaključnega dogodka 19.11. ob 18.00:

9maf_6 9maf_5 9maf_4 9maf_3 9maf_1