Festival mladih in mladih po duši

v Festivali/Festivalski lajf

Da je festival res nekaj posebnega in da mu je kljub bogati zgodovini uspelo zajeti tudi sodobni duh časa, navsezadnje dokazuje tudi to, da iz leta v leto ogromen del njegovega občinstva sestavljajo prav mladi ljudje. 

Karlovy Vary

Festival mladih in mladih po duši

Avtorica: Tina Poglajen

Pri filmskih festivalih je večkrat tako, da se moramo odločati med prestižnostjo, mednarodnim ugledom, izbranim filmskim programom in sproščenostjo ter dostopnostjo, navsezadnje tudi cenovno. No, mednarodni filmski festival Karlovy Vary je v tem pogledu zagotovo nekaj edinstvenega: čeprav s svojimi devetinštiridesetimi leti obstoja pravzaprav spada med tiste z najdaljšo tradicijo in je uvrščen med tako imenovane festivale A kategorije, je po svoji pestrosti, obiskovalcih, sproščenem vzdušju in dostopnosti v primerjavi z večino zagotovo svetla izjema.

Letos festival poteka med četrtim in dvanajstim julijem, in kar se tiče vseh očarljivih posebnosti in zanj značilnih prednosti, ni nič drugačen kot prejšnja leta. V najbolj obiskanem programskem sklopu si je mogoče ogledati izbor filmov iz letošnjega Cannesa, Berlina in septembrskih Benetk, sklop Vzhodno od Zahoda je rezerviran za filmska odkritja iz vzhodne in jugovzhodne Evrope (letos je iz Slovenije med njimi Drevo Sonje Prosenc), organizirane so tudi retrospektive, letos pa je bila predvajana še restavrirana kopija Strogo nadzorovanih vlakov slovitega češkega režiserja Jiříja Menzela. Videti je mogoče pravo bogastvo neodvisnih filmov, v drugih programih pa je mogoče najti lepo število zanimivosti iz Evrope in celega sveta. Verjetno so najmanj predvidljiv programski sklop Polnočne projekcije, ki vsak dan, oz. vsako noč – ob polnoči – postrežejo z žanrskimi filmi, ki ljubitelje B-filmov s svojim poznavalskim izborom le redko razočarajo, pa naj gre za prelivanje krvi in borilne veščine ali mockumentarce, ki prikazujejo vsakodnevno življenje sodobnih vampirjev.

Drevo (Sonja Prosenc, Slovenija, 2014)

Da je festival res nekaj posebnega in da mu je kljub bogati zgodovini uspelo zajeti tudi sodobni duh časa, navsezadnje dokazuje tudi to, da iz leta v leto ogromen del njegovega občinstva sestavljajo prav mladi ljudje. »Na nobenem festivalu še nisem videla toliko mladih,« je tako povedala ena od gostij, predsednica evropskega komiteja za kulturo in šolstvo. »Ni tako skomercializiran, ni le za višji razred.« K temu gotovo pripomore tudi edinstven način dostopa do posameznih filmskih projekcij: poleg tega, da so vstopnice za filme neverjetno poceni, se pet minut pred vsako projekcijo vrata kinodvoran odprejo za vse čakajoče brez vstopnic – do zapolnitve dvorane.

In konec koncev, le kje drugje lahko naravnost izpred stojnice s slovitimi češkimi pivi skočiš naravnost na klepet s Toddom Solondzem, Michelom Gondryjem ali Debro Granik?

Režiserka Debra Granik na 49. Festivalu Karlovy Vary