32 kratkih filmov o Glennu Gouldu

v Recenzije/Vsi prispevki

32 kratkih filmov o Glennu Gouldu je film, ki ima enega najbolj zgovornih naslovov, kar jih obstaja. Film Françoisa Girarda iz leta 1993 je namreč točno to – 32 kratkih filmov o Glennu Gouldu.

32 kratkih filmov o Glennu Gouldu

Avtor: Matic Majcen

Prvi prizor: prostrana, popolnoma zasnežena kanadska pokrajina. Tišina. Nekje v daljavi je črna pika in izkaže se, da gre za moškega, ki hodi proti kameri. Minuto ali dve kasneje bo ta pika postala telo, gledalcu pa bo iz neskončne daljave s seboj prinesla glasbo – uvodno arijo iz Bachovih Goldbergovih variacij. Ta človek je Glenn Gould, eden največjih pianistov minulega stoletja. Nikoli pred njim niso poslušalci Bacha slišali na tak način, kot ga je zaigral on. Čustveno, meditativno, razmišljujoče. Mnoga izmed glasbenih del osemnajstega stoletja so prvič zares zaživela šele z njim, 200 let kasneje.

32 kratkih filmov o Glennu Gouldu je film, ki ima enega najbolj zgovornih naslovov, kar jih obstaja. Film Françoisa Girarda iz leta 1993 je namreč točno to – 32 kratkih filmov o Glennu Gouldu. Zakaj dvaintrideset? Zato, ker sta Gouldovi najbolj slavni deli, dve interpretaciji Bachovih Goldbergovih variacij, vsaka sestavljeni iz 32 koščkov glasbe. Tista slišana uvodna arija je že dodobra zlajnana – slišali smo jo denimo v Hannibalu, pa v Sramoti, v Kakršen oče, takšen sin. Igrajo jo povsod – pravi šlager klasične glasbe. Hec te glasbene mojstrovine pa je, da če jo poslušate, boste slišali, da Gould na njej ob igranju godrnja. Pravzaprav je njegovo čudaško mrmranje, plod njegovega izjemnega žara igre, slišati na večini njegovih plošč. Na začetku kariere so to momljanje poskušali v studiu odstraniti s posnetkov, a je kasneje postalo njegov nezmotljivi zaščitni znak. Še en dokaz, da je nekaj, kar se v umetnosti sprva zdi napaka, v bistvu tisti ključni element, ki mojstrovine naredi nesmrtne.

image-390
Glenn Gould

A Gould je bil veliko več kot samo pianist. Bil je predvsem človek, z vsemi svojimi napakami vred. Bil je velik hipohoder. To, da je v naslovu filma številka, je povsem logično, saj je bil podobno kot Freud tudi on strašno vraževeren in je v kombinacijah raznih številk iskal datum svoje smrti. Nosil je rokavice in se ni rokoval, da se ne bi nalezel virusov in bakterij. Bil je tudi izjemno ljudski človek. Tokom kariere si je s posebnimi izobraževalnimi oddajami nenehno prizadeval – tudi s komičnimi vložki –, da bi povprečnemu, nepoučenemu gledalcu razložil bit klasične glasbe. Bil je tudi delničar, pa džanki in še marsikaj, živel je s toliko žara, da je za oris njegovega življenja res potrebnih 32 pogledov. Prav zaradi vseh teh stvari 32 filmov o Glennu Gouldu ni zgolj klasični igrani biografski film ali dokumentarec. Je oboje. Še več, je tudi avtorski omnibus, pa videospot, pa animirani film, pa eksperimentalni film. Je eden najbolj nenavadnih biografskih filmov, ki ga težko uvrstim na kakršno koli lestvico najboljših ali najljubših filmov, a ga imam vseeno nenehno v glavi.

Zadnji prizor: neskončno prostrana, popolnoma zasnežena kanadska krajina. Glasba. Pred nami je človek, ki hodi vstran od našega pogleda. Minuto ali dve kasneje bo to telo v daljavi postalo črna pika, ki bo s sabo v neskončno daljavo odneslo uvodni preludij iz Bachovega Dobro uglašenega klavirja. To je bil Glenn Gould, eden največjih pianistov minulega stoletja.

Tags: