LIFFe 2019: Grozljivo dobre francoske protagonistke

v 2019/Festivali/LIFFe/November: Grozljivke/Seznami/Vsi prispevki

Letošnji Liffe je presenetil z izjemno bogatim izborom filmov, kjer najdemo kompleksne in psihološko temeljito dodelane ženske protagonistke. Med vsemi še posebej izstopajo odlični filmi francoske kinematografije, ki ponujajo vpogled tako v zgodovinski odnos do ženske svobode kot tudi sodobni odnos ženske do same sebe, do družbe in do druga druge. Naše uredništvo so najbolj prevzeli trije filmi, ki se vsak na svoj način lotevajo prikaza globin ženske in njene biti:

  1. Moj najboljši profil (Celle que vous croyez, Safy Nebbou 2019)

Vznemirljiva drama o ženski, ki se bolj kot smrti boji zapuščenosti. Njeno obsesijo predstavlja mladost, ki si jo na vsak način želi pridobiti nazaj v svoje življenje, saj jo povezuje z ljubeznijo in srečno preteklostjo, ki jo še vedno lovi, medtem ko se njej sami zdi, da z leti veni.

  1. Portret mladenke v ognju (Portrait de la jeune fille en feu, Celine Sciamma 2019)

Film, kjer celotno igralsko zasedbo sestavljajo ženske. Gre za tenkočuten portret nežnosti, ljubezni, inteligence, stiske in pripadnosti, ki si jo med seboj izkazujejo tri dekleta različnih stanov, ko skupaj preživljajo dneve v času odsotnosti gospodarice hiše.

  1. Resnica (La vérité, Kore-eda Hirokazu 2019)

Medtem ko večina filmov prikazuje idilično, neizmerno ljubezen matere do svojih otrok, saj naj bi bila to prirojena naloga vsake ženske, Resnica prikazuje mamo in hčerko, ki ne najdeta skupnega jezika: mama hčerko nenehno kritizira in skoraj da žali, hčerka pa bi še vedno naredila vse za svojo odsotno in čustveno otopelo mamo, ki ji kariera pomeni veliko več od družine in prijateljev.

Avtorica: Patricija Fašalek

Vir fotografije: Arhiv Liffe