Čast, slava in sekire – še, še in še!

v Recenzije/Vsi prispevki

Obilen zalogaj neznanega, h kateremu pritegne že sam uvod: kot v rogu črna noč, na obzorju pa zgolj prostrano grozljivo morje, v katerega počasi, skorajda spokojno tone človeško truplo.

Vikingi

Čast, slava in sekire – še, še in še!

Avtorica: Lucija Šuštar

Kaj se zgodi, ko se zaključi sezona Igre prestolov? Ko po n-krvavih smrti ostane neustavljiva želja po še? Še mastnih bitk, bolnih spletk, volkov, deklet, ki neustrašno kažejo sredinca moško dominiranemu svetu. Še fantazije, ki je tako zelo fascinantna. Toda kaj, ko bo nanjo treba počakati še dobro leto. Kaj zdaj? Na lov za novimi serijami!

In ravno v takem trenutku je tako zelo razveseljujoče odkriti serijo, ki ima za seboj že celi dve sezoni. Obilen zalogaj neznanega, h kateremu pritegne že sam uvod: kot v rogu črna noč, na obzorju pa zgolj prostrano grozljivo morje, v katerega počasi, skorajda spokojno tone človeško truplo. Proti morskemu dnu padajoče čelade, srebrniki, krvi željna sekira, v ozadju pa temačna hipnotična glasba švedske ustvarjalke Fever Ray. “More give me more give me more”, se glasi njeno besedilo – kot nalašč za serijo, ki gledalca popelje v nordijski svet srednjega veka, med Vikinge in njihovo neustavljivo željo po odkrivanju in plenjenju sveta na zahodu.

Serija Vikingi, ki jo je na noge postavil ustvarjalec Michael Hirst – točno tisti, ki je podpisan tudi pod Tudorje, temelji na krvavih pustolovščinah enega izmed najbolj znanih nordijskih mitoloških junakov, Vikinga Ragnarja Lothbroka (Travis Fimmel), ki se iz običajnega kmeta povzpne v častitljivega bojevnika.

Ragnar1
image-283
Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel)

Pri osvajanju prej neznanih dežel na zahodu mu neustrašno pomagajo brat Rollo (Clive Standen), sin Björn (Alexander Ludwig), prijatelj Floki (Gustaf Skarskgård) in žena, prav tako bojevnica, Lagertha (Katheryn Winnick). In če v Igri prestolov med ženskami najbolj občudujemo “ne-me-jebat-drugače-si-mrtev” Aryo, med Vikingi to mesto zaseda ravno Lagertha, eden gotovo najbolj feministično všečnih likov iz aktualnih serij. Izjemno razumna ter spretna in močna ženska, ki zaradi fizičnega nasilja svojega drugega moža, lokalnega poglavarja, odstrani in njegovo mesto prevzame sama. Mhm!

Lagertha1
image-284
Lagertha (Katheryn Winnick)

Ljubitelji Igre prestolov med Vikingi morda pogrešajo vseprisotno goloto, ampak nič ne de – tako ali tako se zdi, da je ta v Igri prestolov postala že sama sebi namen. Nekateri kritiki so seriji prav tako očitali plitkost – to do neke mere vzdrži, a serija zaradi tega ne izgubi svoje privlačnosti. Ravno nasprotno; zlahka te zasvoji, pri čemur nedvomno precejšno vlogo igrajo hladna, čudovita fotografija, s krvjo oblite bitke in postopen razvoj osrednjega lika Ragnarja.

Z njim je preboj doživel avstralski igralec Travis Fimmel – mimogrede, dekleta se ga v belih spodnjicah morda spomnite iz “prastarega”, a izjemno uspešnega in vidnega oglasa za Calvin Klein. Če je takrat veljal za postavnega svetlolasega fantiča, je kot Viking prevzel bolj moško, surovo, ponosno in divje-inteligentno vlogo – nomnom!

Skratka, Vikingi je serija ob kateri si želiš, da bi na večerjo povabil Thorja, Lokija, Odina in Freyjo, da bi postal najboljši mečevalec na svetu, da bi najnatančneje streljal z lokom in da bi znal najbolj zlovešče vihteti sekiro.

Mimogrede, tudi to serijo sem že pokončala – more give me more give me more!!!