18. festival dokumentarnega filma: Sonita

v Recenzije/Vsi prispevki

Plehak govor ravnatelja ameriškega kolidža, kamor so jo sprejeli, nas navda s strahom: je v njeni moči, da s svojim povzdignjenim glasom in aktivizmom zares kaj spremeni za vsa tista dekleta, ki jih je pustila za seboj, ali je lutka, s katero se lahko ponaša zahodni svet o svoji dobroti.

Sonita

Avtor: Špela Gala

Špela je tekst spisala v okviru 6. MAF seminarja “Nori na dokumentarni film”.

 

Rokhsareh Ghaem Maghami, iranska filmska ustvarjalka, je s svojim dokumentarnim portretom mlade afganistanske glasbenice Sonite Alizadeh morda rešila mlado uporno najstniško dušo pred bridko prihodnostjo, hkrati pa je ob vprašanju vloge ženske v afganistanski kulturi predani tradiciji in problemu dogovorjenih, prisilnih porok, ki iz nje izhajajo, odprla tudi vprašanje vloge filmarja v zgodbi, ki jo poskuša dokumentirati.

Sonita-poster1
image-1745

Sonita, danes osemnajstletna glasbena ustvarjalka, je z družino prebežela iz vojnega Afganistana v Iran pri svojih rosnih osmih letih. V Iranu ni bila upravičena do formalne izobrazbe, saj ni imela nobenega dokumenta, niti rojstnega lista. Za njo se je zavzela socialna delavka v neprofitnem centru v Teheranu, ki skrbi za dekleta z ulice, kjer je Sonita najbolj od vsega uživala v raperskih nastopih pred svojimi sovrstnicami. S svojo neverjetno pozitivnostjo, zagnanostjo, sanjavostjo in prepričanostjo, da bo njeno življenje drugačno od tistega, ki ji je namenjeno, je očarala tudi režiserko, ki je z očesom kamere tri leta sledila njenemu življenju. Vendar ne gre za preprosto opazovanje mladega dekleta; prisotnost avtorice je zaznati že od samega začetka filma, ko na primer slišimo njen glas, ko mladi Soniti zastavlja že skoraj intimna vprašanja – v njuni interakciji je čutiti, da gre med njima za intenziven in bližnji odnos, ki ruši distanco, katero bi od Rokhsareh pričakovali. Tako avtorica postane protagonistka svojega dokumentarca – v nekem momentu Sonita celo prime v roko kamero, tako da zamenjata vlogi, ob koncu filma pa je za kamero že neka tretja oseba, tako da lahko na platnu gledamo obe ženski.

S svojim posegom v življenje snemanega subjekta režiserka odločno vpliva na potek dogajanja. Usoda Sonite jo tako zelo prevzame, da na odisejadi skozi njeno življenje prestopi mejo med opazovalcem in opazovanim in tudi sama postane aktivistka – ključni prizor je, ko Sonitini materi plača 2000 dolarjev in tako Soniti kupi še šest mesecev svobode pred načrtovano prisilno poroko. V tem času posnameta videospot z naslovom »Brides for sale«, ki Soniti spremeni življenje. Ob tem se režiserka ves čas sprašuje, ali deluje prav ali ne, čeprav na koncu sočutje in ljubezen slednje zasenčita, k čemur pa ne nazadnje pripomore tudi srečno razpletanje dogodkov.

sonita-doc
image-1746

Toda čeravno smo neizmerno srečni, da je bilo Sonitino hrepenenje po svetlejši prihodnosti uslišano, konec pusti grenak priokus. Plehak govor ravnatelja ameriškega kolidža, kamor so jo sprejeli, nas navda s strahom: je v njeni moči, da s svojim povzdignjenim glasom in aktivizmom zares kaj spremeni za vsa tista dekleta, ki jih je pustila za seboj, ali je lutka, s katero se lahko ponaša zahodni svet o svoji dobroti.

Čeprav gre za iransko režiserko se vseeno zdi, kot da gre za prodajo ameriških sanj, ki so našle svoj nov teritorij. Ob tem ne ciljamo na posameznike, ki so Soniti omogočili uresničitev sanj – gre za vprašanje sistema in ideologije, kjer so takšne heroične zgodbe popolnoma zbanalizirane in tu pred nami le zato, da se lahko nad njimi naslajamo.