fbpx

Poročilo s 6. MAF seminarja “Nori na dokumentarni film”

v MAF!/Poročila/Seminarji

Učenje slovenščine me je spomnilo na svet fotografije, ki je podobno osupljajoč – vsak okvir je dejansko poseben trenutek. Vsak ima drugačno vlogo v zgodbi, skupaj pa izražajo prav ta koncept ‘MIDVA/dvojine’. Vsak trenutek ‘nas dvoje’ se nanaša na dve strani praznega prostora enega koščka sestavljenke.

POROČILO S 6. MAF SEMINARJA »NORI NA DOKUMENTARNI FILM« , ki je potekal na 18. FESTIVALU DOKUMENTARNEGA FILMA

avtorica: Anja Banko, koordinatorica MAF seminarja

Letos je Mad About Film v sodelovanju z zavodom Vizo in Cankarjevim domom na 18. Festivalu dokumentarnega filma že drugič organiziral seminar »Nori na dokumentarni film«, ki je potekal med 11. in 14. marcem v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Seminar je letos ponujal dve delavnici, in sicer delavnico pisanja filmske kritike s poudarkom na specifikah dokumentarnega filma, ki jo je vodila izkušena filmska kritičarka in publicistka Nina Cvar in delavnico dokumentarne fotografije pod vodstvom mednarodno priznanega fotografa Simona Changa.

Na delavnici se je skupaj prijavilo 18 udeleženk in udeležencev, od tega 7 na delavnico pisanja filmske kritike in 11 na delavnico dokumentarne fotografije.

Prvo srečanje udeleženk in udeležencev delavnice pisanja dokumentarne kritike je potekalo 11. marca. Na njem je predavateljica udeleženke_ce v sproščenem vzdušju uvedla v same specifike festivala dokumentarnega filma. Skupaj so si ogledali posebej aktualen film tekmovalnega programa Lampedusa pozimi (Lampedusa in Winter, Jakob Brossmann, 2015), ki pogleda v »hladno«, zimsko realnost prebivalcev tega zloglasnega italijanskega otočka, ki pozabljen od državnih in regionalnih oblasti bije trdo bitko za preživetje, medtem ko iz morja rešuje prenapolnjene čolne tistih, ki v Evropi iščejo varnost, mir in boljše življenje. Udeleženke_ci so za nalogo dobili pisanje najmanj dveh prispevkov, ene krajše recenzije in daljšega esejističnega razmisleka ob filmih, ki jih je ponudil festivalski program.

Na individualnih srečanjih je mentorica piske_ce usmerjala s konstruktivno kritiko in komentarji. Na daljšem in poglobljenem predavanju v soboto, 13. marca, je mentorica predstavila specifike pisanja filmske kritike in zagate, ki jih ob tem odpira razmišljanje v diskurzivnem polju »dokumentarnega filma« skozi pregled različnih oblik filmske kritike in slogov, ki se povezujejo s posamezno obliko filmske kritike, tj. pregled žanrov filmske kritike, pregled različnih metod in pristopov h kritičnemu ovrednotenju, pregled slogovnih parametrov, pregled in ponazoritev razmerij med posameznimi enotami izbranih besedil, osnovni pregled delovnega področja dokumentarnega filma. Pri tem je opozorila na koncepte »realnega« oz. »dokumentarnega« v odnosu do gledalca, ki mora videno vedno umeščati v določene kontekste na estetsko-etični in socialno-zgodovinski osnovi. Predavanje se je izteklo v zanimivo debato, na kateri so udeleženke_ci skupaj z mentorico razpravljali o ogledanih filmih kot tudi splošnih predstavljenih konceptih v polju pisanja kritike dokumentarnega filma.

Pisni izdelki udeleženk_cev bodo objavljeni na spletni strani MAF.

 

1377575_1692402434310393_6112955092522718170_n
image-1669

Delavnico dokumentarne fotografije je v petek, 12. marca, uvedlo predavanje Simona Changa, ki se ga je udeležilo tudi precej zunanjih obiskovalcev – nekateri so se kasneje navdušeno pridružili tudi sami delavnici. Na predavanju je Chang predstavil svoj avtorski fotografski opus in skozenj razmišljal o estetiki in etiki fotografije in fotografskega poklica, torej o fotografiji kot taki, vlogi fotografa in pripovedovanju zgodb skozi ta medij. Predavanje se je kmalu razvilo v sproščeno debato, ki je trajalo dolgo v večer. Po predavanju so udeleženke_ci predstavili svoje portfolie, ki so bili osnova, na kateri so pisali svoje zgodbe v Changovem konceptu »Midva«.

Kot tega opiše Simon Chang: »Večina evropskih jezikov razlikuje med ednino in množino, medtem ko ima slovenščina še dvojino. Ko je ‘dvoje nečesa’, uporabimo dvojino, šele ko je tri ali več, uporabljamo množino. Soglasno s samostalniško besedo se ujema tudi glagol, ki ima v dvojini drugačno obliko kot v ednini in množini. Zato je slovenščina tako poseben jezik. Učenje slovenščine me je spomnilo na svet fotografije, ki je podobno osupljajoč – vsak okvir je dejansko poseben trenutek. Vsak ima drugačno vlogo v zgodbi, skupaj pa izražajo prav ta koncept ‘MIDVA/dvojine’. Vsak trenutek ‘nas dvoje’ se nanaša na dve strani praznega prostora enega koščka sestavljenke. Menim, da je naloga fotografa ali pripovedovalca zgodb, da poveže strani, točke in obraze manjkajočih delcev na primernih mestih. Podobno kot poteze izkušenega krojača ali eleganten zračni poskok mačke se dve besedi, ki pripadata različni realnosti, povežeta s pritiskom na sprožilec fotoaparata in stalno doživljata dvojino, MIDVA. Menim, da vsak posamezen trenutek teh zamrznjenih okvirjev govori zgodbo ‘MIDVA’, skozi različne načine in domišljijo, ki je most med ednino in množino.«

11313056_1691753274375309_7409895517317056727_o
image-1670

Delavnica se je intenzivno nadaljevala čez vikend, v soboto in nedeljo 12. in 13. marca, so se udeleženke_ci srečali že dopoldan, odšli na teren in nabirali fotografsko gradivo ter kasneje ob pogovoru z mentorjem in drugimi udeleženkami_ci  presojali izbran material in razvijali svoje zgodbe.

Delavnica se je zaključila z razstavo v ponedeljek,  14. marca. Slavnostna otvoritev razstave, ki je pestrila festivalsko dogajanje v drugem preddverju Cankarjevega doma do zaključka samega festivala v četrtek, 17. marca, je bila precej množično obiskana.

 

 

Tags:

Nedavne

Pojdi na Vrh