loading ...
loading ...

Naj vas zmešajo dobri filmi

Nikoli prej v zgodovini nismo imeli na voljo tolikšnega bogastva filmov, kot nastaja prav zdaj. Film ni v zatonu, ravno obratno, film je povsod!

FilmMixer

Festival neodvisnega filma

Avtorici: Bojana Bregar in Ana Šturm

Film je kulturna dobrina. Vendar je to včasih težko razumeti, če so edini filmi, do katerih imamo možnost dostopa, formulaični hollywoodski blockbusterji, ki so producirani na način industrijsko predelane hrane: svetleča embalaža brez hranljive vsebine, ki prihaja s tekočega traku. Ti filmi niso nujno slabi, a imajo to pomanjkljivost, da le redko prinašajo nova spoznanja.

Pri tem pa je film eden najbolj dostopnih medijev, saj govori na vsakomur dostopen, vizualen način. Dober film nam lahko odpre povsem nov svet. Pokaže nam lahko, kako ljudje na drugih koncih sveta živijo ravno tako kot mi, ali pa nas seznani s povsem nepričakovanimi situacijami. Dober film nam lahko spremeni življenje. Toda spremeni nam ga le, če ga imamo možnost videti.

1
image-635

Zadnja leta je v medijih vseskozi prisoten diskurz o krizi filma. Kinematografi po svetu beležijo upad obiska gledalcev, za kar naj bi bili krivi predvsem internetni pirati, svoj delež pa k temu prispevajo tudi drugi, legalni kanali distribucije filmskih vsebin. Pri tem pa se pozablja na dejstvo, da je to predvsem trn v peti velikih studiev in da je demokratizacija filmskega medija v zadnjih desetletjih povzročila pravo pravcato revolucijo. Nikoli prej v zgodovini nismo imeli na voljo tolikšnega bogastva filmov, kot nastaja prav zdaj. Film ni v zatonu, ravno obratno, film je povsod! Problem je zgolj v tem, da infrastruktura po svetu, pri nas pa še predvsem boleče, očitno zaostaja za živahno neodvisno produkcijo.

Kranj ima dva velika kompleksa kinodvoran. Nima pa art kina. Nima prostora, ki bi kranjski filmski publiki pokazal, da tudi onkraj Hollywooda obstaja pisan in živahen svet, kjer je film lahko tudi drugačen. Še več; tudi obisk filma ni več zgolj obisk kinodvorane. Obisk filma je dogodek, ki presega samo gledanje filma v kinodvorani.

Zaradi tega je nastal FilmMixer.

FILM_MIXER_IMAGES
image-636

Ta konec poletja v Kranj prihaja nov filmski festival, ki bo premešal slovensko sceno z odličnimi filmi!

FilmMixer prostor v programu namenja produkciji, ki je pri nas manj znana ter posledično redko videna. V dveh dneh se bo odvrtelo preko 30 raznovrstnih filmov; celovečernih, kratkih, igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih.

V prvem planu so filmi neodvisne produkcije z vsega sveta: med njimi je netipična ameriška romantična komedija Drinking Buddies (Joe Swanberg, 2013), v kateri se mešata pivo in prijateljstvo; poetična francosko-romunska koprodukcija z naslovom Hungry Man (Philip Martin, 2013) vas bo popeljala v čas svobodnega otroštva; Narko kultura (Shaul Schwartz, 2013), šokantni dokumentarec o mehiški gangsterski subkulturi, vam bo pognal kri po žilah, britanska Podmornica (Submarine, Richard Ayoade, 2010) pa vas bo očarala s svojim prisrčnim čudaštvom.

Poleg celovečercev se bodo predstavili tudi kratki filmi, ki jih predstavljata hrvaški festival Tabor in mednarodni festival K3, medtem ko bo društvo Kraken pripravilo poseben pogled v slovensko ekstra neodvisno sceno. Videospotovska Podoba-Glasba bo pozornost usmerila v glasbene vode.

Da vam med filmi slučajno ne postane dolgčas, bodo skrbeli:

Aliash Tepina in Inti Šraj z delavnico  filmske igre;

Pirate Piška z delavnico sitotiska – na majice boste lahko tiskali filmske citate;

TRUS! in kleemar za muzikalične užitke, ter dj-a Nitz (Synaptic) in Ivanhoe (Hude Shoezz) za plesne ritme;

Okrogla miza »Odvisni od neodvisnega filma« z debato med filmskimi avtorji;

pa verjetno še kaj! Pa tudi lačni in žejni ne boste.

pirate piška
image-637
Vsi dogodki so brezplačni, ker verjamemo, da morajo dobro filmi postati dostopni vsem. Več o festivalu, ekipi in dogajanju si lahko preberete na spletni strani FilmMixerja. Preostane vam le še, da pridete v Kranj in pustite, da vas zmešajo dobri filmi.

Filmmixer1-a
image-638

 

14. MAF seminar: Poročilo

Blog, MAF!, Poročila

Novembra so štiri slovenska mesta zaživela s svežim filmskim utripom. 28. LIFFe je ponudil bogat program in vsak je…

Preberi več →

14. seminar MAF: Scenarij: Zadnji obiskovalec

Blog, Festivali, LIFFe

V sklopu 14. filmskega seminarja za mlade Enostavno nori na film, ki je potekal na 28. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu LIFFe,…

Preberi več →

14. seminar MAF: Scenarij: Grozljivi gost

Blog, Festivali, LIFFe

V sklopu 14. filmskega seminarja za mlade Enostavno nori na film, ki je potekal na 28. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu LIFFe,…

Preberi več →

14. seminar MAF: Oblika vode

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Pravljičasta pravljica Ustno izročilo je v zgodovini človeštva vse do začetka pisanja in tiskanja v večjem obsegu predstavljalo edini…

Preberi več →

14. seminar MAF: Intervju s Souleymanom Seyom Ndiayom

Blog, Festivali, Intervjuji, LIFFe

Od Senegala do Slovenije Souleymane Seye Ndiaye je senegalški igralec, ki je na Liffe prišel zaradi filma Mlada ženska….

Preberi več →

14. seminar MAF: Mlada ženska

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Kako biti francoska ženska Paula je Francozinja. To se pravi francoska ženska. Pa ne tiste pregovorne sorte, ki nosi…

Preberi več →

14. seminar MAF: Rekviem za gospo J.

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

OPRAVKI ZA SMRT »Obstaja en zares resen filozofski problem: samomor,« je zatrdil Albert Camus. Film Rekviem za gospo J….

Preberi več →

14. seminar MAF: Moški ne jočejo

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Izgubljeni in najdeni Združena Jugoslovanska produkcija pod poveljstvom (generala) režiserja Alena Drljevića je napovedala bitko travmam skupinice, ki jo…

Preberi več →

14. seminar MAF: Ubijanje svetega jelena

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Ubijanje slehernega gledalca Tudi letos je na Liffe prišel težko pričakovani, zdaj že drugi angleško govoreči film izjemnega, a…

Preberi več →

14. seminar MAF: Dobri časi

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Dobri časi slabega mesta Brata Benny in Josh Safdie, ki bi se ju dalo opredeliti kot indie režiserja, nam…

Preberi več →

14. seminar MAF: V Ciambri

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Zatirani, ki imajo svoje zatirane Zgodnje vstajanje, potepanje čez dan in trudoma nekaj zaslužiti (večinoma s krajo), napeljevanje žic…

Preberi več →

14. seminar MAF: Obupana

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Slaba raziskava neonacističnega nasilja Film Obupana (Aus dem nichts, 2017, Fatih Akin) deluje na dveh ravneh: družinski in družbeni….

Preberi več →

14. seminar MAF: Labod

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Otroška melanholija pod perutmi laboda Debitantski film mlade islandske režiserke Labod (Svanurinn, 2017, Ása Helga Hjörleifsdóttir) tako kot večina…

Preberi več →
Back To Top