fbpx
loading ...
loading ...

17. Festival slovenskega fima

Spoznala sem, koliko truda in časa je treba vložiti, da nastane film, pa naj bo kratki ali celovečerni. Kot gledalci se sploh ne zavedamo, koliko je stvari, ki se nam zdijo samoumevne, v resnici pa so bistvene za nastanek filma. 

17. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA

Portorož, 10. – 14. 9. 2014

Avtorica: Tina Pečan

Tina Pečan (1997) je dijakinja Gimnazije Vič.

V Portorožu se je septembra že sedemnajstič zapored odvijal Festival slovenskega filma. Kljub letošnji temi s senčniki se je sonce redko kdaj prikazalo, toda to ni vplivalo na naše dobro razpoloženje – bili smo namreč zaposleni z gledanjem filmov ter uživanjem.

Festivala sem se letos udeležila prvič in zagotovo ne zadnjič, saj je teh pet dni potekalo v prijetni filmski atmosferi s prijaznimi ljudmi, ki jim je bilo skupno eno –  »mad about film«.

V okviru FSF-ja je letos v Portorožu prvič potekal filmski seminar, udeležili pa smo se ga mladi iz cele Slovenije. Program seminarja je bil sestavljen iz zanimivih predavanj ter praktičnega dela s treh področij: filmska kritike, podcasta ter filmske delavnice. Predavanje je med drugim izvedel tudi Rok Biček, perspektiven mlad režiser, ki ga poznamo po uspešnici Razredni sovražnik.

Seminar mi je filmski svet prikazal v novi luči; odkrila sem, da je film vse prej kot samo vir zabave – je umetnost, ki temelji na znanju, izkušnjah ter lastnem doživljanju sveta.

O filmih moraš razmišljati, jih primerjati, oceniti ter si na svoj način interpretirati njihovo zgodbo.

prespana pomlad 2
image-795

Prizor iz filma Prespana pomlad.

Že z vstopom v avditorij si lahko zaznal drugačno filmsko atmosfero. Povsod je bilo videti zaposlene filmske delavce, ki si niso oddahnili niti za trenutek, zato da bi festival potekal gladko in obiskovalcem ponudil kar največ. S pestrim programom, ki je med drugim vključeval tudi zajtrke z avtorji, večerna druženja in koncerte, jim je to nedvomno uspelo in Festival slovenskega filma bi prav lahko označila za dogodek leta.

V času festivala smo se udeleženci seminarja družili in sodelovali z mentorji MAF-a; ti so nas spodbujali, pomagali ter svetovali pri ustvarjanju izdelkov. Z veseljem so nam odgovorjali na vprašanja o filmih in se z nami podali v debate o le-teh. Potrudili so se po najboljših močeh, da bi se o filmih naučili kar največ, okusili filmski svet ter najvažneje, uživali.

Dopoldneve smo večinoma preživeli v predavalnici, kjer smo imeli predavanja ter praktično delo, popoldneve pa smo izkoristili za oglede filmov oziroma filmski maraton – v teh petih dneh sem si ogledala rekordno število filmov; od kratkih igranih, študentskih, animacij ter celovečercev.

avtorji1
image-796

Pogovor z avtorji po projekcijah filmov. Foto: Andrej Firm & Katja Goljat

Vsak večer se je v avli avditorija odvijalo prijetno druženje s pogostitvijo. Na vsakem koraku si lahko naletel na znane obraze – igralce in režiserje, scenariste, kritike ter imel priložnost, da se z njimi zapleteš v pogovor.

Z zagotovostjo lahko rečem, da je festival (in seminar) uspel, saj sem se naučila veliko novih stvari o filmih; od snemanja, zgodovine filmov ter pisanja filmske kritike. Poleg izjemno zanimivih predavanj ter filmskega maratona sem se udeležila tudi zajtrka z avtorji filma Inferno ter koncerta srbskega rock banda Repetitor.

repetitor4
image-797

Koncert skupine Repetitor v Monfortu. Foto: Andrej Firm & Katja Goljat

Spoznala sem, koliko truda in časa je treba vložiti, da nastane film, pa naj bo kratki ali celovečerni. Kot gledalci se sploh ne zavedamo, koliko je stvari, ki se nam zdijo samoumevne, v resnici pa so bistvene za nastanek filma. Pomembno je gibanje kamere, zvok, filmski kader, filmski čas, prostor, ritem … in seveda montaža, ki je srce filma.

Na seminar Mad about film sem se prijavila, ker me je pritegnil zanimiv program s filmsko tematiko. Pred tem o filmski industriji nisem vedela prav veliko; ob filmih sem se predvsem zabavala ter kratkočasila. V teh petih dneh v Portorožu pa me je FSF seznanil s filmskim svetom, mi ga približal in me popolnoma navdušil nad njim. Ta teden mi bo nedvomno ostal v spominu in z zagotovostjo lahko rečem, da se bom v prihodnosti še ukvarjala s filmom (in pri tem seveda uporabila pridobljeno znanje), pa naj bo to pisanje kritike ali snemanje.

Prepričana sem, da lahko zase rečem natanko to, kar je zapisano na spletni strani MAF-a:

»Če si nor na film, potem si na pravem mestu. Če še nisi nor na film, obstaja velika verjetnost, da to kmalu postaneš«.

16. seminar MAF: Intervju z Darjo Žuk: O ženskah, ki si ne želijo samo ljubezni in poroke

Blog, Festivali, Intervjuji, LIFFe

Film Kristalni labod (Khrustal, 2018) je s svojo živahno vizualno in glasbeno podobo svež prikaz Belorusije v 90. letih….

Preberi več →

16. seminar MAF: Breme, ki nam je bilo zapuščeno

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Srbija leta 1999. NATO sile stopnjujejo svojo agresijo nad srbsko populacijo, ljudje so negotovi in brezupni, naveličani treh zaporednih…

Preberi več →

16. seminar MAF: Intervju z Marcelom Martinessijem

Blog, Festivali, Intervjuji, LIFFe

Marcelo Martinessi (1973, Asunción) je paragvajski filmski režiser, ki se je na letošnjem Liffe-u predstavil s svojim prvim celovečercem…

Preberi več →

16. seminar MAF: Rdeče kot noir

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Ilusionándonos por una pequeñez, un color quizás perdido Jairo, El Valle Y El Volcán   Veseliva se zaradi neke…

Preberi več →

16. seminar MAF: Tisti, ki ostanejo: Mehko blato

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Tematika odraščanja in najstniških težav je v filmu že dobro ustaljena tematika. Mehko blato (Es esmu seit, 2016) je…

Preberi več →

14. seminar MAF: Intervju s Tomasom Alzamorom Muñozem

Blog, Festivali, Intervjuji, LIFFe

Tomas Alzamora Muñoz je 29-letni čilski režiser, ki se je s svojim prvencem Mala bela laž predstavil na filmskih…

Preberi več →

16. seminar MAF: Plovba po Stiksu

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Po osmih letih raziskovanja, razvijanja scenarija in štiridesetih snemalnih dneh z desetčlansko ekipo na jadrnici na odprtem morju se…

Preberi več →

17. MAF seminar na LIFFu 2018

MAF!

Seminar za mlade Od 6. – 16. novembra 2018 Dvorana E1, Cankarjev dom, Ljubljana Prijave do: 2. november 2018…

Preberi več →

Luka Marčetič: “Pomembno je, da pritiskaš sam nase, da si do neke (zdrave) mere obseden s tem”

Blog, Intervjuji

Z Lukom Marčetičem, režiserjem, scenaristom in igralcem, smo spregovorili o tem, kako izpeljati projekt od začetka do konca, kako…

Preberi več →

Jure Henigman: “Imaš privilegij, da lahko vstopaš v svetove, ki niso tvoji, in s tem širiš svoj svet”

Blog, Intervjuji

Z Juretom Henigmanom, gledališkim in filmskim igralcem, smo se pogovarjali o zaposljivosti slovenskih igralcev, kako igra nanj deluje terapevtsko,…

Preberi več →

Mentorski priročnik: Pokliči me po svojem imenu

Filmska kritika, Priročnik

V rubriki Mentroski priročnik izkušeni filmski kritiki mladim piscem podajajo nasvete in znanje o aktualnih filmih, njihovo analizo, ideje…

Preberi več →

Mentorski priročnik: Služkinja

Blog, Filmska kritika, Priročnik

V rubriki Mentroski priročnik izkušeni filmski kritiki mladim piscem podajajo nasvete in znanje o aktualnih filmih, njihovo analizo, ideje…

Preberi več →

Mentorski priročnik: Playing Men

Blog, Filmska kritika, Priročnik

V rubriki Mentroski priročnik izkušeni filmski kritiki mladim piscem podajajo nasvete in znanje o aktualnih filmih, njihovo analizo, ideje…

Preberi več →
Back To Top