loading ...
loading ...

17. Festival slovenskega fima

Spoznala sem, koliko truda in časa je treba vložiti, da nastane film, pa naj bo kratki ali celovečerni. Kot gledalci se sploh ne zavedamo, koliko je stvari, ki se nam zdijo samoumevne, v resnici pa so bistvene za nastanek filma. 

17. FESTIVAL SLOVENSKEGA FILMA

Portorož, 10. – 14. 9. 2014

Avtorica: Tina Pečan

Tina Pečan (1997) je dijakinja Gimnazije Vič.

V Portorožu se je septembra že sedemnajstič zapored odvijal Festival slovenskega filma. Kljub letošnji temi s senčniki se je sonce redko kdaj prikazalo, toda to ni vplivalo na naše dobro razpoloženje – bili smo namreč zaposleni z gledanjem filmov ter uživanjem.

Festivala sem se letos udeležila prvič in zagotovo ne zadnjič, saj je teh pet dni potekalo v prijetni filmski atmosferi s prijaznimi ljudmi, ki jim je bilo skupno eno –  »mad about film«.

V okviru FSF-ja je letos v Portorožu prvič potekal filmski seminar, udeležili pa smo se ga mladi iz cele Slovenije. Program seminarja je bil sestavljen iz zanimivih predavanj ter praktičnega dela s treh področij: filmska kritike, podcasta ter filmske delavnice. Predavanje je med drugim izvedel tudi Rok Biček, perspektiven mlad režiser, ki ga poznamo po uspešnici Razredni sovražnik.

Seminar mi je filmski svet prikazal v novi luči; odkrila sem, da je film vse prej kot samo vir zabave – je umetnost, ki temelji na znanju, izkušnjah ter lastnem doživljanju sveta.

O filmih moraš razmišljati, jih primerjati, oceniti ter si na svoj način interpretirati njihovo zgodbo.

prespana pomlad 2
image-795

Prizor iz filma Prespana pomlad.

Že z vstopom v avditorij si lahko zaznal drugačno filmsko atmosfero. Povsod je bilo videti zaposlene filmske delavce, ki si niso oddahnili niti za trenutek, zato da bi festival potekal gladko in obiskovalcem ponudil kar največ. S pestrim programom, ki je med drugim vključeval tudi zajtrke z avtorji, večerna druženja in koncerte, jim je to nedvomno uspelo in Festival slovenskega filma bi prav lahko označila za dogodek leta.

V času festivala smo se udeleženci seminarja družili in sodelovali z mentorji MAF-a; ti so nas spodbujali, pomagali ter svetovali pri ustvarjanju izdelkov. Z veseljem so nam odgovorjali na vprašanja o filmih in se z nami podali v debate o le-teh. Potrudili so se po najboljših močeh, da bi se o filmih naučili kar največ, okusili filmski svet ter najvažneje, uživali.

Dopoldneve smo večinoma preživeli v predavalnici, kjer smo imeli predavanja ter praktično delo, popoldneve pa smo izkoristili za oglede filmov oziroma filmski maraton – v teh petih dneh sem si ogledala rekordno število filmov; od kratkih igranih, študentskih, animacij ter celovečercev.

avtorji1
image-796

Pogovor z avtorji po projekcijah filmov. Foto: Andrej Firm & Katja Goljat

Vsak večer se je v avli avditorija odvijalo prijetno druženje s pogostitvijo. Na vsakem koraku si lahko naletel na znane obraze – igralce in režiserje, scenariste, kritike ter imel priložnost, da se z njimi zapleteš v pogovor.

Z zagotovostjo lahko rečem, da je festival (in seminar) uspel, saj sem se naučila veliko novih stvari o filmih; od snemanja, zgodovine filmov ter pisanja filmske kritike. Poleg izjemno zanimivih predavanj ter filmskega maratona sem se udeležila tudi zajtrka z avtorji filma Inferno ter koncerta srbskega rock banda Repetitor.

repetitor4
image-797

Koncert skupine Repetitor v Monfortu. Foto: Andrej Firm & Katja Goljat

Spoznala sem, koliko truda in časa je treba vložiti, da nastane film, pa naj bo kratki ali celovečerni. Kot gledalci se sploh ne zavedamo, koliko je stvari, ki se nam zdijo samoumevne, v resnici pa so bistvene za nastanek filma. Pomembno je gibanje kamere, zvok, filmski kader, filmski čas, prostor, ritem … in seveda montaža, ki je srce filma.

Na seminar Mad about film sem se prijavila, ker me je pritegnil zanimiv program s filmsko tematiko. Pred tem o filmski industriji nisem vedela prav veliko; ob filmih sem se predvsem zabavala ter kratkočasila. V teh petih dneh v Portorožu pa me je FSF seznanil s filmskim svetom, mi ga približal in me popolnoma navdušil nad njim. Ta teden mi bo nedvomno ostal v spominu in z zagotovostjo lahko rečem, da se bom v prihodnosti še ukvarjala s filmom (in pri tem seveda uporabila pridobljeno znanje), pa naj bo to pisanje kritike ali snemanje.

Prepričana sem, da lahko zase rečem natanko to, kar je zapisano na spletni strani MAF-a:

»Če si nor na film, potem si na pravem mestu. Če še nisi nor na film, obstaja velika verjetnost, da to kmalu postaneš«.

14. seminar MAF: Dan brez imena

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Maturantski izlet po makedonsko (Objavljeno v reviji Ekran) Leta 1981 je Emir Kusturica posnel enega svojih najboljših filmov, Se…

Preberi več →

14. MAF seminar: Poročilo

Blog, MAF!, Poročila

Novembra so štiri slovenska mesta zaživela s svežim filmskim utripom. 28. LIFFe je ponudil bogat program in vsak je…

Preberi več →

14. seminar MAF: Scenarij: Zadnji obiskovalec

Blog, Festivali, LIFFe

V sklopu 14. filmskega seminarja za mlade Enostavno nori na film, ki je potekal na 28. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu LIFFe,…

Preberi več →

14. seminar MAF: Scenarij: Grozljivi gost

Blog, Festivali, LIFFe

V sklopu 14. filmskega seminarja za mlade Enostavno nori na film, ki je potekal na 28. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu LIFFe,…

Preberi več →

14. seminar MAF: Oblika vode

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Pravljičasta pravljica Ustno izročilo je v zgodovini človeštva vse do začetka pisanja in tiskanja v večjem obsegu predstavljalo edini…

Preberi več →

14. seminar MAF: Intervju s Souleymanom Seyom Ndiayom

Blog, Festivali, Intervjuji, LIFFe

Od Senegala do Slovenije Souleymane Seye Ndiaye je senegalški igralec, ki je na Liffe prišel zaradi filma Mlada ženska….

Preberi več →

14. seminar MAF: Mlada ženska

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Kako biti francoska ženska Paula je Francozinja. To se pravi francoska ženska. Pa ne tiste pregovorne sorte, ki nosi…

Preberi več →

14. seminar MAF: Rekviem za gospo J.

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

OPRAVKI ZA SMRT »Obstaja en zares resen filozofski problem: samomor,« je zatrdil Albert Camus. Film Rekviem za gospo J….

Preberi več →

14. seminar MAF: Moški ne jočejo

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Izgubljeni in najdeni Združena Jugoslovanska produkcija pod poveljstvom (generala) režiserja Alena Drljevića je napovedala bitko travmam skupinice, ki jo…

Preberi več →

14. seminar MAF: Ubijanje svetega jelena

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Ubijanje slehernega gledalca Tudi letos je na Liffe prišel težko pričakovani, zdaj že drugi angleško govoreči film izjemnega, a…

Preberi več →

14. seminar MAF: Dobri časi

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Dobri časi slabega mesta Brata Benny in Josh Safdie, ki bi se ju dalo opredeliti kot indie režiserja, nam…

Preberi več →

14. seminar MAF: V Ciambri

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Zatirani, ki imajo svoje zatirane Zgodnje vstajanje, potepanje čez dan in trudoma nekaj zaslužiti (večinoma s krajo), napeljevanje žic…

Preberi več →

14. seminar MAF: Obupana

Blog, Festivali, LIFFe, Recenzije

Slaba raziskava neonacističnega nasilja Film Obupana (Aus dem nichts, 2017, Fatih Akin) deluje na dveh ravneh: družinski in družbeni….

Preberi več →
Back To Top