15. MAF seminar: Nori na dokumentarni film!

v Festivali/MAF!/Prihajajoči dogodki/Seminarji

|14. – 19. marec 2018|
|Cankarjev dom|
|dvorana E6|

S petnajsto izvedbo filmskega seminarja se vračamo na Festival dokumentarnega filma.

Brezplačna filmsko-kritiška delavnica se bo odvijala 6 dni, od 14. do 19. marca v Cankarjevem domu.

Tokrat bo ob ogledih festivalskih dokumentarnih filmov seminar potekal v dveh sklopih. Prvi bo pisanje filmske kritike in spoznavanje specifik pisanja in razmišljanja o dokumentarnih filmih, drugi pa bo snemanje podcastov z avtorji in predstavniki filmov, ki bodo prisotni na 20. festivalu dokumentarnega filma. Seminar bo vodil filmski kritik in novinar Žiga Brdnik.

Uvodno srečanje bo 14. marca ob 17:00 v Cankarjevem domu (dvorana E6).

Vse napisane kritike in posneti podcasti bodo objavljeni na spletni strani MAF (www.madaboutfilm.si).

Prijave zbiramo do 10. marca!

Prijavi se!

PREDSTAVITEV PROGRAMA SEMINARJA »Nori na dokumentarni film«:

FILMSKO-KRITIŠKA DELAVNICA (potrebne predprijave)
14. – 19. marec 2018, dvorana E6, Cankarjev dom

Uvodno predavanje (14.3. ob 17:00): se bo s pomočjo videov in izsekov iz dokumentarcev dotaknilo osnovnih značilnosti dokumentarnega filma, njegove zgodovine in nekaterih ključnih avtorjev sedanjega časa. In pri tem skušalo orisati specifike pisanja filmske kritike o dokumentarnih filmih. Drugi del predavanja se bo osredotočil na filmske podcaste (spletne pogovorne oddaje o filmu), v prvi vrsti podcaste o dokumentarcih, in predstavil ter na primerih pokazal nekaj bistvenih načinov, kako jih je mogoče ustvarjati, izpeljati in širiti.

Delavnica v dveh sklopih: prvi bo pisanje filmske kritike in spoznavanje specifik pisanja ter razmišljanja o dokumentarnih filmih; drugi pa bo snemanje podcastov z avtorji filmov ali v obliki pogovora o izbranem filmu. Udeleženci imajo tri možnosti: napisati 2 filmski kritiki; posneti 2 podcasta; ali narediti vsakega po 1. Z vidika pridobitve čim širšega znanja in veščin filmske kritike je vsekakor priporočljivo, da se udeleženci odločijo za zadnjo možnost, saj je stik z avtorji in vodenje pogovorov v živo ali pred mikrofonom praktično nepogrešljiv del ustvarjanja filmskega kritika danes.

Zaključno srečanje in predstavitev nastalih izdelkov
19. marec 2018 ob 18:30 (javni dogodek)

 

O mentorju tokratnega seminarja:
Žiga Brdnik –
po izobrazbi filozof in novinar, po statusu pa samozaposlen v kulturi kot filmski kritik/recenzent – svoje kritike in druge prispevke o filmu piše za revije Ekran, Dialogi, Vklop in Manager ter časopis Večer. Redno obiskuje in poroča s filmskih festivalov v Sloveniji in širši regiji. Je programski selektor IntimnegaKina v mariborskem interdisciplinarnem umetniškem laboratoriju GT22, Letnega kina Minoriti in Mobilnega Udarnika, pred tem pa je enako vlogo opravljal v Kinu Udarnik. V GT22 je voditelj podcasta Maribor is The Future, sovoditelj serije pogovorov Ekstremno Slovensko s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami in serije pogovorov Ekstremno lokalno. Za Fundacijo Sonda je uredil in napisal spremno besedo za Malo garažno knjižico: Ambasada Kinoteka, Kino Udarnik 2010-2015; Slovenska Kinoteka v Mariboru 2007–2017. Lani je bil član filmsko-kritiške žirije na Festivalu slovenskega filma 2017 v Portorožu.


Žiga Brdnik / Foto: Nejc Ketiš

 

Filmski seminar za mlade Mad About Film organizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo. Število mest je omejeno, zato te prosimo, da se prijaviš preko spletnega obrazca in počakaš na potrditveni mail.

Projekt podpira Javna agencija RS Slovenski filmski center.