Uvodnik

v 2019/Januar: Filmska produkcija/Pretekle številke/Vsi prispevki

Z novim letom začenjamo z novo, prenovljeno podobo spletne revije Mad About Film, pospremljeno s posodobljeno, vsebinsko razširjeno vizijo našega dela. Projekt Mad About Film je bil že od samega začetka zasnovan z namenom, da mladim filmskim navdušencem ponudi prostor za izobraževanje in ustvarjanje, za pridobivanje tako teoretične razlage kot tudi priložnosti za praktično udejstvovanje na delavnicah, kjer nastajajo izdelki s pomočjo naših mentorjev.

Sedaj se premikamo še nekoliko dalje. Odločili smo se namreč, da ustvarimo mesto, ki bo služilo kot zbirališče preglednih prispevkov v slovenščini, katerih vsebina nam bo pomagala razumeti delovanje filmskega sveta. Vsak mesec bomo odprli tematiko, ki se nam zdi relevantna za spoznavanje filma kot področja profesionalnega ustvarjanja, odkrivali bomo filmske forme, teorije in tehnike ustvarjanja, vse to pa povezali z realnostjo v Sloveniji in po svetu. Naša želja je na enem mestu zbrati čim bolj poljudno in razumljivo napisane prispevke o tej široki in obsežni umetnosti, ki nas spremlja na vsakem vogalu že malo več kot dobrih sto let.

Vsak mesec si boste lahko o določeni temi prebrali na dva načina: teoretsko jo bomo obdelali v za to pripravljenem članku, hkrati pa jo bomo predstavili tudi preko intervjujev s slovenskimi ali tujimi strokovnjaki s tega področja. V prvi številki smo se odločili predstaviti pojem filmske produkcije, kjer nas Jerca in Andraž Jerič preko pogovora popeljeta skozi njuno delo, delo filmskega producenta, ponovno pa objavljamo tudi intervjuja z Lukom Marčetičem in Juretom Henigmanom, kjer sta spregovorila o izobraževanju in delu igralca, scenarista in režiserja. S tem sklepamo ožji krog filmskega profesionalnega ustvarjanja v Sloveniji.

V naslednjih številkah boste lahko ponovno zasledili nove mentorske priročnike in druga gradiva, MAF pa še vedno ostaja tudi prostor za objavljanje vaših avtorskih prispevkov, nastalih na naših delavnicah. Z veseljem objavimo tudi vaše druge prispevke ali pa pripravimo katero od sledečih številk glede na vaša zanimanja za določeno temo.

Patricija Fašalek

Tags: