Festival frankofonskega filma 2016

v Prihajajoči dogodki

FFF: PETIČ!

Od 30. 3. do 10. 4. bo na ogled 17 odličnih filmov, ki jih bo predstavilo 15 držav v Kinodvoru in Slovenski kinoteki!

PREDSTAVITEV FESTIVALA FRANKOFONSKEGA FILMA (FFF)

Tuja veleposlaništva v Sloveniji, ki so člani Mednarodne organizacije za frankofonijo, bodo praznovala mednarodni dan frankofonije s peto izdajo Festivala frankofonskega filma (30. 3.-10. 4. 2016).

Zakaj bi v Sloveniji praznovali ta dan?

Ker ima Slovenija od leta 1999 status opazovalke v Mednarodni organizaciji za Frankofonijo (OIF). Ta danes združuje 80 držav, ki želijo poudariti svojo različnost, pri čemer vidijo francoščino kot priložnost, hkrati pa proslavljajo raznolikost jezikov in kultur.

Ker želijo te države skupaj zagovarjati njim pomembne vrednote, kot so mir, demokracija, človekove pravice, pravica do izobrazbe in trajnostni razvoj, tudi s pomočjo medkulturnega dialoga.

Festival ilustrira prav to: filmi so predvajani v jeziku posamezne države, vsi pa imajo isti namen – prikazati svojo pripadnost gibanju.

Letos sodelujejo: Albanija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Egipt, Francija, Grčija, Hrvaška, Kanada, Madžarska, Poljska, Romunija, Srbija, Slovenija in Švica. Dogodek je bil pripravljen v sodelovanju s Kinodvorom, Slovensko kinoteko in Francoskim inštitutom v Sloveniji ter s podporo mednarodnega frankofonskega televizijskega kanala TV5MONDE.

Več o programu na: http://www.institutfrance.si/5.-festival-frankofonskega-filma.html#sthash.vbiETkVU.dpuf