14. MAF seminar: Enostavno nori na film!

v Festivali/LIFFe/MAF!/Prihajajoči dogodki/Seminarji

|11. – 18. november 2017|
|Cankarjev dom|
|dvorana E1|

Med 11. in 18. novembrom 2017 bo v okviru 28. Liffe festivala potekal brezplačni filmski seminar Mad About Film, že štirinajsti po vrsti.

Praktični del seminarja bo ponujal dve delavnici. Pisanje scenarijev, bo usmerjala in vodila priznana filmska kritičarka in scenaristka Tina Poglajen, mentor mladim piscem filmske kritike pa bo priznani filmski kritik Matic Majcen. Udeleženci bodo uživali tudi v festivalskih filmih in spoznavali festivalske goste.

Po predavanjih režiserja Matevža Luzarja ter producentov Jožka Rutarja in Mihe Černeca, bo letos za kateder stopil Lev Predan Kowarski, direktor fotografije, ki  je študiral na Poljskem. V zadnjih letih je posnel več celovečernih in kratkih igranih in dokumentarnih filmov ter videospotov (Pot v raj, Nova Planica, Sošolki, Srečno, Orlo!, Putin putout, The Trump Hump). V filmskem svetu je sodeloval tudi kot snemalec druge kamere, svetovalec za barvno korekcijo, mojster luči in video asistent (Ivan, Huston, imamo problem!, Pr’Hostar, videospoti Katarine Rešek – Kukle, ameriška TV serija Berlin Station). Aktivno sodeluje pri projektih restavriranja filmov slovenske kulturne dediščine. Predstavil bo kreativno in drugo delo direktorja fotografije in opisal tudi svoje dosedanje izkušnje v tem poklicu.

Predavanje je javno in odprto za vse zainteresirane, za delavnici pa je potrebna predhodna prijava.

Vse napisane kritike in scenariji bodo objavljeni na spletni strani MAF (www.madaboutfilm.si).

Uvodno srečanje: 11. november 2017 v Cankarjevem domu (dvorana E1)

Prijave zbiramo do 5.11.2017!

Prijavi se!

PREDSTAVITEV PROGRAMA SEMINARJA »Enostavno nori na film«:

KREATIVNO IN DRUGO DELO DIREKTORJA FOTOGRAFIJE
11. november 2017 ob 17:30  (javni dogodek)
Predavanje o poklicu direktorja fotografije, ki bo obiskovalce popeljalo od teorije in šolanja za ta poklic, preko različnih produkcij,  najpomembnejših sodelavcev in odgovornosti, ki jih ima direktor fotografije do praktičnih primerov dela na setu ter končnega rezultata, ki ga gledamo v kinu.
Predava: Lev Predan Kowarski

DELAVNICA FILMSKE KRITIKE (potrebne predprijave)
11. – 18. november 2017
Na delavnici filmske kritike bomo udeležence uvedli v poglobljeno pisanje o filmu. Odgovorili bomo na vprašanja, kot so: Kaj danes pomeni biti filmski kritik? Kakšne vrste filmske kritike poznamo? Kako izpiliti svoj slog pisanja in kako postati poklicni filmski kritik? Delavnica predstavlja izvrstno priložnost za vse, ki bi si želeli vzpostaviti prvi resnejši stik s poglobljenim pisanjem o filmu. Udeleženci bodo tokom delavnice napisali svojo filmsko kritiko na podlagi filmov, videnih na LIFFu, izbrani izdelki pa bodo objavljeni na uradnem blogu festivala.
Mentor: Matic Majcen

DELAVNICA SCENARISTIKE (potrebne predprijave)
13. – 18. november 2017
Scenaristična delavnica je namenjena predstavitvi osnov scenaristike, od čisto tehničnih (kako oblikovati scenarij in s čim ga napisati) do vsebinskih (razjasnitve klasičnih konceptov tridelne strukture, protagonista, antagonista, principov pisanja filmskega dialoga in kako lahko vse to deluje v naš prid tudi, če se odločimo pisati manj konvencionalen scenarij) in dilem, ki so s pisanjem scenarija povezane (kje iskati navdih, kako pri pisanju vztrajati in katere so najpogostejše napake, ki jih pri tem delamo). Delavnica je odprta za vse, ki se s pisanjem že ukvarjajo ali pa bi se radi začeli, ciljna skupina pa so mladi, starejši od 15 let. Pred začetkom delavnice bodo udeleženci dobili navodila za pisanje izdelkov, ki jih bomo na delavnici nato razvijali skupaj.
Mentorica: Tina Poglajen

POGOVOR Z ZDENKOM VRDLOVCEM
14. november 2017 ob 17:00 (javni dogodek)
Pogovor z Zdenkom Vrdlovcem, enim najuglednejših slovenskih filmskih kritikov vseh časov in avtorjem mnogih knjig o zgodovini in teoriji filma.
Pogovor vodi: Matic Majcen

Zaključno srečanje in predstavitev nastalih izdelkov
18. november 2017 ob 17:30 (javni dogodek)

 

Filmski seminar za mlade Mad About Film organizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo. Število mest je omejeno, zato te prosimo, da se prijaviš preko spletnega obrazca in počakaš na potrditveni mail. Ker bosta obe delavnici potekali ob istem času, se lahko prijaviš samo na eno.

Projekt podpira Javna agencija RS Slovenski filmski center.