9. filmski seminar: Enostavno nori na filme!

v Aktualno/LIFFe/Prihajajoči dogodki/Seminarji

 

MAF – Mad About Film na LIFFU

Filmski seminar: Enostavno nori na film… že tretje leto

Kdaj? Od četrtka, 10. novembra do sobote, 19. novembra 2016

Kje? Dvorana E1, Cankarjev dom

 

Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo  s programom Mad About Film (MAF) vzpostavlja prostor, ki mladim ponuja priložnost, da se o filmu in filmskem na neformalen način kakovostno izobrazijo. Na Liffu se brezplačni seminar izvaja že tretje leto (sicer gre že za devetega zapovrstjo) in je namenjen vsem nad 15 let. Letos bo seminar za nekatere udeležence dolg kar 10 ustvarjalnih dni.

Praktični del seminarja bo ponujal delavnico pisanja scenarijev, ki jo bo vodila priznana filmska kritičarka in scenaristka Tina Poglajen in delavnico filmske kritike, ki jo bo vodil priznani filmski kritik Matic Majcen. Udeleženci bodo uživali tudi v festivalskih filmih in spoznavali festivalske goste.

Letos smo se povezali tudi s Pionirskim domom, ki bo z mentorjem Sandijem Skokom udeleženim na delavnici scenaristike ponudil nadaljevalno 5-dnevno delavnico snemanja kratkega filma. Med vsem napisanimi scenariji na delavnici scenaristike bomo izbrali najboljšega, ki ga bodo nato vsi udeleženci delavnice realizirali in posneli.

Po lanskem velikem zanimanju za predavanje Jožka Rutarja, filmskega producenta, bo tokratni posebni gost seminarja Enostavno nori na film priznani filmski producent Miha Černec, ki bo na primeru bogatih izkušenj in predvsem zadnjih let dela v produkcijski hiši Staragara, predstavil ustvarjalno delo producenta. Černec je za svoje delo prejel že številne slovenske in evropske filmske nagrade.

Predavanje je javno in odprto za vse zainteresirane, med tem ko sta delavnici namenjeni le za prijavljene. Prijave zbiramo do 5. novembra, prijavite se preko spletnega obrazca: Prijavi se!

Multimedijsko predavanje:

> S čim vse se ukvarja filmski producent, 11. 11. ob 18.00, Miha Černec (javni dogodek, brez prijav)

Delavnici:

> Filmska kritika, 10.-14.11.,mentor Matic Majcen (v E1 in E2: interno, potrebne prijave)
> Scenarij in snemanje kratkega filma, 10.-18. 11., mentorja Tina Poglajen in Sandi Skok (v E1 in E2: interno, potrebne prijave)

> Predstavitev nastalih izdelkov in filmski program, 19. 11. ob 18.00

Vsi nastali izdelki bodo objavljeni tudi na spletni strani www.madaboutfilm.si.


 

Podrobnejši opis in časovnica delavnic:

> Delavnica pisanja filmskega scenarija in snemanje kratkega filma (Tina Poglajen in Sandi Skok)

Med letošnjim Ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom bo že tretjič zapored potekala tudi delavnica osnov scenarističnega pisanja pod mentorstvom filmske kritičarke Tine Poglajen. Delavnica je namenjena srednješolcem in srednješolkam ter študentom in študentkam.

Letos bo delo usmerjeno v pisanje scenarijev za kratke igrane (ali pol-dokumentarne) filme, ki bodo umeščeni v Ljubljano. Poleg scenarističnega pisanja bomo pazili_e tudi na produkcijske omejitve (več spodaj pri pogojih), saj bomo dva izmed scenarijev izbrali za realizacijo. Tako bosta v drugem delu seminarja lahko posneli dva kratka filma pod mentorstvom Sandija Skoka in v sodelovanju s Pionirskim domom. Udeležba na delavnici je brezplačna, vendar bodo prijave omejene.

POGOJ za sodelovanje je poleg prijave (Prijavi se!) tudi kratka obrazložitev ideje za scenarij, ki bi jo na delavnici želele_i razvijati. Izmed prispelih prijav bomo izbrali najprimernejše. Zgolj prijava torej še ne zagotavlja udeležbe na delavnici! Na elektronski naslov info@madaboutfilm.si zainteresirane_i do 5.11.2016 pošljite kratek (nekaj vrstični, oz. krajši odstavek) opis svoje ideje za scenarij za kratki film (do 5 minut). Ta naj bo umeščen v konkreten del mesta Ljubljane in naj se nanaša na značilnosti življenja v Ljubljani ali njegove specifične problematike, naj bo zgodba časovno umeščena v popoldne oz. večer, pri snemanju pa predvidite uporabo javne razsvetljave in urbanih predmetov. Ni treba, da obrazložitev ideje zajema celo pripoved, dovolj je le izhodišče in opis projekta, kakor ste si ga zamislile_i.

Delavnica scenaristike (Tina Poglajen) bo potekala od 10. do 14. novembra, v dopoldanskih in popoldanskih urah, delavnica snemanja kratkega filma (Sandi Skok) pa med 15. in 19. novembrom v popoldanskih urah.

> Delavnica filmske kritike (Matic Majcen)

Na delavnici filmske kritike bomo udeležence uvedli v poglobljeno pisanje o filmu. Odgovorili bomo na vprašanja, kot so: Kaj danes pomeni biti filmski kritik? Kakšne vrste filmske kritike poznamo? Kako izpiliti svoj slog pisanja in kako postati poklicni filmski kritik? Delavnica predstavlja izvrstno priložnost za vse, ki bi si želeli vzpostaviti prvi resnejši stik s poglobljenim pisanjem o filmu. Udeleženci bodo tokom delavnice napisali svojo filmsko kritiko na podlagi filmov, videnih na LIFFu, izbrani izdelki pa bodo objavljeni na uradnem blogu festivala. Prijavi se!

Delavnica bo potekala od 10. do 14. novembra 2016, v popoldanskih urah.

Podrobnejši opis predavanja:

> Miha Černec: S čim vse se ukvarja filmski producent?

Miha Černec je eden najbolj priznanih slovenskih filmskih in televizijskih producentov. Med študijem slovanskih jezikov in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani se je ukvarjal s pisanjem kritik in prevajanjem. Je tudi eden od ustanoviteljev revije Balcanis, ki pokriva prostor bivše Jugoslavije  in nastaja v več jezikih. Sicer pa se intenzivno se ukvarja s produkcijo, je član produkcije skupine Staragara, je izvršni producent najmanj 15 filmskih naslovov, med drugim Vem (Jan Cvitkovič, zmagovalec FSF za najboljši kratki film, posebna nagrada žirije v Sarajevu 2008, tekmovalni program v Locarnu), Archeo (celovečerni igrani, Jan Cvitkovič, 2011), Moji, Tvoji najini (direktor televizijske nadaljevanke, rež: Siena Krušič, 2010–), Zoran, moj nečak idiot (celovečerni film, Matteo Oleoto, 2013), Ljubezen na strehi sveta (kratki film, Jan Cvitkovič, 2015), Boj za (celovečerni dokumentarni, Siniša Gačičič, 2014) itd. Sodeloval je tudi pri projektih, kot so Traktor, ljubezen in rock and roll (Branko Đurišić – Đuro, 2008), Instalacija ljubezni (Maja Weiss, 2007), Slovenka (Damjan Kozole, 2009) idr.

V predavanju z naslovom S čim vse se ukvarja filmski producent? bo predstavil poklic producenta, tudi na osnovi bogatih lastnih izkušenj.

Predavanje bo na sporedu 11. novembra 2016 ob 18. uri v dvorani E1 Cankarjevega doma.

Vabljeni!