Vsi proti vsem – Posebna spletna projekcija filma

v 2020/Marec: filmska igra/Ostalo/Pretekle številke/Vsi prispevki

V spomin filmskemu in gledališkemu igralcu Petru Musevskemu, ki je umrl pred dvema dnevoma, bo v soboto 21. marca od 20. do 23. ure na spletni strani Baza slovenskih filmov posebna projekcija filma Vsi proti vsem scenarista in režiserja Andreja Košaka. 

Poleg Musevskega, ki je v filmu upodobil inšpektorja Berginca, v glavni vlogi skorumpiranega župana igra Vlado Novak, ob njem pa so v filmu tudi Iva Krajnc Bagola, Silva Čušin, Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Rok Vihar, Jernej Kuntner, Jure Ivanušič, Uroš Potočnik in Blagoj Veselinov. Kot igralca sta se v epizodnih vlogah preizkusila tudi režiser Igor Zupe in pisatelj Jurij Hudolin.

Film je politični triler, ki se dogaja v izmišljenem kraju Rovte pod idiličnimi Alpami in govori o demokraciji, volilnih prevarah in razkrajanju družbenih vrednot in je bil posnet v 30 snemalnih dneh, predvsem v Kamniku in okolici.

»Slovenska tranzicija nam je pokazala, kako sta demokracija in politika postali sinonima za korupcijo. V filmu sem nastavil ogledalo svetu, v katerem danes živim. Glavni lik je župan Franta, ki izgublja volitve v majhnem slovenskem mestu Rovte in je prisiljen sodelovati s kriminalci. Vsi proti vsem na lokalni ravni kaže, da živimo v globalnem svetu ponarejenih novic, političnih spinov in korupcije, kjer sta morala in etika izgubili pomen,« je o filmu dejal Košak, Ivana Kronja, filmska kritičarka in teoretičarka iz Beograda, pa je o filmu med drugim zapisala: »Film mojstrsko stopnjuje napetost preobrata in moralno brezobzirnost protagonista, ki z lahkoto živi dvojno življenje. Košaku resnično prikazani prizori brutalnosti niso tuji, prav tako ne psihološko nasilje

Ustvarjalna ekipa je bila mednarodna, saj gre za slovensko-severnomakedonsko-hrvaško koprodukcijo. V njej so bili ob Košaku direktor fotografije Jason Mann, avtor glasbe Kristian Sensini, montažer Martin Ivanov, scenografka Sanja Vatić, kostumografki Ines Atman in Suzana Tkalčec, oblikovalec zvoka Borut Berden ter maskerka Lija Ivančič.

Producent filma je Zoran Dževerdanović (BladeProduction), koproducenti pa RTV Slovenija, Mind Production, Motion, Studio Ritem in Daiga. Projekt so sofinancirali Slovenski filmski center, Hrvaški avdiovizualni center ter Filmska agencija Severne Makedonije. Tehnične storitve je ponudil Viba film, distributer je Fivia.

Vir fotografij: Blade Production