Vsi (filmi) doma! – dostopnost slovenskih filmov v času epidemije

v 2020/Marec: filmska igra/Ostalo/Pretekle številke/Vsi prispevki

Baza slovenskih filmov ali s kratico BSF je javna, prosto dostopna baza slovenskih filmov, ki služi kot vir in arhiv podatkov o slovenskem filmskem ustvarjanju in produkciji na enem mestu. Pokriva kompleksno in raznoliko področje slovenske filmske ustvarjalnosti, kjer združuje vse od filmske zgodovine do najbolj sveže produkcije, od državno podprte do neodvisne produkcije. Prav tako vključuje vse forme, tako kratke in celovečerne kot dokumentarne, igrane, animirane in eksperimentalne filme ter filmske eseje, kinematografske in televizijske filme.

BSF omogoča pregledno iskanje informacij in referenčno brskanje po podatkih o slovenski kinematografiji vse od njenih začetkov pa do danes. Uporabnikom poleg osnovnih podatkov o filmih ponuja dostop do fotografskih, video in pisnih gradiv, pomembnih za razumevanje širšega kulturnozgodovinskega konteksta domače filmske ustvarjalnosti. Namenjena je strokovni in širši javnosti, tako ljubiteljem in poznavalcem filma kot tistim, ki so ga šele začeli odkrivati, saj je njen glavni cilj približati slovenski film širšemu občinstvu.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma pa so se odločili, da pod sloganom Vsi (filmi) doma! omogočijo povečano dostopnost slovenskega filma. Slovenski filmski ustvarjalci na ogled podarjajo svoj izbor filmov, ki si jih lahko ogledate na BSF spletni strani. Soorganizatorja projekta sta Slovenski filmski center in Filmoteka (ki je BSF ustvarila).

Spored bodo posodobili vsak ponedeljek in četrtek, filmi pa bodo dostopni 7 dni, nekateri po željah avtorjev krajši čas.

Za spremljanje vseh novosti lahko sledite njihovu Facebook dogodku in novici o sporedu (kjer najdete tudi povezave do spodaj naštetih filmov), tukaj pa povzemamo njihov aktualni razpored:

19.-25. marec

  • Šum Balkana, režiserja Borisa Petkoviča
  • Nenad, režiserke Yuliye Molina

FILMA PRESENEČENJA:

  • Lahko noč, gospodična, režiserja Metoda Pevca
  • Bik, režiserja Bojana Laboviča

NOVO! OTROŠKI IN MLADINSKI PROGRAM

  • Gremo mi po svoje, režiserja Miha Hočevarja
  • Zadnje kosilo, režiserja Miha Šubica
  • Beard Up, režiserk Neve Kumelj in Nike Lemut

16.-22. marec

  • Dober dan za delo, režiserja Martina Turka
  • Dobro unovčeno popoldne, režiserja Martina Turka