mde

Uvodnik: Mi smo nori na film

v 2019/Oktober: Slovenski film/Pretekle številke/Vsi prispevki

Mad About Film letos obeležuje pol jubileja, kar nas navdaja s ponosom in z zadovoljstvom, saj smo izpeljali že štirinajst brezplačnih strokovnih seminarjev za mlade, štiri poletne tabore, delujemo tudi kot mentorji mladim pri njihovem pisanju in snemanju. Redno in brez prestanka pa tudi snujemo in omogočamo spletno izdajanje filmske revije, ki je prvenstveno namenjena srednješolkam in srednješolcem in ki domuje na domači strani našega mladinskega programa.

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem udeleženkam in udeležencem naših seminarjev in poletnih taborov, na katerih združimo ljubezen do filma s sproščenim počutjem poletja. Zahvaljujem se tudi vsem avtoricam in avtorjem, ki so do sedaj spletičili za našo revijo oz. to nameravajo še naprej; do sedaj smo uveljavljeni pisci in piske skupaj napisali preko trideset člankov in filmofilskih priročnikov  ter omogočili objavo preko dvesto besedil, recenzij, scenarijev in podcastov še neuveljavljenih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Predvsem pa lepa zahvala dosedanjim urednicam, Ani Šturm, s katero sva skupaj zasnovala »MAF«, nato Petri Meterc in sedaj Patriciji Fašalek, s katero vstopamo v novo obdobje naše revije – z letošnjim koledarskim letom smo namreč prenovili spletišče madaboutfilm.si in vpeljali nove rubrike (seznami, intervjuji, poglobljeni članki na izbrane teme). Obisk narašča. Zato se zahvaljujem tudi vsem bralkam in bralcem!

Malce grenkega priokusa pa vendarle pridoda, da MAF že drugo leto ne prejema podpore javnega sofinancerja – Slovenskega filmskega centra. Kaj je razlog, da krovna nacionalna agencija za film ne podpira našega mladinskega programa, s katerim dosegamo takšne rezultate? Odgovor vedo le oni, sam pa verjamem, da te politike, ki pritiskajo in izsiljujejo le v svojo smer, ne bodo mogle obstati za vedno.

Mi vztrajamo naprej, pogumno, zavzeto! In spoštljivo do umetnosti, ki jo imamo radi.

 

Avtor: Rok Govednik,

Izvršni urednik revije in vodja programa MAF, direktor Zavoda Vizo

Naslovna fotografija: Arhiv, Zavod Vizo: Utrinek s poletnega tabora 2019