Obvestilo: Novi Kinoateljejev izobraževalni projekt

v 2019/Februar: Filmska vzgoja

Izražanje preko eksperimentiranja / Sperimentare per esprimersi

datum: začetek 21.03.2019

Izobraževalni projekt Izražanje preko eksperimentiranja /Sperimentare per esprimersi želi približati govorico eksperimentalnega filma mladim, tudi najmlajšim – njegova vznemirljiva oblika filmskega izraza spodbuja angažirano lastno razbiranje videnega in slišanega ter hkrati kliče po svobodnem razmišljanju in zaznavanju izven utečenih vzorcev. Mladim bo s projekcijami v kinu ponudil priložnost, da spoznajo različne prakse eksperimentalnega filma doma in v tujini ter jih preko filmskih delavnic izzval k eksperimentiranju in raziskovanju svojih lastnih govoric. Razdeljen je na dva dela, prvi je usmerjen v izobraževanje učnega osebja in strokovnih mentorjev, drugi pa v izvedbo posameznih delavnic na šolah in izven šol.

Na prvem predavanju, ki se bo odvilo v četrtek, 21. 3. 2019, ob 16.00 v Mediateki ’’Ugo Casiraghi’’ v Gorici, bo strokovnjak s področja filmskih arhivov Mirco Santi iz bolonjske Associazione Home Movies razkril vse skrivnosti ustvarjanja filmskih zapisov na 8mm, super 8mm in 16 mm trakovih, njihovega hranjena ter zmožnosti ponovne uporabe. Predstavljena bo kreativna raba posnetkov na ozkih formatih (8mm, super 8mm, 16mm), na katerih sloni evropski in ameriški eksperimentalni filmi iz povojnega obdobja. V soboto, 23. marca, od 10.00 do 13.00 sledi eksperimentalni preizkus, delavnica barvanja  na 16mm trak, ki vključuje tudi projekcijo nastalega filma v kinodvorani in njegovo zvočno spremljavo v živo. Delavnica je namenjena mladim vseh starosti in je brezplačna, potrebna je predhodna prijava (press@kinoatelje.it).

V septembru načrtujejo drugi del izobraževalnega seminarja, na katerem bodo v goste pripeljali kuratorja in avtorja zanimivih strokovnih refleksij o eksperimentalnem filmu in njegovem vključevanju v izobraževalne programe Alejandra Bochmanna. Govora bo tudi o dobrih praksah tako doma kot v tujini.

Projekt Izražanje preko eksperimentiranja / Sperimentare per esprimersi  je del nacionalnega načrta Film v šolah podprt s strani  MIUR – Ministrstva za šolstvo, univerzo in raziskovanje in MIBAC – Ministrstva za kulturo v Italiji.

 

Vir: Medijsko sporočilo, Press Kinoatelje