Zanimivosti: Kleopatra, najdražji film vseh časov

v 2020/Januar: Kostumografija/Vsi prispevki

Kleopatra (Joseph L. Mankiewicz, 1963), ikonična zgodovinska drama, ki je 20th Century Fox skoraj poslala v bankrot, še danes navdušuje s svojimi izjemnimi kostumi.

Zahvala k prepoznavnosti in razvpitosti filma se predpisuje predvsem dejstvu, da gre za najdražji film, ki so ga kadar koli posneli, čeprav so nato z njim tudi mastno zaslužili. Budget filma je bil 44 milijonov dolarjev, film je zaslužil 57,7 milijona dolarjev, sproti pa je pobral še mnogo nagrad, vključno z Academy Award za najboljšo kostumografijo.

Ogromni del budgeta so namenili prav kostumografiji, kar se v filmu več kot opazi: pogled na Elizabeth Taylor, odeto zdaj v šifon, zdaj svilo in 24-karatno zlato ogrinjalo, ki jo krasi razkošen nakit, priča o izjemni pomembnosti, ki so jo pri filmu pripisali kostumom.

Za film so ustvarili skupno kar 26.000 kostumov in 8.000 parov čevljev je bilo narejenih že samo za statiste, ki so sestavljali vojsko v filmu. Elizabeth Taylor je za vlogo Kleopatre preoblekla 65 kostumov, kar velja za rekordno število za vse filmske čase. Budget za samo njene kostume je namreč znašal 194.800 dolarjev, film pa je postal tako uspešen, da je populariziral zapestnice in prstane s kačo, Kleopatrino geometrično postriženo pričesko in celo način ličenja, kot ga je nosila Kleopatra – Elizabeth Taylor.

Kritika vseh Kleopatrinih kostumov pa je ta, da so se z njimi trudili poudarili seksapil in lepoto igralkinih oblin, pri tem pa so zanemarili zgodovinska dejstva in se požvižgali na ujemanje z dejanskimi kostumi tistega časa. Seksizem na snemanju je bil tako prisoten, da so se ženske statistke pritoževale zaradi preveč tesnih kostumov, ki so razkrivali njihovo telo, moški na sceni pa so to tako radi izkoriščali in k njim stegovali svoje prste, da je moral studio najeti posebne varnostnike, ki so ženske zaščitili.