Na natečaj VideoRez #3 je prispelo 49 del 78 ustvarjalk in ustvarjalcev mladih predvsem 17 oz. 18 let, ki prihajajo z 10 srednjih šol in gimnazij po vsej Sloveniji. Žirija v sestavi: Ivana Novak (RTV), Ana Šturm (Revija Ekran) in Rok Govednik (Zavod Vizo) je podelila poleg glavnih nagrad tudi osebne posebne omembe, saj je bila odločitev za podelitev nagrad na koncu izredno težka. Med deli, ki so tekmovala v kategoriji samostojnih avtoric in avtorjev, se je žirija odločila, da bo podelila le prvo nagrado in omenila še en dodatni film. Vsem voščimo in želimo še nadaljnjo ustvarjalno videoesejistično pot ter vabimo k sodelovanju tudi prihodnje leto.

Šolski videoeseji

1. mesto:  UPOR / Rebellion

avtorji: Antonela Barukčič, Viktor Mijatović

šola in mentor: Gimnazija Novo mesto, Matjaž Štih

obrazložitev: Videoesej Upor, pod katerega se podpisujeta Antonela Barukčić in Viktor Mijatović, odlikuje izjemna senizbilnost za moč podobe in talent za vizualno pripovedovanje urgentne tematike, ki aktivirata gledalke in gledalce v poglobljen razmislek. Premišljeno izbrani zgodovinski posnetki in dobro umeščeni citati so ves čas v plodnem dialogu s sodobnimi podobami; videoesej pa se ponaša z dosledno dramaturgijo, od umirjenega uvoda, prek stopnjevanja napetosti in vrhunca v sijajni in karakterni končni montaži. Žirija, ki je pogrešala edino vključitev kakih posnetkov z domačih uporniških dogodkov, se je tako soglasno odločila, da si videoesej Upor zasluži prvo nagrado natečaja.

2. mesto: DOTIK / Touch

avtorji: Maša Mesojedec, Sara Geršič

šola in mentor: Gimnazija Novo mesto, Nevenka Malnarič Brulc

obrazložitev: Videoesej Touch Maše Mesojedec in Sare Geršič je konceptualno dodelano, sporočilno jasno, estetsko prijetno ter lirično, če ne celo romantično delo, ki z nežnostjo in toplino pristopi k večno intrigantni temi – temi dotika kot znamenja in medija ljubezni v času pandemičnega izginotja človeške topline. V delu so prek mešanja poetičnega off-a, montaže filmskih prizorov in osebnega nastopa ene od avtoric s pridom koriščene vse videoesejistične prvine. Zlasti pohvalno pa je, da so podobe in filmi, ki v pop kulturi filmov iščejo pretanjene vezi, očitno služili kot vodilo eseja. Filmi podeljujemo drugo nagrado.

3. mesto: OPOLNOMOČENJE ŽENSK / Women empowerment

avtorji: Manca Zadel

šola in mentor: Gimnazija Šentvid – Ljubljana, Tatjana Brank

obrazložitev: Manca Zadel se je lotila teme, na katero je še kako potrebno opozarjati, vse dokler se pravice žensk ne bodo izravnale z moškimi. S premišljenimi odlomki iz filmskih referenc mladinske kinematografije in inspirativnih govorov pop estradnic ter političark zareže v boelče tkivo družbenih nesorazmerij in odpira vprašanja za mlado generacijo, ki ji Manca pripada. Edini odrasli moški lik, ki ga je v esej vključila predstavlja vse zanikrne frustracije moškega, a mu kot kontrapol stopi naproti mlad deček, ki povsem preprosto razkrije dejstvo, da položaj žensk v družbi enostavno ni pravičen. Manca si je tako za ne samo močno temo, temveč za avtoričino izrazito uporniško držo prislužila tretjo nagrado.

Posebna omemba Ivana Novak: SAMOUNIČENJE / Self destruction

avtorji: Špela Kežmah

šola in mentor: Prva gimnazija Maribor, Ksenija Bračič Bračko

obrazložitev: Videoesej avtorice Špele Kežmah je sestavljen iz skrbno izbranih prizorov filmov, ki govorijo o znanosti, in k svoji zahtevni problematiki eksploatacije znanosti za barbarske namene pristopa z jasnim kritičnim odgovorom. Prek alternacije dveh vrst prizorov, kjer je znanost enkrat predstavljena v duhu napredka, ki vzbuja upanje in občudovanje, drugič pa – predvsem v obliki tehnologije – uporabljena za namene dominacije, represije in nasilja kot tudi popolnega uničenja v primeru jedrskega orožja, z izključno vizualnimi in montažnimi sredstvi (brez pomoči napisov ali pripovedi v off-u) brezhibno predstavi argumentacijo, da je od najplemenitejših namenov do (samo)destrukcije iz naslova videoeseja le korak. Temu videoeseju posebno omembo podeljuje žirantka Ivana Novak.

Posebna omemba Ana Šturm: SOČUTJE ZA ZLOBNEŽA

avtorji: Boško Kuzma, Domen Tivadar

šola in mentor: Srednja gradbena šola in Gimnazija Maribor, Nataša Lampret

obrazložitev: Ana Šturm posebno omembo namenja videoeseju z naslovom Sočutje za zlobneža, ki se na analitičen način loti zanimive teme, ki že od nekdaj buri domišljijo literarnih in avdiovizualnih ustvarjalcev. Boško Kuzma in Domen Tivadar za izhodišče oziroma referenco svojega razmisleka o tem, zakaj nas kot gledalce in bralce bolj privlačijo junaki, ki imajo v sebi tudi temačno plat, vzameta lik Jokerja iz dveh aktualnih in odmevnih filmov – Nolanovega Viteza teme in Philipsovega Jokerja. S pomočjo omenjenih filmov in drugih popkulturnih referenc avtorja ponudita dober poskus razmisleka o enem izmed fenomenov, o katerem bi se kot družba morali več pogovarjati.

Posebna omemba Rok Govednik: UČINEK KAPITALIZMA NA UMETNIŠKO IZRAŽANJE / The effect of Capitalism on artistic expresion

avtorji: Lina Šimic

šola in mentor: Gimnazija Novo mesto, Nevenka Malnarič Brulc

obrazložitev: Lina Šimic prejme posebno omembo žiranta Roka Govednika. S pristopom in strukturo se je pogumno lotila zahtevnega izziva, ki je z mnogštevilnimi referencami iz filma, reklam in TVja Lina zvodila tudi pomembno temo – krojitve estetskih standardov v družbi prežeti s tržnimi dobrinami. Tok misli je kompleksen in dinamičen, a vizualno čudovito v harmoniji z Vivaldijevo “Zimo” iz “Štirih letnih časov”. Ali smo v času družbene in moralne ‘zime’?

Samostojni videoeseji

1. mesto: JEAN-MICHEL BASQUIAT: ŠE VEDNO BRCA / Jean-Michel Basquiat: Still Kicking

avtorica: Gaja Pekošak

šola: Gimnazija Celje-Center

obrazložitev: Gre za zrelo, elaborirano, inteligentno in poglobljeno filmsko delo, ki ga je prej kot videoesej moč videti in doživeti kot prepričljivo dokumentarno intervencijo v pereče vprašanje ideologije v polju (definicije) umetnosti. Avtorica na primeru Jean-Michela Basquiata, čigar grafitarstvo je le mukoma postalo del umetniškega kanona, lucidno razmišlja o zapleteni problematiki strahopetne, elitistične in rasistične uradne ideologije, ki odloča o tem, kaj je ali ni umetnost. Videoesejistične prvine so koriščene zlasti v pronicljivem in polemičnem besedilu, prebranem v off-u; na preostalih avdiovizualnih ravneh gre za zrel kratkometražni dokumentarni film z močnim političnim ter kritičnim nabojem. Avtorico Gajo Pekošak si zlahka predstavljamo kot eno od pomembnih članic prihajajoče generacije domačih političnih filmark, zato se nam zdi pomemno, da njeno delo izpostavimo na tem natečaju.

Posebna omemba:  WOODY ALLEN – FILMI IN ŽIVLJENJE / Woody Allen – films and life

avtorica: Gala Čufer

šola in mentor: Gimnazija Kranj

obrazložitev: Gala Čufer prejme posebno omembo za hudomušno poigravanje s čudovitimi Allenovimi referencami, “še posebej s tistimi zgodnjimi, smešnimi”. Videoesej je poklon režiserju in poksus odgovora na večno veliko vprašanje: “zakaj se trudi snemati filme, če je pa človeštvo tako odvračajoče?” Gala odgovori tako resno kot je resno moč odgovoriti na to.

Več o pogojih in nagradah na strani natečaja.

Naslovna fotografija: “Fireworks on film” by kevin dooley is licensed under CC BY 2.0