VideoRez #1 natečaj je bil umeščen znotraj mednarodnega projekta Poučevanje evropske zgodovine s filmom 2017/2018 (Teaching European History through Cinema), ki je v šolskem letu 2017/2018 prinesel film kot pedagoško in umetnostno-izrazno sredstvo v pouk zgodovine. Na izbranih srednjih šolah je projekt potekal s pomočjo ogledov kakovostnih filmov z umetniško vrednostjo, vezanih na posamezna zgodovinska obdobja in njihove najpomembnejše, prelomne dogodke. Vsi filmi so bili pospremljeni s filmsko-vzgojnimi pogovori, dijaki pa so svoje refleksije ogledanih vsebin nato ustvarjalno izrazili skozi formo videoeseja. V projekt so bile vključene 4 države: Italija, Romunija in Bolgarija in Slovenija, vodja projekta v Sloveniji je bil naš Zavod Vizo (https://vizo.si/).

Projekt je bil podprt s strani podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope (Evropska komisija, poziv EACEA 25/2016). Zavod Vizo je med vsemi pripravljenimi in izbranimi video eseji izbral 3 najboljše, ki so konkurirali v skupni mednarodni selekciji iz drugih držav v projektu.

Več:
http://tehcproject.com/
https://vizo.si/poucevanje-evropske-zgodovine-s-filmom/
http://ced-slovenia.eu/en/project/teaching-european-history-cinema-tehc/

V žiriji so bili: Jasmina Šepetavc, filmska kritičarka, Špela Škulj, fotogrfinja in videastka, Rok Govednik, filmski pedagog in kritik

 

Posebna omemba

Videoesej BLACK AND WHITE avtoric Rebeke Satler, Megi Oblak in Zale Kantužar

 

3. mesto

Objasnitev žirije: Tretjeuvrščeno delo DEATH FIELD avtoric Sare Hotić in Ajle Šabić izstopa po svoji vizualni izčiščenosti. Avtorici za svoje izhodišče vzameta vojno in njeno dokončno posledico, smrt. Tempo videoeseja se pomika od bolj dinamičnih posnetkov ljudi, ki jih vojaki zapirajo in vodijo v smrt, do skorajda popolnoma negibnih podob človeških glav v plinski celici, ki iz ptičje perspektive delujejo čisto dobesedno kot človeško polje smrti, prazne garderobe z oblačili mrtvih ali polja zloglasnega taborišča Auschwitz. Vizualne podobe pokrajin mrtvih ljudi, praznih pokrajin in praznih prostorov, ki nas opozarjajo na odsotnost, niso le spretna uporaba medija filma za grajenje želene atmosfere, temveč tudi inovativen pristop k težavni temi prikazovanja zgodovine vojne in njenih smrtnih žrtev.

 

2. mesto

Objasnitev žirije: Videoeseju YOUR NAME avtoric Nejke Guček Cvelbar in Anamarije Gole je bilo dodeljeno 2. mesto na nacionalnem izboru. Avtorici sta ustvarili videoesej, ki ni le očem prijeten vizualni poklon jugoslovanskemu partizanskemu filmu, ampak pomembno izpostavi spregledano plat velikih vojn: posameznike in njihove usode. Z nizanjem likov, ki se pojavljajo v izbranih filmih in se nam glasno predstavijo po imenu ali le-to glasno vzklikajo drugi, sta avtorici v delo vnesli povezavo zgodovinskih dogodkov in mikro zgodb posameznikov in posameznic, s tem pa sta gledalce spretno povabili k vključevanju v življenja prikazanih ljudi, ki jih ne moremo več gledati kot del brezimne mase.

 

1. mesto + NAJBOLJŠI VIDEOESEJ PO MNENJU OBČINSTVA NA MEDNARODNI RAVNI

Objasnitev žirije: Pričujoči videoesej ONE NEW FOLLOWER avtoric Eve Lukšič, Tinkare Moretti in Tanje Topić je kompleksen in izredno dovršeno izpeljan spopad s temo evropske zgodovine s pomočjo filmskega medija. Medtem, ko nas pripovedovalka argumentirano vodi skozi tragedije dvajsetega stoletja vse do novega tisočletja in nam predoči ideje o naši potencialni prihodnosti, avtorice pred nas spretno nizajo neverjetno množico vizualnih referenc – od filmov, arhivskih posnetkov in novic, do animacije –, ki se s pomočjo intenzivne in zelo spretne montaže z lucidno pripovedovano zgodbo popolnoma zlijejo. Izjemna moč dela izhaja iz vizualnega obilja podob in njihove uporabe: podobe gledalce posrkajo v pripovedovano zgodbo, jih presenetijo in navsezadnje – po končanem ogledu pustijo globok vtis.

 

Poglejte si še ostale videoeseje na YouTube kanalu Zavoda Vizo.