Novica: ČEZMEJNI FILMSKI FESTIVAL POKLON VIZIJI 2020

v 2020/Junij: Maske/Ostalo/Vsi prispevki

Kinoatelje bo letos že enaindvajsetič zapored podelil nagrado Darko Bratina, s katero v ospredje postavlja filmske avtorje in avtorice, ki s svojim delovanjem neposredno in aktivno nastavijo ogledalo družbi ter hkrati ponudijo gledalcu priložnost za poglobljen razmislek o aktualnih, velikokrat problematičnih in marginaliziranih temah sodobnega časa. Čezmejni filmski festival Poklon viziji bo tako med 2. in 10. oktobrom 2020 v sedmih mestih (Nova Gorica, Gorica, Videm, Trst, Ljubljana, Izola, Špeter) v sodelovanju s partnerskimi institucijami ponudil bogato bero filmskih vsebin, projekcij, predavanj, strokovnih srečanj, delavnic, DJ/VJ koncertov itn., ki bodo obiskovalcem čezmejnega prostora med Slovenijo in Italijo ponudile priložnost za kvalitetno druženje, ki hkrati spodbuja kritično razmišljanje o vizijah razvoja družbe, v kateri živimo in jo sooblikujemo.

Kinoatelje od leta 1999 podeljuje nagrado za filmske presežke in se poklanja prebojnim vizijam izbranih avtorjev, v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino (1942—1997), filmskega kritika, sociologa in politika, ki je filmskemu mediju pripisoval posebno spoznavno vrednost. Menil je namreč, da gre za najboljše sredstvo za razumevanje družbe in njene kulturne identitete. Letošnji dobitnik nagrade je srbski režiser, producent in profesor filmske režije Srdan Golubović, katerega opus je prepoznan v širšem prostoru in večkrat nagrajen na mednarodnih filmskih festivalih.

 

Kinoatelje podeljuje nagrado Darko Bratina 2020

srbskemu režiserju

Srdanu Goluboviću

za svoj dosedanji opus igranih filmov, v katerih z dosledno senzibilnostjo portretira življenje posttranzicijske družbe in z brezkompromisno naracijo razkrije moč skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov temveč tudi idealov. Gledalca v vsakem od svojih del nevsiljivo povabi k preizpraševanju o tem, katero delovanje človeka na individualni ravni uvesti, da bo slednje pripomoglo k ravnovesju in enakopravnem bivanju posameznikov v družbi in omogočilo vzpostavitev nesentimentalne empatije, ki je bila izrinjena iz njegove zavesti.

V torek, 6. oktobra, bo v medmestnem prostoru med Novo Gorico in Gorico čez dan potekala tradicionalna mojstrska delavnica pod vodstvom Srdana Golubovića, večer pa bomo zaključili s svečano podelitvijo nagrade Darko Bratina in nagrade Prvi Poleti.

PRVI POLETI – ODPRT RAZPIS

Tudi letošnja edicija festivala Poklon viziji bo obogatena s tridnevnim programom Prvih Poletov / Primi Voli / First Crossings, ki se bo odvijal med 2. in 4. oktobrom 2020 na osrednjem prizorišču v prostorih Mostovne in drugih lokacijah v medmestnem prostoru med Novo Gorico in Gorico. Program bo ponudil raznolike vsebine; od projekcij kratkih filmov tako iz tekmovalnega kot tudi revijalnega programa, delavnice za otroke, DJ/VJ glasbenimi večeri, predavanji in veliko več. Platforma Prvi Poleti, ki se je pilotno zagnala leta 2018 v sklopu festivala Poklon viziji, je namenjenega raziskovanju novih filmskih govoric preko kratkih filmov obetavnih in inovativnih avtorjev, ki si v iskanju svojega pečata v svetu filma drznejo biti svobodni in eksperimentalni.

Letos bo vodilo oblikovanja programa raziskovanaje zvoka in glasbe v filmu, zato odprti poziv v prvi vrsti nagovarja avtorje, ki raziskujejo ali se spopadajo s temo meje v najširšem pomenu besede in možnostmi njenega preseganja, tako na avdio-vizualnem kot tudi glasbenem področju. Zanimajo nas filmi, ki prestopijo meje in zapustijo prostor domačnosti, so drzni, mladostni in uporniški, in tudi filmi, ki te meje na svoj edinstven način premišljajo, reflektirajo. Zanimajo nas izvirne, drzne in še premalo zastopane ideje z družbenim, dramatičnim in transformativnim vplivom, ki nagovarjajo publiko preko kratkih filmov vseh žanrov. Poleg filmov, eksperimentalnih video oblik in animacij odpiramo letos prostor tudi različnim oblikam glasbenih video zapisov. Rok prijave je 1. avgust 2020, podroben opis in prijavnica so dosegljivi na spletni strani festivala www.poklonviziji.com.

IZOBRAŽEVALNA DIMENZIJA FESTIVALA

Celoletno delovanje Kinoateljeja je močno usmerjeno tudi v širjenje filmske kulture med mladimi. Poleg omenjene mosjtrske delavnice z letošnjim nagrajencem in filmske delavnice Prvih Poletov bomo v okviru vzgojno izobraževalnega projekta Imaginarij filma ob zvoku, ki mladim, tudi najmlajšim, razkriva moč zvoka in glasbe v gibljivih podobah, med festivalom Poklon viziji ponudil dve predavanji. V četrtek, 1. 10. 2020, ob 15.30 bomo v Hiši filma v Gorici izvedli seminar z naslovom Učenje poslušanja: Umetna povezava, ki jo med ušesom in očesom vzpostavi film. Na tem seminarju, namenjenem strokovnim delavcem in pedagogom na področju filmske vzgoje, bomo raziskovali manipulativno moč glasbe in zvoka v gibljivih podobah, ter kako lahko filmska glasba in zvok v filmu spremenita pomen tega, kar vidimo. Seminar bo potekal pod vodstvom filmskega pedagoga Alejandra Bachmanna. V ponedeljek, 5. 10. 2020, pa bo sledilo predavanje Film in zvok, film in glasba na katerem bodo srednješolci ugotavljali in poskušali razumeti, kaj filmu doprinaša zvok in kako to spreminja naše srečanje s filmi.

PARTNERSKA MREŽA

Svojstven pečat festivalu Poklon viziji ne daje samo njegova čezmejna razsežnost, temveč tudi močna partnerska mreža v katero so vključene številne filmske in kulturne inštitucije. Družijo nas vrednote medkulturnega dialoga in skrb za razvijanje filmske kulture ter promocijo avtorskega filma. Letos se nam pridružujeta tudi Cankarjev dom in Ljubljanski filmski festival Liffe, v sodelovanju s katerim bomo organizirali slovensko premiero zadnjega Golubovićevega filma Otac (Oče, 2020).

Dolgoletno trdno partnerstvo med festivaloma Poklon viziji in Kino Otok se letos še dodatno razrašča. Konec avgusta bo v Izolo odpotovala nadgrajena instalacija Camera Obscura – Stičišče pogledov, avtorja Jakoba Koncuta in Blaža Pavlice, ki jo je Kinoatelje razvil skupaj z botrom projekta, podjetjem Datapan, ki svoja pridobljena znanja, veščine in kapital odgovorno usmerja tudi v inovativne projekte in podporo razvoja lokalnega prostora. Projektu, ki je lani zaživel na Trgu Evrope na meji med Gorico in Novo Gorico, bo dodana še zvočna dimenzija, ki bo magijo lomljenja svetlobe vizualizirala skozi zvok. Hkrati festivala povezuje družinski film Sandlines (r. Francis Alÿs, Irak, 2018/19, barvni, 61 min), ki bo slovensko premiero doživel na letošnjem Letnem kinu Silvana Furlana.

Platforma za razvijanje novih filmskih govoric Prvi Poleti nadaljuje svoje tesno sodelovanje z Univerzo v Novi Gorici, ob strokovnem sodelovanju partnerjev Hybrida, Forma Free Music Impulse in Dobialab pa bo letos zaživel program, v katerem se bosta prepletala film in glasba.

Zavod Kinoateje in z njim čezmejni filmski festival Poklon viziji je del konzorcija PRO:KUS, ki se zavzema za stabilnejše pogoje za kulturno produkcijo in prenos veščin ter znanj za profesionalizacijo kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Med festivalom bodo v Novi Gorici kolegice iz Zavoda Motovila odprle mobilno Pop-up pisarno in ponudile možnost individualnega svetovanja, hkrati pa 5. oktobra skupaj pripravljamo tudi strokovno predavanje, odprto za širšo javnost.

Avtor: PR obvestilo Kinoatelje