Nekaj besed o kratkih filmih

v 2020/Februar: Kratki filmi/FV prispevki/Pretekle številke/Vsi prispevki

Za kratek film se šteje vsak film, ki je prekratek, da bi bil lahko obravnavan kot celovečerec. Čeprav ne obstaja bolj določenih meja, pa Academy of Motion Picture Arts and Sciences pravi, da je kratek film tisti film, ki je dolg 40 minut ali manj. Vsi ostali vidiki razen časovne omejitve niso pomembni.

Zakaj posneti kratek film

Eden izmed razlogov lahko tiči v samem finančnem aspektu: včasih si z vidika financ ne moremo privoščiti celovečerca, lahko pa posežemo po kratkem format. Nekateri se za kratek film odločijo, da ga lahko kot svojo “poslovno vizitko” kažejo dalje, saj je ogled krajšega filma po navadi dovolj, da ljudje vidijo, če ima ustvarjalec sposobnosti, ki si jih želijo. Kratek format lahko služi tudi kot preizkus, ali smo se pripravljeni podati v bolj zahtevne vode in posneti film daljšega formata, saj je cenejši za učenje in zelo učinkovit pri pridobivanju izkušenj pri snemanju filmov. Nekateri ljudje pa imajo enostavno radi kratke filme, saj ali nimajo potrpljenja za ogled, ki traja dve uri, ali pa enostavno nimajo časa in energije, zato raje posežejo po 30-minutnem ali krajšem formatu.

Mnogi so mnenja, da je včasih težje posneti dober kratek film kot dober celovečerec, saj je tukaj potrebno celo zgodbo zapakirati v določen kratek čas, medtem ko si lahko pri celovečercih vzamemo toliko časa, kolikor ga za razvoj celotne zgodbe potrebujemo.

Zgodovina

Ob začetku pojava filma so bili vsi filmi kratke narave, včasih so trajali le minuto ali dve. Šele leta 9010 se je dolžina filmov podaljšala na 10 minut. Prvi celovečerec, Rojstvo naroda (The Birth of a Nation), se je pojavil leta 9015, vendar je program projekcij še naprej vseboval predvajanje kratkih filmov, in sicer izmenjevaje s celovečerci. Še posebej popularne so bile kratke komedije, ki so večinoma izhajale kot serije, tudi animirani filmi so svojo pot začeli kot kratki filmi.

Distribucija se je spremenila v 30ih letih prejšnjega stoletja, za kar je poskrbela velika depresija. Nič več ni lastnik kina določal, kaj se bo vrtelo na njegovih platnih, ampak so začeli studiji prodajati pakete filmov, ki so se osredotočali predvsem na celovečerce in animirane filme, le malo drugih možnosti je bilo na voljo. S pojavom dvojnih celovečercev (industrijski fenomen, kjer so v kinih predvajali dva filma za ceno enega, kar je pokopalo do tedaj popularno predvajanje kratkih filmov skupaj s celovečercem) se je snemanje kratkih filmov prestavilo na področje komercialnih proizvodov. Od 60ih let dalje je format kratkih filmov tako zamrl, da je postal le še medij za študente in neodvisne filmarje.

Kratki filmi danes

Kratki filmi so občasno uporabljeni za dodatek k celovečercu ali drugim oblikam, kadar te ne ustrezajo urniku predvajanja. Obstaja televizijski program, namenjen prav kratkim filmom, ShortsTV, vendar pa kratki filmi danes ugledajo luč sveta predvsem na filmskih festivalih ali na internetu. Za objavljanje kratkih filmov sta predvsem popularna Youtube in Vimeo, saj imata veliko bazo umetnikov, ki svoje filme objavljajo, in gledalcev, ki si jih pridejo ogledati. Tropfest naj bi bil svetovno največji festival kratkih filmov in naj bi tudi poskrbel za porast v popularnosti kratkih filmov. V Sloveniji imamo FEKK – Festival kratkega filma, ki je od leta 2015 dalje navadno na sporedu avgusta v Ljubljani, nekaj kratkih filmov pa se najde tudi v Bazi slovenskih filmov.

Kratki kratki

Kratki kratki filmi se včasih smatrajo kot kategorija zase in naj bi trajali največ 5 minut.

Avtorica: Patricija Fašalek