Foto: Katja Goljat, Matjaž Rušt

Kdo so prejemniki letošnjih vesen?

v 2021/Festivali/FSF/oktober: novi mediji/Ostalo/Pretekle številke/Vsi prispevki

Zaključil se je 24. Festival slovenskega filma Portorož, kjer se je za festivalske nagrade vesna potegovalo 54 filmov. Glavno nagrado, vesno za najboljši film festivala, je prejel film Prasica, slabšalni izraz za žensko v režiji Tijana Zinajić, ki je poleg vesne za najboljši film prejel tudi nagrade za najboljši scenarij (Iza Strehar), najboljšo glavno žensko vlogo (Liza Marijina), stransko žensko vlogo (Anuša Kodelja), scenografijo (Neža Zinajić), kostumografijo (Matic Hrovat) in najboljši film po izboru občinstva. Pet nagrad je dobil film Inventura, in sicer za najboljšo režijo (Darko Sinko), glavno moško vlogo (Radoš Bolčina), stransko moško vlogo (Dejan Spasić), izvirno glasbo (Matija Krečič) in nagrado Iridium za najboljšega debitanta (Darko Sinko).

Mitja Ličen je dobil vesno za najboljšo fotografijo (Telesce), montažer Uroš Maksimović in somontažerka Mariana Kozáková za najboljšo montažo (Odpuščanje), Martina Šubic Dodočić za najboljšo masko (Oaza) in Julij Zornik za najboljši zvok (Morena).

Najboljši dokumentarni film je Odpuščanje (Marija Zidar), najboljša manjšinska koprodukcija Telesce (Laura Samani), najboljši kratki igrani film Sestre (Kukla), animirani film Steakhouse (Špela Čadež) eksperimentalni film Vdor (Matevž Jerman, Niko Novak), študijski film pa (ne)vidni (Anže Grčar). Podeljeni sta bili tudi dve vesni za posebne dosežke, in sicer filmoma Babičino seksualno življenje

(Urška Djukić, Emilie Pigeard) in Kazenski strel (Rok Biček). Posebni omembi žirije sta prejela filma Iskre v času – svetovni računalniški podvig (Jurij Gruden) in Ameba (Blaž Završnik).

Nagrada Art kino mreže Slovenije je šla v roke ustvarjalcev filma Morena (Antoneta Alamat Kusijanović), podelili pa so tudi posebno omembo filmu Inventura (Darko Sinko). Društvo slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI je podelilo nagrado za najboljši slovenski celovečerni filmi v tekmovalnem programu celovečernemu dokumentarcu Odpuščanje (Marija Zidar).

Avtor: Press sporočilo

Naslovna fotografija: Katja Goljat in Matjaž Rušt