20. MAF seminar – Nori na scenarije

v 2021/Januar: filmska izrazna sredstva/MAF!/Seminarji

 

15.-26. februar 2021
Preko spleta

Na tokratnem 12-dnevnem brezplačnem scenarističnem seminarju za kratke filme, ki bo potekal preko spleta, bosta predavali in bili mentorici Kaja Balog in Pia Vatovec, izkušeni TV in filmski scenaristki. Seminar sprejema prvenstveno mladostnice in mladostnike med 15 in 19 let, število mest je omejeno, zato se prijavite čim prej, a najkasneje do 10. februarja. Celotni seminar bo potekal preko spleta, o povezavah in poteku bodo organizator Zavod Vizo in mentorici udeleženke_ce pravočasno obvestili.

Namen seminarja

Seminar se bo začel z dvournim predavanjem o osnovah scenaristike, ki bo 15. februarja popoldan in bo posvečeno nekaterim njenim ključnim elementom, kot so zgodba, struktura, gradnja likov in pisanje dialoga. Spoznali se bomo še s formatom scenarija in računalniškim programom, ki nam je pri pisanju lahko v pomoč, nato pa bomo osvojeno znanje uporabili tudi v praksi in skupaj analizirali predhodno ogledani kratki film. Naslednje srečanje bo namenjeno komentiranju prvih verzij scenarijev udeležencev, na podlagi katerih bodo slednji napisali druge verzije. Te bodo predmet individualnih konzultacij z mentoricama, zadnjo verzijo pa bodo nato udeleženci predstavili na zaključnem dogodku, ki bo 26. februarja. Seminar je prvenstveno namenjen začetnicam_kom oz. tem, ki se s scenarijem šele spoznavajo in bi ga želele_i izboljšati.

Prijava

  1. Na mail pošlji vse potrebne podatke in gradivo – glej prijavo.
  2. S poslano prijavo se strinjaš tudi s pogoji udeležbe navedenimi na prijavni strani.

O nas

Že vse od leta 2014 se trudimo mladim med 15 in 19 let ponuditi kakovostne strokovne dogodke, ki jim približujejo film skozi pogled umetnosti in medija. Na naših filmskih seminarjih, ki so po večini bili izvedeni v sklopu filmskih festivalov (LIFFe, FDF, FSF, Animateka, Film na oko) so udeleženci vedno spoznavali tudi filmske strokovnjake, ki so jim predavali in bili njihovi mentorji. Med njimi so bili že: Rok Biček, Dash Shaw, Matevž Luzar, Sabina Đogič, dr. Matic Majcen, dr. Nina Cvar, Tina Poglajen, dr. Andrej Šprah, Borko Radešček, Simon Chang, Maja Prelog, Miha Černec, Jožko Rutar, Kolja Saksida, Lev Predan Kowarski, Zdenko Vrdlovec, Žiga Brdnik, dr. Jasmina Šepetavc, Saša Eržen, Izar Lunaček, Špela Škulj, Maja Prettner, Kaja Balog in Pia Vatovec.

Zavod Vizo (http://www.vizo.si) je producent filmskega mladinskega programa Mad About Film, njegov namen je razvijati filmsko-vzgojne aktivnosti za otroke in mladostnike. MAF organizira vsako poletje filmski tabor (http://tabor.madaboutfilm.si) izdaja tudi mesečno spletno revijo, ki domuje tu, na tej domači spletni strani programa, tj. http://www.madaboutfilm.si. Revija izide vsak mesec 21.

O mentoricah

Kaja Balog je scenaristka in dramaturginja, ki se je v pisanju scenarija prvič preizkusila med študijem prava na ljubljanski Pravni fakulteti, ko se je udeležila filmskega seminarja JSKD. Po končanem študiju prava leta 2009 se na tej poti ni najbolj (z)našla, zato je vpisala Dramaturgijo in scenske umetnosti na AGRFT, kjer si je pridobila širok spek-ter tako teoretičnega kot praktičnega znanja s področja gledališča in filma. Še v času študija je napisala izvirni scenarij za animirani film Slovo (rež. Leon Vidmar, prod. ZVVIKS) in v soavtorstvu izvirni scenarij za kratki igrani film Male ribe, ki sta oba poleg domače vesne (FSF 2016) tudi prejemnika nagrad na mednarodnih festivalih. Celovečerni animirani koprodukcijski film (Ne)zaželene reči, pri katerem je sodelovala kot soscenaristka, je trenutno v fazi realizacije (prod. ZVVIKS), prav tako tudi TV serija, ki jo ustvarja skupaj s Pio Vatovec v produkciji produkcijske hiše Perfo.

Pia Vatovec je leta 2016 z odliko diplomirala iz Dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT ter za svoje diplomsko delo prejela študentsko Prešernovo nagrado, nato pa je tam zaključila še magistrski program na področju Umetnosti giba. Deluje kot dramaturginja, dramatičarka (na Tednu slovenske drame 2016 je prejela nagrado za mladega dramatika), v zadnjem času pa predvsem kot scenaristka – je soavtorica scenarijev za filme (Na novo režiserke Eme Muc in Šum režiserke Ize Skok) ter televizijske serije (Reka ljubezni, Garderoba). Kot dramaturška svetovalka je sodelovala pri pripravi scenarija za celovečerni film Sanremo avtorja Miroslava Mandića, v vlogi script doctorja pa je bila udeležena pri komični seriji LP, Lena, predvajani na spletnem portalu VOYO.