fbpx

12. Animateka: NORI NA ANIMIRANI FILM

v Poročila/Seminarji

12. Animateka: NORI NA ANIMIRANI FILM
Kratko poročilo
Ob robu 12. Animateke smo izvedli že 5. filmski seminar Mad About Film. Od 7. do 11. decembra 2015 smo imeli v Galeriji KULT3000 na Metelkovi predavanje “Animirani film skozi čas in prostor” in delavnico filmske kritike, ki ju je izpeljal in vodil Rok Govednik, poseben gost seminarja pa je bil Kolja Saksida, ki je v svojem interaktivnem predavanju predstavil “Kako nastane animirani film”. Udeleženci so spoznali celoten ustvarjalni proces nastajanja lutkovnega stop-motion animiranega filma Koyaa (Zavod Zvviks). Preostali čas, ki nam je ostal, pa smo posvetili obiskovanju in ogledovanju filmov na festivalu.

Na seminarju smo imeli tudi mednarodno udeležbo, tako so nekatere ocene in filmske kritike animiranih filmov iz Animateka napisane tudi v angleškem jeziku. Henrike von Dewitz (Nemčija) je pisala o retrospektivi animiranih dokumentarcev – Authors through the protagonists, Paraskevi Karageorgu (Bulgarija) pa o celovečernem filmu Magična gora režiserke Ance Damian – The meaning of life. Ray Mencin je napisal oceno nekaj izbranih filmov iz tekmovalnega programa, svoj prispevek pa dodaja tudi Mihailo Terzić, ki se je posvetil celovečercu Rio 2096: Zgodba o ljubezni in jezi režiserja Luiza Bolognesija.

Delavnica filmske kritike in predavanje Animirani film skozi čas in prostor
Multimedijsko predavanje “Animirani film skozi čas in prostor”, ki ga je pripravil Rok Govednik, je predstavilo zgodovino animiranega filma s ključnimi premiki v razvoju tehnik ustvarjanja, ob tem tudi razvoj slovenskega animiranega filma. Udeleženke in udeleženci seminarja so spoznali ključne koncepte, ki so pomembni za razumevanje animiranega filma ter klasifikacijo, ki bodo nato vodili v pregled referenčnih filmskih izdelkov. Predavanje ima dvopomenski naslov, saj je koncept prostora ob ustvarjanju animiranega filma še posebej pomemben, prav tako pa so pogledali na tradicijo animiranega filma glede na ključne geografske koordinate. Pregledali smo tudi zgodovino slovenskega animiranega filma, ki se je začela s skoraj pol stoletja zaostanka za prvim animiranim filmom na sploh.

Tako kot je skušal sam seminar razbiti stereotip, da so animirani filmi le “risanke” in namenjeni samo za otroke, tako je želela delavnica filmske kritike stopiti še korak dlje in omogočiti mladim piskam in piscem, da se tudi na polju tovrstnega filma spopadejo z artikulacijo ocenjevanja. Skupaj s predavanjem smo vsem mladim udeleženkam in udeležencem predstavili ključne termine, ki se uporabljajo pri animiranem filmu, podali tudi ključne aspekte dobre filmske kritike in se vprašali, kako se jo pripravi, pa naj gre za animirani, igrani ali dokumentarni film.

12347976_1664778687072768_8544451662284934824_n
image-1529

Interaktivno predavanje KAKO NASTANE ANIMRANI FILM: KOYAA (Kolja Saksida & Matija Šturm, Zavod ZVVIKS)

Predavanje je predstavilo ustvarjalni proces nastajanja stop-motion animiranega filma oz. serije KOYAA, ki se uspešno uvršča na mednarodne festivale po vsem svetu. Predavanje je bilo zastavljeno zelo interaktivno, udeleženke in udeleženci so lahko izvedeli vse skrivnosti in očarljivosti nastajanja stop-motion animiranih filmov. Predavatelj Kolja Saksida – avtor animiranih filmov, predavatelj, pedagog, producent in direktor Zavoda Zvviks – je z lutko in preko multimedije predstavil vse procese nastajanja serije, ogledali smo si tudi nekaj filmov in delov serije. Zavod ZVVIKS že več kot 6 let producira vrsto animiranih filmov, velik pomen pa podajajo tudi filmskemu poučevanju o animiranem filmu.

12313716_1664778723739431_434005408522279717_n
image-1530

Tags:

Nedavne

Pojdi na Vrh