fbpx

17. MAF seminar na LIFFu 2018

v MAF!/Seminarji

Seminar za mlade
Od 6. – 16. novembra 2018
Dvorana E1, Cankarjev dom, Ljubljana
Prijave do: 2. november 2018 >> PRIJAVI SE

 

Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo (www.vizo.si) s programom Mad About Film (MAF) vzpostavlja prostor, ki mladim ponuja priložnost, da se o filmu in filmskem na neformalen način kakovostno izobrazijo. Na Liffu se brezplačni seminar izvaja že peto leto (sicer gre že za sedemnajstega) in je namenjen predvsem mladostnikom nad 15 let. Na LIFFu gre za ustaljeni seminar, ki neguje mlado filmsko kritiko in scenaristiko, ob tem pa ponudimo tudi temeljna predavanja slovenskih filmskih strokovnjakov, ki predstavijo ustvarjalni proces nastajanje filma.
Seminar omogoča Cankarjev dom – LIFFe festival.

Praktični del seminarja bo ponujal delavnico pisanja scenarijev, ki jo bosta to leto vodili priznani filmski in televizijski scenaristki ter dramaturginji Kaja Balog in Pia Vatovec, in delavnico filmske kritike, ki jo bo vodila priznana filmska kritičarka Jasmina Šepetavc. Udeleženci bodo uživali tudi v festivalskih filmih in spoznavali festivalske goste. Potrebne so predhodne prijave, število mest je omejeno.

Po predavanjih Matevža Luzarja, Jožka Rutarja, Mihe Černeca in Leva Predana Kowarskega, bodo letos za kateder stopili ustvarjalci novega slovenskega filma Posledice (produkcija Temporama, 2018), ki je svetovno premiero doživel na prestižnem mednarodnem filmskem festivalu v Torontu pred nekaj meseci, nacionalno pa na Festivalu slovenskega filma, kjer je režiser filma Darko Štante prejel vesno za najboljšo režijo, igralca v filmu Matej Zemljič in Timon Šturbej pa vesni za najboljšega glavnega in stranskega igralca. Poleg tega so filmu podelili nagrado še filmski kritiki in tudi občinstvo. Nastajanje filma, ustvarjalni proces, izzive in kreativne rešitve, bosta predstavila režiser in scenarist filma, Darko Štante in producentka, Jerca Jerič.

Predavanje je javno in odprto za vse zainteresirane (in se ni potrebno prijavljati), med tem ko sta delavnici namenjeni le za prijavljene.


PROGRAM:

Multimedijsko predavanje:
Posledice: predstavitev nastajanja filma, 7. november ob 17.00, Darko Štante in Jerca Jerič (javni dogodek, prijave niso potrebne)

Delavnici (prijavi se tukaj):

  • Filmska kritika, 6.-16. november, mentorica Jasmina Šepetavc (za prijavljene)
  • Scenaristika, 6.-16. november, mentorica Kaja Balog (za prijavljene)

Prijave so odprte do 2. novembra 2018.

Uvodno srečanje za delavnice, 6. november ob 18:00 (za prijavljene)

Predstavitev nastalih izdelkov z delavnic, 16. november ob 18.00 (javni dogodek)

Vsi nastali izdelki bodo objavljeni tudi na spletni strani www.madaboutfilm.si.

PRIJAVI SE

 


PREDSTAVITEV MENTORJEV IN PREDAVATELJEV:

Jerneja Kaja Balog je na AGRFT študirala dramaturgijo in se tam začela ukvarjati tudi s pisanjem scenarijev. Kot scenaristka ustvarja tako na področju animiranega in igranega filma, kot tudi na področju TV serij. Napisala je scenarij za kratki animirani film Slovo (r. Leon Vidmar) in bila soscenaristka kratkega igranega filma Male ribe (r. Maja Križnik), ki sta oba prejemnika nagrad na domačih in tujih festivalih. V letu 2018 sodeluje pri celovečernem animiranem filmu z delovnim naslovom (Ne)zaželjene reči v mednarodni koprodukciji. S Pio Vatovec trenutno pišeta scenarije za TV nadaljevanko Reka ljubezni.

Pia Vatovec je na AGRFT študirala dramaturgijo, za diplomo je prejela tudi Prešernovo nagrado. Trenutno končuje magisterij na področju Umetnosti giba. Za svoje dramsko besedilo Zimske radosti je prejela nagrado na Tednu slovenske drame 2016, besedilo pa je bilo v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in AGRFT nato tudi uprizorjeno. Je soavtorica scenarijev za filma Na novo režiserke Eme Muc in Šum Ize Skok, kot dramaturška svetovalka je sodelovala tudi pri pripravi scenarija za celovečerni film Sanremo (r. Miroslav Mandić). Zadnje leto aktivno deluje predvsem na področju televizije, saj je bila kot ocenjevalka scenarijev vključena v scenaristični natečaj First Draft HBO-ja Adrie, v vlogi script doctorja pa je sodelovala pri seriji LP Lena, ki bo jeseni 2018 predvajana na portalu VOYO. Z Jernejo Kajo Balog trenutno pišeta scenarije za TV nadaljevanko Reka ljubezni.

Jasmina Šepetavc je doktorica znanosti, v svojem delu se je ukvarjala s feministično in queer filmsko teorijo. Je filmska kritičarka in predavateljica. Piše za domače publikacije kot so Ekran, Dialogi, Kinotečnik, Družboslovne razprave, redno obravnava feministični, LGBT/queer, korejski in japonski film. Leta 2017 je v reviji Družboslovne razprave urednikovala blok feministične filmske teorije, sicer pa je tudi redna članica uredniške ekipe znanstvene revije Feminist Encounters. Že vrsto let je selektorica slovenskega Festivala LGBT filma.

Jerca Jerič je diplomirala iz umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti in magistrirala iz filmske in TV produkcije na AGRFT. S produkcijo neodvisnih filmov se ukvarja od leta 2009, leta 2012 pa je soustanovila produkcijsko organizacijo Temporama. Delovala je tudi v drugih produkcijskih podjetjih kot so Perfo, Vandertastic (Berlin) in Cvinger film, kjer sodeluje še vedno. Film Posledice je njen celovečerni prvenec.

Darko Štante je diplomiral na Fakulteti za socialno delo in magistriral na AGRFT, smer filmska režija. Kot asistent režije je sodeloval pri različnih komercialnih projektih, kot samostojni ustvarjalec pa pri različnih AV projektih. Je prejemnik nagrade vesna na FSF 2018 za najboljšega režiserja. Trenutno je zaposlen kot vzgojitelj v vzgojnem zavodu.

 

Nedavne

Pojdi na Vrh