17: FDF: Nori na dokumentarni film

v Poročila/Seminarji

Filmski seminar za mlade: Mad About Film

NORI NA DOKUMENTARNI FILM

Kratko poročilo

Na 17. Festivalu dokumentarnega filma  je pod okriljem filmske platforme za mlade – Mad About Film (MAF) potekal tretji seminar z naslovom Nori na dokumentarni film, ki ga je organiziral Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

Na seminarju so potekale različne aktivnosti, od zanimivih filmskih predavanj in praktičnih delavnic, do ogledov filmov v sklopu festivala. Gosta seminarja Nori na dokumentarni film sta bila dr. Andrej Šprah, filmski teoretik, pedagog in avtor številnih esejev ter publikacij o filmu in mlada slovenska filmska režiserka Sabina Đogić.

Seminar je potekal 4 dni, od srede, 11. marca, do sobote, 14. marca, na njem pa smo se ukvarjali z dvema interesnima področjema in sicer s pisanjem filmske kritike in s snemanje filmskega eseja.

Seminar smo pričeli v sredo z uvodnim multimedijskim predavanjem dr. Andreja Špraha z naslovom Razsežnosti dokumentarnega filma. Pregledno in problemsko zasnovano predavanje se je osredotočilo na glavne poudarke v razvoju dokumentarnega filma, z živopisno paleto lastnih stilističnih in estetskih prvin, z razvejeno strukturo ter bogato tradicijo gibanj, šol ali smeri. Skozi konkretne primere, ki smo jih pospremili tudi s filmskimi odlomki, smo se osredotočili na tista zgodovinska obdobja, ki so zaradi razvoja filmske tehnike, zaradi političnih in družbenih okoliščin ali zavoljo sprememb v pojmovanju razmerja človeka in sveta, predstavljala ključne prelomne trenutke izraza filmske dokumentarnosti.

Seminar smo nadaljevali z uvodom v delavnico snemanja filmskega eseja. Na meji med igranim in neigranim filmom, velja filmski esej za tematsko in estetsko eno najbolj raznolikih filmskih zvrsti. Z nenehnim izumljanjem in intervencijo v druge “suverenejše” filmske forme, je v filmsko zgodovino vnesel svežino, iznajdljivost in samosvojost, tako intelektualnega kot umetniškega izraza. Kot posebna kategorije filmske prakse, si je s svojo zgodovino, kanonom in teksti pridobil široko prepoznavnost.

1622651_475901795895272_6595527039091698502_n
image-1149
Foto: Anka Doblekar

Delavnico snemanja filmskega eseja je vodila režiserka Sabina Đogić. Na delavnici je nastal kratek filmski esej z naslovom Die Zeit, die Zeit. Esej je posnela Henrike von Dewitz, več o vsebini pa si lahko preberete tule.

Delavnica pisanja filmske kritike je na praktičen način predstavila pomen in nujnost razvijanja filmske kritike, cilj delavnice pa je bil, da vsak udeleženec napiše filmsko recenzijo izbranega filma s 17. Festivala dokumentarnega filma.

Nastalo je pet prispevkov, od tega dva v angleškem jeziku, saj je bila ena izmed udeleženk delavnice študentka iz Slovaške. Maša Katarina Brecelj je razmišljala o filmu Ministrstvo za železnice, Petra Strban je pisala o filmih Ni vse zlato in Belluscone. Siciljanska zgodbaIvana Balážová, ki je trenutno v Ljubljani na študijski izmenjavi na AGRFT-ju, pa je pod drobnogled vzela filma Ni vse zlato in Wisemanovo Narodno galerijo.

11070100_475901415895310_7386892035469699071_n
image-1150
Foto: Anka Doblekar

Predavatelji in mentorji seminarja Nori na dokumentarni film na 17. Festivalu dokumentarnega filma: Rok Govednik, Nika Gričar, Sabina Đogić, Andrej Šprah in Ana Šturm.

Tags: