Poročilo z MAF filmskega tabora (2016)

v Filmski tabor/MAF!/Poročila

2.9.2016

Med avgustom 2016 je potekal prvi Mad About Film filmski tabor za mlade. Tabor je potekal v Beli krajini, natančneje v vasici Gorenjci pri Adlešičih, kjer smo dneve preživljali – filmsko. Seveda pa filmov nismo samo gledali. Veliko časa smo posvetili analizi in refleksiji filmov na najrazličnejše načine. Ustvarjali smo filmske plakate, pisali filmske kritike, izdajali svoj časopis in organizirali čisto pravi filmski festival, ki smo ga poimenovali MAFestival. Poleg tega smo prisluhnili nekaj predavanjem, ustvarjali lastne animirane filme in se družili z režiserjem Borisom Petkovičem. Za oddih je poskrbela reka Kolpa in sproščeni večeri ob ognju, kitari, filmskem kvizu ali karaokah. Lahko rečemo, da je za nami nadvse zabaven teden, ki je stkal nova prijateljstva, prinesel ogromno novega znanja in povečal naše navdušenje nad filmom. Teden, ki ga še nekaj časa ne bomo pozabili – lahko pa ga kmalu ponovimo. Se vidimo na MAF taboru 2017!

 

Za nami je prva izvedba filmskega tabora, ki je bil nekaj povsem posebnega. Nismo se toliko ukvarjali s filmskim ustvarjanjem, temveč smo predvsem gledali veliko filmov – teh je bilo na koncu skupaj kar 16! Gostili pa smo tudi priznanega režiserja Borisa Petkovića, ki je mladim udeležencem tabora predstavil ustvarjalni proces snemanja mladinskega filma Utrip ljubezni in tudi širše o svojem delu. Za njih je pripravil tudi posebno predavanje o svojih filmskih fascinacijah. Tabor pa so programsko bogatile tudi raznorodne delavnice, ustvarili smo filmski časopis Mad paper, naredili zastavo in tudi svoj festival. Nanj smo povabili tudi okoliške prebivalce Gorenjcev pri Adlešičih, ki so se ga tudi v prijetnem številu udeležili. Tako bomo delali tudi v prihodnje!

 

Rok, vodja MAF tabora 2016

 

Deseturni delavnik, prezgodnja jutra in umazan mestni zrak sem lanskega avgusta zamenjala za zeleno Belo krajino in pred mano je bil super izziv: Preživeti teden dni z mladimi iz vse Slovenije, z njimi deliti čim več filmskega znanja in obenem poskrbeti, da bodo na taboru uživali. Ker mi je delo z mladimi v veselje, sem seveda z veseljem snovala program, iskala izhodišča za pogovore, ponovno pogledala nekatere klasike in nadvse uživala v pripravi filmskega kviza. Sedli smo torej na vlak in začeli s povezovanjem. Dobesedno. So pač takšni časi, da smo najprej postali prijatelji na Facebooku, nato smo se povezali še na Instagramu in Snapchatu. Vesela sem, da lahko danes z gotovostjo trdim, da naše prijateljstvo ni ostalo zgolj virtualno. V sedmih dneh smo se ob filmskih debatah in različnih kreativnih izzivih spoznavali tudi v čisto pravem svetu. Razlike v letih, naglasu, spolu in ostalih nepomembnostih so kmalu postale zanemarljive. Glede na energijo, ki je vrela iz mladih, verjamem, da smo na taboru začrtali prave koordinate za nadaljevanje njihovih filmskih poti. Iskreno si želim, da se nam ob priliki spet prekrižajo.

 

Ema, mentorica na taboru MAF 2016