10. seminar MAF: Globina dva 2

v Festivali/Recenzije/Vsi prispevki

Predstavljajte si, da se nekega dne sprehajate ob reki in v vodi zagledate nek velik predmet. Ugotovite, da gre za tovornjak. Tovornjak vam ob pomoči nekako uspe potegniti iz vode in ugotovite, da se v njem nahajajo – trupla.

Natanko to se je zgodilo srbskemu moškemu v bližini vasi Tekija ob Donavi ob srbsko-romunski meji. V tovornjaku so, ko so jih potegnili na obalo, našteli 53 trupel in 56 glav. Krožile so razne govorice, od kod so trupla prišla: da gre za Kurde; da gre za žrtve Natovega bombardiranja Srbije; da so trupla nastala po zamenjavi oblasti v Srbiji; da gre za pripadnike Osvobodilne vojske Kosova. Nobena od teh govoric seveda ni bila resnična – šlo je za civiliste albanskega porekla s Kosova.

Globina dva je prvi srbski dokumentarni film, ki tematiko pokolov na Kosovu obdela na način, da vključuje gledišče tako Albancev kot Srbov. V srbskem političnem in medijskem prostoru ta tema sicer še zdaleč ni razčiščena in še vedno doživlja nacionalistične reakcije. Dominantni srbski narativi v zvezi s Kosovom, ki vključujejo tudi dokumentarne filme, so namreč ponavadi zgodbe o Srbih, ki so na Kosovu v primerjavi z albanskim prebivalstvom getoizirani, v vlogi branika krščanstva proti islamu. V tem smislu režiser Ognjen Glavonić deluje proti tovrstnim pripovedim. Pomembno je tudi dejstvo, da za svoje ustvarjanje od Filmskega centra Srbije bojda ni dobil niti dinarja (eden od producentov filma je Fundacija za humanitarno pravo). Zato je njegov film še toliko bolj dragocen.

Globina dva je pravzaprav arhivski film, saj so zvočni posnetki, ki jih v filmu slišimo, nastali na sojenju Slobodanu Miloševiću v Haagu. Ustvarjalci filma so imeli 400 ur posnetkov, iz katerih je nastal 80-minutni film. Pričevanja skušajo odkriti razloge za pojavitev trupel v različnih delih Srbije in razkrijejo zločin, v katerega je bilo vpleteno veliko število ljudi v Srbiji in na Kosovu in v katerem je med tistimi, ki so sodelovali pri pokolih in tistimi, ki so trupla v tovornjakih razvažali po Srbiji, veljala močna zaobljuba molka. Prekinilo jo je šele Natovo bombardiranje Srbije leta 1999 in kasnejše sojenje Miloševiću v Haagu.

Dokumentarni film Globina dva, kot se je imenovala operacija »čiščenja terena«, je film o truplih, in v njem ne boste videli niti ene žive osebe; le pejsaže, naselja in ceste. Izjemna fotografija, ki prikazuje kraje, kjer so se zločini odvijali, ob poslušanju spremljajočih pričevanj spodbudi našo domišljijo, da si začnemo živo predstavljati, kaj se je tam pravzaprav v resnici dogajalo.

Mihailo Terzić