Seznam: 10 najboljših afriških filmov vseh časov

v 2019/Marec: Afriški film/Pretekle številke/Seznami/Vsi prispevki

Seznam “10 najboljših afriških filmov vseh časov” je sestavilo 10 priznanih filmskih kritikov na 15. ediciji festivala Tarifa-Tangiers African Film Festival (FCAT).

1.Touki Bouki (Djibril Diop Mambéty, 1973) iz Senegala so oklicali za najboljši afriški film v zgodovini, ki je zaznamoval afriško kinematografijo z “avantgardno estetiko”.

2. Yeelen (Souleymane Crissé, 1987) iz Malija, drugi najpogosteje izglasovani film, je bil označen za “vizualno izvrstnega”.

3. ‘La noire de …‘ (1966), ki ga je ustvaril senegalski režiser Ousmane Sembène, je prvi film izpod rok afriškega režiserja, ki nagovarja problematiko rasizma.

4. Teza (Haile Gerima, Etiopija) je film iz leta 2008, ki se s svojo vsebino vrača v čas represivnega totalitarnega režima v Etiopiji.

5. Daratt, ki ga je posnel Mahamat Saleh Haroun v Čadu leta 2006, je Guardian opisal kot “inteligenten, fascinanten film enega afriških najboljših režiserjev.”

6. Hyènes (Djibril Diop Mambéty), ustvarjen leta 1992 v Senegalu, je zgodba o ljubezni in maščevanju, ki se meša s kritiko neokolonializma in afriškega konzumerizma.

7. La Vie Sur Terre je ustvaril Abderrahmane Sissako v Mavretaniji leta 1998.  Dogajanje je postavljeno v vas Sokolo in prikazuje podeželjsko življenje tik pred vstopom v 21. stoletje.

8. Sarraounia (1986, Mavretanija) je film, ki ga napisal in režiral Med Hondo po literarni predlogi istoimenskega romana nigerijskega avtorja z imenom Abdoulaye Mamani.

9. Soleil Ô (1967, Mavretanija) je prav tako režiral Med Hondo, snemali pa naj bi ga več kot 4 leta z zelo malo denarja. Govori o migrantu, ki mu uspe priti do Pariza, tam pa se sreča z rasno neenakostjo.

10. Xala (Ousmane Sembène) je še zadnji film na seznamu. Posnet leta 1975 je adaptacija istoimenskega romana, ki ga je Sembène dokončal le dve leti pred tem, leta 1973. V filmu lahko spremljamo poslovneža v Senegalu, ki pa je na dan njegove poroke s svojo tretjo ženo zaznamovan z erektilno disfunkcijo. Film deluje kot satira o korupciji v nekaterih afriških državah.

 

Naslovna fotografija: Film Teza: Festival de Cine Africano – FCAt’s photostream