Parada ponosa v kinu!

v Prihajajoči dogodki

Parada ponosa: 35 let z aidsom

 

Pred 35 leti se je v časopisu the New York Times pojavil članek, ki je naznanil novo in redko obolenje, AIDS. Danes ne gre niti za novo niti za redko obolenje. Prav nasprotno, z virusom HIV je okuženih okoli 40 milijonov ljudi, letno pa jih za posledicami AIDSa umre več kot milijon. Lahko se zdi, da v našem geografskem prostoru omenjena bolezen ni problem. In vendar je zopet stanje prav nasprotno. Kajti število okuženih z virusom HIV v Sloveniji narašča. Skratka, ne le zato, ker gre za problem, ki poteka na globalni ravni, temveč tudi zato, ker se nas ta problem ‘še kako tiče’, na letošnjem 16. festivalu Parada ponosa prav posebno pozornost namenjamo obeležitvi 35. obletnice diagnoze. V ta namen smo v goste povabili enega ključnih aktivistov in umetnikov na tem področju. Njegovo ime je Jim Hubbard.

Jim Hubbard je filmski režiser in AIDS aktivist. Posnel je več kot 20 filmov, ki so bili predvajani na in v newyorškem Muzeju Moderne Umetnosti (MoMA), Berlinalu (Berlin Film Festival), Londonskem Filmskem Festivalu in drugod. Njegov kratkometražni Memento Mori je prejel nagrado Ursula za najboljši kratek film na Hamburškem Lezbičnem In Gejevskem Filmskem Festivalu.

Hubbardovo delovanje sega širše od režiserskih in kuratorskih okvirjev. Je soustvarjalec obsežnega projekta An Oral History of ACTUP. V tem kontekstu je skupaj s Sarah Schulman leta 2012 posnel celovečerni dokumentarni film Združeni v jezi: Zgodovina Act-Up (United in Anger: A History of Act-Up, 2012). Film je kronika AIDS aktivizma in skupine ACT-UP, in sicer iz perspektive ljudi, ki se bojujejo tako z epidemijo kot s korporativnim pohlepom, družbeno nevednostjo in vladno brezbrižnostjo, ki epidemijo spremljajo.

Program

Pogovor Nine Dragičević z Jimom Hubardom in projekcija filmov Elegy in the Streets, Two Marches,  The Dance,  Memento Mori, 15. 6. ob 21:00

Kino KomunaZdruženi v jezi: Zgodovina Act-Up, 16.6. ob 20:00.

Vstopnina\ 3 EUR