2. Filmski dan!

v Prihajajoči dogodki

2. Filmski dan

Od 10. do 12. junija bo potekal v Slovenski kinoteki, v desetih dvoranah Art kino mreže Slovenije, v prestolnici pa tudi v Muzeju sodobne umetnosti na Muzejski ploščadi.

Glavna vloga je  letos dodeljena  žanrskemu filmu: kriminalki iz 1960-ih, filmu ceste (road movie) iz 1980-ih in sodobnemu reperskemu filmu. Filmski dan bo na površje potegnil tisto, kar za slovenski film naj ne bi bilo značilno, kljub temu pa je tako ali drugače vseskozi prisotno. 2. Filmski dan bo tako v Slovenski kinoteki ob 18:00  otvoril film Minuta za umor, ki ga je Jane Kavčič  s skoraj gverilskim proračunom posnel leta 1962. Ne glede na to, pa se je v zgodovino vpisal kot prvi slovenski film, v katerem je poletel helikopter, menda s strehe hotela Lev. Sledil bo film Babica gre na jug, ki ga je Vinci Vogue Anžlovar leta 1991 posnel z japonskim denarjem in tako je nastala tudi prva osamosvojitvena koprodukcija. Tretji celovečerni film drugega Filmskega dne pa bo Utrip ljubezni, glasbeni mladinski film, ki ga je Boris Petković posnel leta 2015. Vsi trije filmi se bodo v različnih kombinacijah zavrteli v desetih dvoranah Art kino mreže in tako počastili Filmski dan. Povsod so seveda na voljo brezplačne vstopnice.

Pomembne soigralke bodo raznovrstne brezplačne filmske delavnice, lansko leto namenjene otrokom, letos pa tudi mladostnikom in mladim po srcu.

Lansko leto je Slovenski filmski center ob praznovanju dvajsetletnice vzpostavil pilotski projekt Filmski dan, ki je bil posvečen filmu in filmskim ustvarjalcem, ter z različnimi dogodki prikazal filmsko ustvarjanje. Filmski dan je uspešno prestal svojo prvo edicijo in letos se z novimi močmi predstavlja v drugo. Tokrat k praznovanju poziva tudi vse ljubitelje filma in vabi na številne dogodke.

Program 2. Filmskega dneva najdete tu.