MAF podcast: 17. Festival slovenskega filma

v Podcasti/Poročila

Delavnica: PODCAST

O delavnici se je razpisala Helena Šukljan.

Helena Šukljan (1997) je dijakinja Gimnazije Koper.

Od srede, 10. 9. do sobote, 13. 9. 2014, je v Portorožu potekal filmski seminar, namenjen mladim. Poleg odličnih in raznolikih predavanj, smo na delavnicah podrobneje spoznali tri različna področja: snemanje filma, filmsko kritiko in snemanje podcasta oz. internetne radijske oddaje. Ker se še nikoli nisem srečala z radiem in se mi je zdelo to področje zanimivo, sem se odločila, da se udeležim delavnice podcasta.

Delo je bilo zelo zanimivo in razgibano. Najprej smo imeli predavanje o tem, kaj podcast pravzaprav je, kako se ga snema, kaj je pomembno, kje se ga lahko posluša … Nato smo nekaj odlomkov različnih podcastov  poslušali in tako dobili občutek, kako to izgleda.

Za podcast je značilno, da se osredotoča na eno temo. Ker je istočasno potekal 17. FSF, nam izbira področja ni povzročala težav. Odločili smo se, da si izberemo film in o tem posnamemo podcast. Zaradi te odločitve, smo si ogledali veliko filmov in med njimi izbrali najljubše.

image (2).jpg_4e06fea62896462e7bde09cdb3634e27
image-733
Prizor iz filma Drevo.

V delavnici sva bila Peter Peteh in jaz. Vsakemu se je v spomin vtisnil drugi film, zato sva se odločila, da bova v podcastu govorila o dveh filmih (Boj za in Drevo). Sledilo je pisanje scenarija. Izvedela sem, da je ta del zelo pomemben, čeprav ob poslušanju podcastov nisem dobila občutka prisotnosti le tega, saj vse poteka zelo sproščeno. Ko je imel vsak zapisan svoj del, sva imela vajo, kjer se je spontano zgodil uvod in zaključek. Takoj za tem pa sva se lotila snemanja. Prvič pred mikrofonom – občutek je res malce neprijeten, a hitro se sprostiš in se ne oziraš nanj. Najbolj neprijetna stvar pri snemanju pa je ta, da se sliši vsak šum, dih, premik stola, papirja … Teh zvokov kasneje ni možno odstraniti, zato moraš biti pri snemanju zelo previden.

Boj_za_WEB-634x270
image-734
Prizor iz filma Boj za.

Naslednji dan je bil namenjen montaži. Naučila sem se veliko novega. Pravzaprav sem se naučila vsega, kar moraš vedeti za montažno podcasta. Najprej smo obdelali najin govor in izrezali predolge tišine. V podcast smo dodali tudi inserte, ki smo jih posneli na zajtrku z avtorji. Na koncu pa smo izbrali še glasbo, ki lepo dopolnjuje najin govor in posneli intro. Po slabih petih urah je bil podcast zmontiran. Juhu!

Čez celoten proces, sta naju usmerjali odlični mentorici, Bojana Bregar in Maja Zupanc. Ves čas sta bili z nama in nama na vsakem koraku ustvarjanja zelo pomagali in povedali, kaj bi bilo najbolje narediti, da bi bil podcast čim boljši.

Na seminarju sem se zelo zabavala in naučila veliko novega o podcastu in tudi o filmu. S pridobljenim znanjem sem zelo zadovoljna in vem, da ga bom v prihodnosti s pridom uporabljala.

Podcast lahko poslušate tudi na Soundcloudu.