Moje prvo srečanje s podcasti

v Podcasti/Vsi prispevki

Zakaj so podcasti toliko boljši od radijskih oddaj? Ker so na voljo vedno in povsod! Poleg tega pa, tako spotoma, zveš tudi veliko novih in zanimivih stvari.

Moje prvo srečanje s podcasti

Avtorica: Maja Zupanc

»Kok je pa to najbolj zakon stvar na svetu! Kateri je tvoj najljubši?«

S tem vprašanjem se je moje blefiranje, da vem kaj je podcast končalo. Nič, morala sem priznati poraz in povedati, da po dvomesečnih pogovorih o podcastih še vedno ne vem kaj pravzaprav to je. Tako se je začelo moje potovanje po Wikipediji, Google Searchu in časopisnih člankih.

Ugotovitev? Podcast je neke vrste radijska oddaja. Je amaterska radijska oddaja, ampak vseeno narejena na precej profesionalen način … hm, no … v glavnem, podcast je nekaj v zvezi z poslušanjem.

In ker so nas v šoli učili Newtonovega znanstvenega pristopa je bil naslednji logični korak preizkus! Izumitelj gravitacije me je popeljal naravnost v Meko podcastov, v iTunes!

In še preden sem dobro vedela, kaj podcast je, sem bila zasvojena. Hoja v trgovino, v šolo in službo nikoli več ne bo taka kot je bila, saj imam sedaj s seboj vedno vsaj enega ali več spremljevalcev in nič čudnega ni, če se me sredi prehoda za pešce poloti nenaden smeh. Moji najljubši spremljevalci so avtorji filmskega podcasta iz Chichaga, Filmspotting in avtorji BBC-jevega podcasta o praktično vsemu, In Our Time. Z mano so pri pospravljanju, pomivanju posode, vožnji z avtobusom. In z njimi mi ni nikoli dolgčas!

fslogo_new_1400_f
image-519

Zakaj so podcasti toliko boljši od radijskih oddaj? Ker so na voljo vedno in povsod! Poleg tega pa, tako spotoma, zveš tudi veliko novih in zanimivih stvari.

Ne dolgo po prvi fazi zasvojenosti, sem skupaj s tremi prijetnimi filmofilkami začela snemati svoj lasten podcast o filmih, FilmFlow. Gre za prvi slovenski podcast, ki je popolnoma osredotočen na filme, poleg tega pa gre za edini podcast v našem prostoru, v katerem smo vse govorke punce, na kar smo zelo ponosne.

Sprva smo imele kar nekaj težav, saj nobena od nas ni bila ravno profesionalna voditeljica ali govorka, zato so naši prvi poskusi (po tem, ko smo se po enomesečnih pripravah končno sploh spravile k snemanju!) zveneli popolnoma kaotično in rdeče niti pogovora ni bilo zaznati. Ampak ravno to je pravzaprav čar podcastov. Poslušalec lahko prisluškuje popolnoma spontanemu pogovoru določenih posameznikov, ki debatirajo o neki izbrani temi.

image-520
FilmFlow podcast in session.

Po tretjem poskusu smo končno našle ravnovesje in objavile smo svoj prvi pogovor. Spomnim se, kako dober občutek je kar naenkrat biti slišan in biti del javnega diskurza. Z napetostjo smo čakale prve odzive, ki so bili precej mešani. Veliko ljudi se namreč še ni navadilo same paradigme poslušanja podcastov in sledile so burne debate o tem kako naprej. Na koncu smo se odločile za edino logično stvar – ostati moramo predvsem zveste same sebi in »podcast undergroundu«, ter se pri vsem tem nikoli ne pozabiti zabavati. Od blefiranja do kreiranja. Ni slabo za bivšo apatično Ljubljančanko.