10. MAF seminar: Nori na dokumentarni film!

v Festivali/Festivalski lajf/MAF!/Seminarji

I 16. marec – 22. marec 2017 I
I E6 v Cankarjevem domu I

Med 16. in 22. marcem 2017 bo znotraj Festivala dokumentarnega filma potekal že 10. filmski seminar Mad About Film, ki smo ga naslovili z »Nori na dokumentarni film!«. Na seminarju bosta tokrat potekali dve delavnici, in sicer tradicionalna delavnica filmske kritike, ki jo bo vodila filmska kritičarka in publicistka Tina Poglajen, in delavnica videa in montaže, na kateri boste prijavljeni delali z večkrat nagrajeno filmsko ustvarjalko Majo Prelog.

Vse napisane filmske kritike in posneti videi bodo objavljeni na spletni strani www.madaboutfilm.si in na spletni strani festivala, vse izdelke pa bomo širši javnosti predstavili zadnji dan seminarja.

Prvo srečanje: 16. marec ob 16.00 v E6 (Cankarjev dom)

Predstavitev rezultatov: 22. marec ob 18.00 v E6 (Cankarjev dom).

Prijave zbiramo do 5. 3. 2017! 

Prijavi se!

O delavnicah in mentorjih:

DELAVNICA VIDEA IN MONTAŽE

Maja Prelog je zaključila univerzitetni študij filmske in televizijske režije na AGRFT. Za svoje praktično diplomsko delo je prejela nagrado Vesna. Od leta 2012 je članica umetniškega kolektiva RÁTNEEK. Sodeluje s slovensko umetniško glasbeno skupino Laibach, za katero je posnela eksperimentalna filma za pesmi »Eurovision« in »We Are Milions And Milions Are One«. Kratki eksperimentalni film z naslovom »2 0 4 5« se trenutno predvaja po več kinematografih po Sloveniji in je nagrajeno ter večkrat omenjeno delo kolektiva RÁTNEEK. Trenutno se ukvarja s produkcijo kratkega dokumentarnega filma z delovnim naslovom »I G O R«.

Koncept delavnice: FILMSKI ESEJ. Intenzivna filmska delavnica, osredotočena na ustvarjanje poetičnih izdelkov s poudarkom na môči montaže. Udeleženci/avtorji se bodo soočili s subjektivnimi stališči do določenega problema – na prvem srečanju bo vsak izžrebal pojem (listek z “naključno” besedo) okoli katerega bo gradil filmsko pripoved/izpoved/filmski esej. Cilj delavnice je kratek avtorski izdelek z lastnim ritmom nizanja misli/asociacij/podob, ki jih bodo odsevali pridobljeni posnetki.

DELAVNICA FILMSKE KRITIKE: 

Tina Poglajen, diplomirana anglistka in sociologinja kulture, je filmska kritičarka, ki piše za domače in tuje medije, kot so revije Ekran, Dialogi in KINO!, program Ars, Film Comment, Indiewire, Cineuropa in MUBI. Je članica uredniškega odbora revije Ekran in je bila v preteklih letih tudi med izbranimi na kritiške delavnice v Benetkah, Locarnu in Rotterdamu.

Koncept delavnice: Delavnica filmske kritike na Festivalu dokumentarnega filma je zastavljena dvojno: kot spoznavanje osnov filmske analize in ocenjevanja ter kot predstavitev poklica filmskega kritika ali kritičarke, kot ta obstaja danes. Primerjali bomo prakse svobodnih filmskih kritikov v Sloveniji in v tujini, raziskali različne žanre, skozi katere kritika lahko deluje in to poskusili pokazati skozi pisanje besedil. Ker se delavnica odvija v okviru FDF, bo poudarek namenjen tudi posebnostim pisanja o dokumentarnem filmu.

 

 

Filmski seminar za mlade Mad About Film organizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo. Število mest je omejeno, zato te prosimo, da se prijaviš preko spletnega obrazca in počakaš na potrditveni mail. Ker bosta obe delavnici potekali ob istem času, se lahko prijaviš samo na eno.