5. filmski seminar za mlade: NORI NA ANIMIRANI FILM

v Animateka/Festivali/Poročila/Seminarji/Vsi prispevki

7. – 11. december 2015 // Galerija KULT3000 // 12. Animateka – Mednarodni festival animiranega filma, Kinodvor & Slovenska kinoteka (Ljubljana)


 

Na 12. Animateki bo v okviru projekta Mad About Film od 7. do 11. decembra v Galeriji KULT3000 v Ljubljani potekal 5. brezplačen filmski seminar z naslovom NORI NA ANIMIRANI FILM.

Na seminarju bo potekala delavnica filmske kritike pod mentorstvom filmskega kritika in filmskega pedagoga Roka Govednika (vodjo programa Mad About Film). Gosta 5. edicije seminarja bosta Kolja Saksida in Matija Šturm iz Zavoda ZVVIKS, ki bosta predstavila ustvarjalni proces nastajanja stop-motion animiranih filmov iz serije KOYAA, od ideje do celotne produckije.  Na seminarju bo tudi krovno in pregledno multimedijsko predavanje Animirani film skozi čas in prostor, predaval bo Rok Govednik.

Kako je potekal lanski seminar v sklopu 25. LIFFa z naslovom Nori na evropski film, si lahko ogledate na povezavi: http://madaboutfilm.si/nori-na-evropski-film/.

Prijave na delavnico potekajo od 17. novembra do vključno 3. decembra. Število mest je omejeno. PRIJAVI SE TUKAJ. 

Filmski seminar za mlade Mad About Film organizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.
URNIK SEMINARJA

animateka2015
image-1293

Galerija KULT3000 (Metelkova 2b, 1000 Ljubljana)

7. december 2015
16:00 Predstavitev seminarja in uvod v delavnico
17:00 Animirani film skozi čas in prostor, predavanje, Rok Govednik

8. december 2015
16:00 Kako nastajajo animirani filmi: KOYAA, predavanje, Kolja Saksida & Matija Šturm (Zavod ZVVIKS)

8.-11. december 2015
(Potek delavnice filmske kritike – INTERNO)

 


 

FILMSKA KRITIKA (Rok Govednik)
Delavnica

Tako kot skuša sam seminar razbiti stereotip, da so animirani filmi “risanke” in namenjeni samo za otroke, tako želi delavnica stopiti še korak dlje in omogočiti mladim piskam in piscem, da se tudi na polju tovrstnega filma spopadejo z artikulacijo ocenjevanja. Skupaj s predavanjem bomo vsem mladim udeleženkam in udeležencem predstavili ključne termine, ki se uporabljajo pri animiranem filmu. Podali pa bomo tudi ključne aspekte dobre filmske kritike ter kako se jo pripravi, pa naj gre za animirani, igrani ali dokumentarni film. Ogledovali si bomo tudi filme na festivalu Animateka in se družili s festivalskimi gosti.

 

KAKO NASTANE ANIMRANI FILM: KOYAA (Kolja Saksida & Matija Šturm, Zavod ZVVIKS)
Predavanje

Predavanje bo predstavilo ustvarjalni proces nastajanja stop-motion animiranega filma oz. serije KOYAA, ki se uspešno uvršča na mednarodne festivale po vsem svetu. Predavanje je zastavljeno zelo interaktivno, udeleženke in udeleženci bodo lahko izvedeli vse skrivnosti in očarljivosti nastajanja stop-motion animiranih filmov. Predavatelja bosta predstavila lutke, preko multimedije tudi vse procese nastajanja serije, ogledali si bomo tudi nekaj filmov in delov serije. Kolja Saksida in Matija Šturm z Zavodom ZVVIKS že več kot 6 let producirata vrsto animiranih filmov, velik pomen pa podajata tudi filmskemu poučevanju o animiranem filmu. Kolja Saksida je poleg produkcijskega dela tudi ustvarjalec mnogih animiranih filmov in predavatelj.

 

ANIMIRANI FILM SKOZI ČAS IN PROSTOR (Rok Govednik)
Predavanje

Multimedijsko predavanje Animirani film skozi čas in prostor bo predstavilo zgodovino animiranega filma s ključnimi premiki v razvoju tehnik ustvarjanja, ob tem tudi razvoj slovenskega animiranega filma. Udeleženke in udeleženci seminarja bodo spoznali ključne koncepte in termine, ki so pomembni za razumevanje animiranega filma ter klasifikacijo, ki bodo nato vodili v pregled referenčnih filmskih izdelkov. Predavanje ima dvopomenski naslov, saj je koncept prostora v ustvarjanju animiranega filma še posebej pomemben, prav tako pa bomo pogledali na tradicijo animiranega filma glede na ključne geografske koordinate. Pregledali bomo tudi zgodovino slovenskega animiranega filma, ki se je začela s skoraj pol stoletja zaostanka za prvim animiranim filmom na sploh.