4. Filmski seminar za mlade: Enostavno nori na film

v LIFFe/Poročila/Seminarji/Vsi prispevki

13. – 17. november 2015 // Cankarjev dom – Dvorana E1 // 26. LIFFe – Ljubljanski mednarodni filmski festival


 

Na 26. LIFFu bo v okviru projekta Mad About Film od 13. do 17. novembra v Dvorani E1 v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal 4. brezplačen filmski seminar z naslovom Enostavno nori na film.

Na seminarju bosta potekali dve delavnici: delavnica filmske kritike pod mentorstvom filmskega kritika Matica Majcna in delavnice filmskega scenarija pod vodstvom filmske kritičarke in scenaristke Tine Poglajen. Gost 4. edicije seminarja bo filmski producent Miha Černec, ki bo imel predavanje Kaj pomeni biti filmski producent.

Kako je potekal lanski seminar v sklopu 25. LIFFa z naslovom Nori na evropski film, si lahko ogledate na povezavi: http://madaboutfilm.si/nori-na-evropski-film/.

Delavnice v okviru seminarja bodo potekale ob istem času, zato se lahko prijaviš samo na eno (filmska kritika ali filmska scenaristika). Prijave potekajo od 10. oktobra do vključno 7. novembra. Število mest je omejeno. PRIJAVI SE TUKAJ.

Filmski seminar za mlade Mad About Film organizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo.

liffe2015
URNIK SEMINARJA

Dvorana E1, Cankarjev dom
13.  november
16:00 Predstavitev seminarja 
17:00 Kaj pomeni biti filmski producent?, predavanje, Miha Černec

14. november
predstavitve delavnic (Matic Majcen, Tina Poglajen)
(14.–17. 11. potekajo INTERNE delavnice)

17. november
18:00 Predstavitev rezultatov z delavnic

 


 

OPIS DELAVNIC

FILMSKA KRITIKA (Matic Majcen)

Opis delavnice: Na delavnici filmske kritike bomo udeležence uvedli v poglobljeno pisanje o filmu. Odgovorili bomo na vprašanja, kot so: Kaj danes pomeni biti filmski kritik? Kakšne vrste filmske kritike poznamo? Kako izpiliti svoj slog pisanja in kako postati poklicni filmski kritik? Delavnica predstavlja izvrstno priložnost za vse, ki bi si želeli vzpostaviti prvi resnejši stik s poglobljenim pisanjem o filmu. Udeleženci bodo tokom delavnice napisali svojo filmsko kritiko na podlagi filmov, videnih na LIFFu, izbrani izdelki pa bodo objavljeni na uradnem blogu festivala.

FILMSKI SCENARIJ (Tina Poglajen)

Opis delavnice: Scenaristična delavnica je namenjena predstavitvi osnov scenaristike, od čisto tehničnih (kako oblikovati scenarij in s čim ga napisati) do vsebinskih (razjasnitve klasičnih konceptov tridelne strukture, protagonista_ke, antagonista_ke, principov pisanja filmskega dialoga in kako lahko vse to deluje v naš prid tudi, če se odločimo pisati manj konvencionalen scenarij) in dilem, ki so s pisanjem scenarija povezane (kje iskati navdih, kako pri pisanju vztrajati in katere so najpogostejše napake, ki jih pri tem delamo). Delavnica je odprta za vse, ki se s pisanjem že ukvarjajo ali pa bi se radi začeli_e, ciljna skupina pa so srednješolke_ci. Pred začetkom delavnice bodo udeleženke_ci dobili navodila za pisanje izdelkov, ki jih bomo na delavnici nato razvijali skupaj.

OPIS PREDAVANJA

KAJ POMENI BITI FILMSKI PRODUCENT? (Miha Černec)

Miha Černec je eden najbolj priznanih slovenskih filmskih in televizijskih producentov. Med študijem slovanskih jezikov in književnosti na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani se je ukvarjal s pisanjem kritik in prevajanjem. Je tudi eden od ustanoviteljev revije Balcanis, ki pokriva prostor bivše Jugoslavije in nastaja v več jezikih. Sicer pa se intenzivno se ukvarja s produkcijo, je član produkcije skupine Staragara, je izvršni producent mnogih filmskih naslovov, med drugim Vem (kratki film, Jan Cvitkovič, zmagovalec FSF za najboljši kratki film, posebna nagrada žirije v Sarajevu 2008, tekmovalni program v Locarnu), Archeo (celovečerni igrani, Jan Cvitkovič, 2011), Moji, Tvoji najini (direktor televizijske nadaljevanke, režija: Siena Krušič, 2010–) , Zoran, moj nečak idiot (celovečerni film, Matteo Oleoto, 2013), Boj za (celovečerni dokumentarni film, zmagovalec FSF za najboljši film 2014, režija: Siniča Gačič), Ljubezen na strehi sveta (kratki film, Jan Cvitkovič, 2015), Mali princ  itd. Sodeloval je tudi pri projektih, kot so Traktor, ljubezen in rock and roll (Branko Đurišić – Đuro, 2008), Instalacija ljubezni (Maja Weiss, 2007), Slovenka (Damjan Kozole, 2009), bil pa je tudi koproducent v Benetkah nagrajenega filma Ples z Marijo (koprodukcija Argentina, Italija, Slovenija, režija: Ivan Gergolet).

V predavanju z naslovom Kaj pomeni biti filmski producent? bo Černec predstavil poklic producenta na osnovi bogatih lastnih izkušenj.