Novica: Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka navdušil gledalce

v 2020/Februar: Kratki filmi/Ostalo/Pretekle številke/Vsi prispevki

V torek, 18. februarja ob 20. uri, je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera igranega celovečernega filma Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Slavnostna premiera je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017.

Zgodba govori o petnajstletnemu Klemnu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje z vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

Vloga Klemna je bila dodeljena Matiji Valantu, dijaku Umetniške gimnazije Ljubljana, njegovega brata Petra je upodobil Tine Ugrin, usodno dekle Sonjo pa Klara Kuk, študentka igre na AGRFT. Klemenovo in Petrovo mamo je odigrala Iva Krajnc Bagola, trenerja tenisa pa srbski igralec Nikola Đuričko. V filmu igrajo tudi Jakob Cilenšek, Miha Rodman in Ronja Matijevec Jerman.

Svetovna premiera filma Ne pozabi dihati je bila oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Citta. Prav tako je bil film prikazan v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala mediteranskega filma v Bruslju.

Od četrtka, 27. februarja, bo film na rednem sporedu kinematografov po Sloveniji, med drugim tudi v Dvorani slovenskega filma v ljubljanskem Koloseju.

Avtorica fotografije: Katja Goljat