Natečaj za najboljšo filmsko kritiko

v 2021/November: scenografija/Pretekle številke

Društvo slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI v sodelovanju z revijo za film in televizijo Ekran ter s podporo Slovenskega filmskega centra v sklopu SLOVENSKEGA TEDNA FILMA razpisuje

NATEČAJ ZA NAJBOLJŠO FILMSKO KRITIKO O IZBRANEM SLOVENSKEM FILMU

K sodelovanju vabimo vse dijake in dijakinje srednjih šol, ki se želijo preizkusiti v pisanju filmske kritike o poljubnem slovenskem filmu (igranem, dokumentarnem, animiranem ali kratkem). Raznolik nabor filmov za ideje in filmsko-kritiške motivacije vam omogoča spletna platforma Baza slovenskih filmov, obširno zbirko filmov pa najdete tudi na straneh nove filmske knjižnice RTV Slovenija Filmoteka. Veseli bomo tudi kritik letošnjih slovenskih filmov s festivala Liffe, vključno z manjšinskimi koprodukcijami, dobrodošle pa so tudi kritike, namenjene slovenskim televizijskim serijam.

Tekst naj vsebuje od 3500 do največ 4500 znakov s presledki ter naslov. Tekste do najkasneje 20. decembra 2021 pošljite na info@ekran.si. Vsak dijak in dijakinja lahko na natečaj prijavi eno kritiko. S prijavo na natečaj avtorji in avtorice dovoljujejo objavo svojega teksta v reviji Ekran.

Natečaj bo potekal anonimno, zato v spletni nabiralnik info@ekran.si sprejemamo pošto, ki naj vsebuje kombinacijo dveh wordovih dokumentov. Prvi dokument naj vsebuje filmsko kritiko, ob kateri je pod naslovom navedena 6-mestna šifra (poljubna kombinacija številk in velikih tiskanih črk), v drugem priloženem dokumentu pa naj bodo pod isto šifro navedeni osebni podatki avtorja teksta: ime, priimek, e-poštni naslov in naziv ter razred srednje šole, ki jo obiskuje.

Prejeta dela bo ocenila žirija, sestavljena iz treh filmskih kritikov in kritičark, članov in članic društva FIPRESCI ter rednih sodelavcev in sodelavk revije Ekran. Nagrade bodo razdelili med tri najboljše tekste, ki bodo objavljeni tudi v reviji Ekran marec/april.

NAGRADNI SKLAD

  1. mesto: objava v reviji in celoletna naročnina na Ekran, knjiga Marcela Štefančiča jr. Zadnji film 2.0 – Vzpon in propad novega Hollywooda, knjiga Abbas Kiarostami Alaina Bergalaja in denarna nagrada v vrednosti 100 EUR.
  2. mesto: objava v reviji in celoletna naročnina na Ekran, knjiga Marcela Štefančiča jr. Zadnji film 2.0 – Vzpon in propad novega Hollywooda in knjiga Abbas Kiarostami Alaina Bergalaja.
  3. mesto: objava v reviji in celoletna naročnina na Ekran, knjiga Marcela Štefančiča jr. Zadnji film 2.0 – Vzpon in propad novega Hollywooda in knjiga Abbas Kiarostami Alaina Bergala

Vsi sodelujoči bodo o izidu natečaja po e-pošti obveščeni v sredo, 5. januarja 2022.

*Naslovna fotografija: Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Gregor Božič, 2019)