58. LFF: Julius Avery & Son Of A Gun

v Festivali/Festivalski lajf/Vsi prispevki

Son Of A Gun je zanimiv in svež žanrski hibrid med kriminalnim trilerjem, hollywoodskim akcionerjem in dramo o odnosu med očetom in sinom, ki kljub nekaterim luknjam v scenariju prinaša prvovrstno filmsko zabavo.

SON OF A GUN

Julius Avery, Avstralija 2014, 108′

Avtorica: Ana Šturm

V razgaljenem, neprijaznem in moško dominiranem svetu zahodne Avstralije nič ni tako kot se zdi na prvi pogled. Za preživetje na smrtonosnem vlaku mafijskih prevar moraš biti vedno vsaj tri poteze pred vsemi. Začneš v zaporu, po vztrajnem čakanju pobegneš v epskem manevru s helikopterjem, izvedeš rop stoletja v rudniku zlata, nato pa bodisi ponovno pristaneš v zaporu ali pa z jadrnico in novo punco pod roko odpluješ v sončni zahod. Je dober kriminalni triler res že kdaj imel srečen konec? Son Of A Gun je zanimiv in svež žanrski hibrid med kriminalnim trilerjem, hollywoodskim akcionerjem in dramo o odnosu med očetom in sinom, ki kljub nekaterim luknjam v scenariju prinaša prvovrstno filmsko zabavo. Vsekakor več kot soliden celovečerni prvenec mladega avstralskega režiserja Juliusa Averyja.

son-of-a-gun-movie-photo-3
image-905
Prizor iz filma Son Of A Gun.

Julius Avery je avstralski režiser in scenarist. Šolanje je zaključil na Victorian School Of Arts, na Univerzi v Melbournu, kjer je leta 2006 diplomiral s kratkim filmom End of Town, ki je prejel tudi nagrado na Mednarodnem filmskem festivalu v Melbournu. Kljub temu, da je Son Of A Gun, ki se je v Londonu pomeril v tekmovalni programu, njegov celovečerni prvenec, je Avery nase opozoril že s številnimi odličnimi kratkimi filmi. Leta 2008 je njegov kratki film Jerrycan prejel nagrado žirije na festivalu v Cannesu in nagrado Avstralskega filmskega inštituta za najboljši kratki film leta 2008. Posebno omembo je film prejel tudi na festivalu Sundance in v Berlinu. Podobno se je zgodilo tudi leta 2011, ko je festivale osvajal s kratkim filmom Yardbird.

Son Of A Gun je bil prikazan v tekmovalnem programu filmskega festivala v Londonu (LFF, 8. – 19. oktober 2014), na njem pa smo uspeli ujeti tudi režiserja, ki nam je prijazno odgovoril na naš ekspresni MAF vprašalnik.

Katera je tvoja najbolj prepoznavna značajska lastnost?

Sramežljivost.

Česa te je najbolj strah?

Nastopanja v javnosti, pred veliko množico ljudi.

Kaj najraje počneš?

Najraje doma na kavču skupaj s svojo ženo gledam filme.

Tvoja najljubša režiserka?

Lynne Ramsay.

Kdo bi režiral film o tvojem življenju?

Spike Jonze.

Če bi lahko kogar koli povabil na kavo, koga bi izbral?

Bobbyja Fischerja.

Če bi bil superjunak, katera bi bila tvoja supermoč?

Zmožnost letenja.

Tvoj najljubši okus sladoleda?

Čokolada z okusom poprove mete.

Article Lead - wide62486755117axqimage.related.articleLeadwide.729x410.117b37.png1413454001659.jpg-620x349
image-906
Glavni igralec Brenton Thwaites in režiser Julius Avery.