fbpx

26. Liffe: Ptice selivke

v Festivali/Film & jaz/LIFFe/Recenzije/Recenzije/Vsi prispevki

Skozi film lahko opazimo raznolikost njenih čustev. Žalost, veselje, presenečenje. Nobenega izmed naštetih čustev ni predstavila pretirano in s tem ustvarila nek poseben karakter mlade Cathy.

FILMSKI SEMINAR ZA MLADE: ENOSTAVNO NORI NA FILM

Ela je članek spisala v okviru delavnice filmske kritike.

 

POGUM JE V MAJHNIH FLAŠKAH

Avtor: Ela Lekše

 

Ptice selivke (Les Oiseaux De Passage, 2015) je najnovejši film Oliverja Ringerja in Yvesa Ringerja, ki sta pri filmu sodelovala kot scenarista, Yves Ringer še kot producent in Oliver Ringer kot režiser. Je lep, zabaven in umetniško dovršen film.

Namenjen je širši množici. V glavnih vlogah sta dve deklici, Cathy in Margaux, ki prikazujeta življenje otrok. Njihov način mišljenja, njihove želje in tudi težave. Vendar film kot celota zajema veliko vprašanj, ki so namenjena starejšim. Film se začne s Cathynim rojstnim dnevom, ko za rojstni dan od očeta dobi jajce, od mame pa telefon. Deklica je očitno bolj navdušena nad telefonom, tekom filma pa se to spremeni. Celotna igralska zasedba je dobro opravila svoje delo.

Še posebej Clarisse Djuroski, ki igra Cathy in je kljub svojim mladim letom odlično zaigrala svojo vlogo. Skozi film lahko opazimo raznolikost njenih čustev. Žalost, veselje, presenečenje. Nobenega izmed naštetih čustev ni predstavila pretirano in s tem ustvarila nek poseben karakter mlade Cathy.

Margaux ima miopatio, bolezen zaradi katere ne more hoditi in je omejena v gibanju. Iz tega razloga ji starši ne dovolijo, da bi počela stvari kot ostali otroci. Ko se izleže iz jajca mali raček, misli, da je Margaux njegova mati. Prav tako kot je Margauxina mati zasčitniška do svoje hčere, je Margaux zasčitniška do svojega racaka. To je nekakšna ironija, ki jo lahko vidimo v življenju.

birds-of-passage
image-1337

Cathy racaka podari Margaux. Njeni starši pa ji racaka ne dovolijo obdržati, saj sama ni zmožna skrbeti zanj in ga odpeljejo na račjo farmo. Dekleti kmalu ugotovita, da racaka tam ne čaka nič dobrega in se odločita, da ga bosta rešili. Pobegneta od doma in ga poiščeta. Nato odidejo do reke, kjer iščeta račja nebesa, kraj kjer živijo race. Racak ne dobi posebnega imena, kar še pripomore, da ni personifikacje. Na poti se dekleti spopadeta s številnimi zapleti. Racak dekletoma vliva pogum. Noč preživita na mrazu. Margaux zavrže invalidski voziček in Cathy jo naprej pelje s kolesom, saj nočeta, da ju najde policija. Kažeta neizmerno voljo v človeku, da pomaga tistim, ki jih ima rad. Ena glavnih tem, ki se jih film dotakne je svoboda, ki je prikazana iz večih zornih kotov. Dekleti, še posebaj Marguax, se počutita omejeni s strani staršev. Proti koncu filma Margaux celo reče, da bi bila rada ptica, da bi lahko šla kamor koli bi si želela. Oliver Ringer in Yves Ringer sta v film vključila tudi policijo, ki ima stalno težave s tem, da ne more narediti stvari po najhitrejši in najbolj učinkoviti metodi, saj to ni v skladu s predpisi. Tako kot smo nekako vsi ljudje ujeti v naša pravila.

08_ZFF_KIDS_LES-OISEAUX-DE-PASSAGE-1
image-1338

Film zajema veliko lepih posnetkov iz narave. Prav tako ne manjka posnetkov malega racaka in drugih ptic. To naredi film vizualno lep. Ne vsebuje nadnaravnih moči, le realistično zgodbo o dveh deklicah, ki si sami ustvarjata svoje pustolovščine. V belgijskem filmu ne manjka komičnosti ali napetosti. Ni klasične zgodbe, da bi se že na samem začetku vedelo, kaj se bo zgodilo. Tempo je bolj počasen. Verjetno iz razloga, ker so v ospredju otroci, kamera poteka v njihovi višini. Tudi kadar so zraven odrasle osebe, otrok ne gledamo od zgoraj. Vse skupaj naredi film prijeten, poseben in vreden ogleda.

Tags:

Nedavne

O Svetilniku

Svetilnik (The Lighthouse, Eggers 2019) je film, ki si ga je mogoče
Pojdi na Vrh