fbpx

26. Liffe: Mustang

v Festivali/Film & jaz/LIFFe/Recenzije/Recenzije/Vsi prispevki

Nastavlja nam tudi ogledalo, saj obravnava teme, ki so močno prisotne v vsaki družbi in niso močno vezane na nek specifičen prostor.

FILMSKI SEMINAR ZA MLADE: ENOSTAVNO NORI NA FILM
Isabella je recenzijo spisala v okviru delavnice filmske kritike.

Mustang
Avtor: Isabella Menart

Mustang (2015) je prvi celovečerni film turške avtorice Deniz Gamze Ergüven, ki je bil prikazan na letošnjem filmskem festivalu v KanuCannesu, Sarajevu, Hamburgu in številnih drugih mednarodnih filmskih festivalih. Prejel je tudi številne nagrade, med najpomembnejšimi pa sta nagrada Srce Sarajeva in Europa Cinemas Label.
S sociološkega vidika je v filmu prisotnih veliko tem. V ospredje bi lahko postavili temo odraščanja in težave, ki se pojavljajo v mladostnem obdobju. Dokaj očitna je tudi tema o odnosih v družini, natančneje o odnosih med sestrami in kako pomembna je vloga družine. Dogajanje v konzervativni vasici sredi Turčije nas postavi pred pomembno vprašanje. Obravnava pojem »konzervativne družbe v Islamu«, katere predstava v zahodnem svetu je morda popolnoma napačna. Nastavlja nam tudi ogledalo, saj obravnava teme, ki so močno prisotne v vsaki družbi in niso močno vezane na nek specifičen prostor. Vseeno pa film ne prikazuje razlik ali podobnosti med družbami ali religijami in le-teh ne obravnava. Bolj se posveča temi odraščanja in razvijanja osebnosti. Film je težko uvrstiti v določen žanr in ga posplošiti, saj ni osredotočen na določeno publiko ali temo.

mustang
image-1430

Življenje petih sester, ki so sicer iz enake družine, vendar imajo različne značaje, daje filmu možnost, da določeno situacijo prikaže z različnih vidikov. Situacijo osvetli s stališč vseh petih sester in s tem ne omejuje gledalca na določeno mnenje, ampak pusti dokaj odprta vrata samointerpretaciji in razmisleku.
Film nedvomno prikazuje tudi vlogo ženske ali moškega v islamskih družbah in njihovo življenje. Spet pa to predstavi z različnih vidikov. Ni nujno, na primer, da se vse muslimanske ženske nesrečno poročijo, ali pa, da so moški v takšnih družbah popolni tirani. Tudi v tej situaciji gledalcu odpre oči k drugim možnim vidikom in ga ne omejuje na le enega.

mustang-cannes-film-festival-2
image-1431

Glede vsebine je film nedvomno zelo raznolik, lahko pa ga opazujemo tudi z estetskega vidika. Barve v filmu delujejo dokaj »pravljično«, kar filmu daje še dodaten čar. To opazimo predvsem v kadrih, kjer je vidno nasprotje med zaprto, dolgočasno in pusto hišo ter med barvitim zunanjim svetom. Film je zanimiv tudi iz vidika dolžine kadrov. Ti so dokaj dolgotrajni, vendar so od časa do časa prisotni tudi krajši, rahlo »nereleavantni«, kadri, ki gledalcu dajejo veliko bolj resnično predstavo o življenju protagonistov in tako film deluje bolj realistično, kot bi drugače. Protagonisite si lahko tako predstavljamo bolj kot resnične osebe in ne le like v filmu.
Film gledalcu daje veliko iztočnic za nadaljnje razmišljanje o temah, ki so predstavljene v filmu. Predvsem pa gledalcu ne vsiljuje ustaljenih mnenj ali rešitev problemov, ampak gledalcu daje možnost, da si mnenje ustvari sam.
Pri filmu tudi ni razvidno, da bi bil navezan na ali usmerjen v določeno starostno skupino ali etnično skupino. Prav to pa ga naredi posebnega in je odlična izbira za ogled z vidika širše publike, saj si ga vsak lahko razlaga na precej drugačen način.

Tags:

Nedavne

O Svetilniku

Svetilnik (The Lighthouse, Eggers 2019) je film, ki si ga je mogoče
Pojdi na Vrh