fbpx

26. Liffe: Čisto nova zaveza

v Festivali/Film & jaz/LIFFe/Recenzije/Recenzije/Vsi prispevki

 Zakaj se ne bi spisala še ena Čisto nova zaveza? S svojo domišljijo je prišel do zaključka, da Bog obstaja in živi v Bruslju, da ima hčerko in sina ter ženo, ki je zgolj gospodinja.

FILMSKI SEMINAR ZA MLADE: ENOSTAVNO NORI NA FILM

Brina je članek spisala v okviru delavnice filmske kritike.

 

BOG, HVALA KER SI!

Avtorica: Brina Pirc

Mednarodno priznani režiser, scenarist in producent Jaco van Dormael (1957), do sedaj najbolj poznan po Toto heroj (Toto le héros, 1991), Osmi dan (Le huitième jour, 1996) in G. Nihče (Mr. Nobody, 2009), je postregel še z enim kvalitetnim filmom: Čisto nova zaveza (Le tout nouveau testament, 2015).

Kljub temu, da na Canskem filmskem festivalu van Dormael tokrat ni prejel nagrad, je film eden izmed tistih, ki si jih lahko pogledate kadarkoli, ob kateremkoli delu dneva. Ni pomembno, ali ste razpoloženi za dramo ali komedijo, film vas bo v tistem trenutku nedvomno nasmejal in dal nekaj tem za razmislek.

letoutnouveautestament
image-1330

Kakorkoli, nihče ne more iz svoje kože, van Dormael spet vključuje zanj značilne elemente. Glavna protagonistka je desetletna deklica Ea, Bogova hči. Predstavljena je nedolžno, pravično, naivno, kot so v njegovih prejšnjih filmih junaki v Toto heroju, ki ga je povzpel med slavne režiserje, npr. Thomas; v G. Nihčeju še nerojeni otrok; v Osmem dnevu umsko prizadeti lik. Ea je smešna, ker ne živi na realnih tleh, živi pravzaprav dobesedno v surrealnem svetu, saj je njihovo stanovanje visoko nad hišami navadnih smrtnikov, prav tako pa je s tem »skombiniran« njen čisti način razmišljanja. Element, ki absolutno poživi film. Poleg tega se mu je porodila izvrstna ideja, da je dotična deklica JK-jeva mlajša sestra (Jezus Kristus), ki ima tudi »nadnaravne« sposobnosti. Jaco je razmišljal o stvareh, ki bi bile prav mogoče, zakaj ne? Zakaj se ne bi spisala še ena Čisto nova zaveza? S svojo domišljijo je prišel do zaključka, da Bog obstaja in živi v Bruslju, da ima hčerko in sina ter ženo, ki je zgolj gospodinja.

Van Dormael je torej spet z odliko svoje delo kot scenarist- Bog, ki ga je oblikoval, je vse prej kot tisto, kar nas uči krščanstvo- da je dober in pravičen ter nas nagradi za pobožna dejanja. Oblikoval je Boga, ki mu je glavna zabava pisati Murphyjeve zakone in mučiti ljudi. Ravno s to satiro, da se nam ravnanje tega »zapitega« Boga zdi smešno, nam pove, da Bog pravzaprav ne skrbi za nas, da se morda tudi v resnici iz nas dela norca. Ali bog obstaja? Vse skupaj je tako absurdno smešno, da se zdi skrajno neverjetno, surrealistično. Kar je tu vredno vseh pohval, je to, kako mu je uspelo tako korektno in indiferentno pristopiti do tega problema- na koncu pušča vse možnosti, da še naprej bodisi verjamemo ali ne verjamemo v Boga, hkrati pa se skozi cel film nasmejemo.

benoit-poelvoorde-tout-nouveau-testament-14-kris-dewitte
image-1331

Izkazal se je tudi kot režiser. Osvetljava je čim bolj nevtralna in realna, s čimer prikaže pristnost momenta, kot da se dogaja zares. Čestitke tudi za organizacijo projekta, sprazniti eno izmed glavnih ulic sredi mesta za snemanje le ni kar tako.

V vlogi Boga blesti Benoît Poelvoorde, belgijski komik, ki »zlega« Boga prikaže izvrstno. Poleg njega sta zaigrala še dva znana igralca, Catherine Deneuve in François Damiens, oba kot nova apostola. Kot utečenima igralcema je film predstavljal zabavo, Deneuvova je precej sproščeno zaigrala ob gorili. Nekateri bi lahko film označili za preveč nenavadnega, vendar pa ravno ta »čudaškost« filmu daje lahkotnost in humor. Najnovejši film Jaca van Dormaela je genialna satira, ki se na nekonvencionalen način posmehuje krščanstvu kot prepričanju.

Tags:

Nedavne

O Svetilniku

Svetilnik (The Lighthouse, Eggers 2019) je film, ki si ga je mogoče
Pojdi na Vrh