2. edicija natečaja MFL: 3 lepotice

v Festivali/MAF!/Recenzije/Vsi prispevki

Polona Konjedic je v okviru Mad About Film seminarja na lanskoletnem filmskem festivalu Film na oko napisala kritiko filma 3 lepotice, s katero je sodelovala tudi na natečaju za Mlado filmsko kritiko.

Polona je zmagovalka natečaja v študentski kategoriji. Žirija je svojo odločitev, zakaj si njena kritika zasluži 1. mesto, utemeljila z besedami: “Prodornost kritike odraža predvsem umestitev obravnavanega celovečernega filma Tri lepotice(Carlos Caridad-Montero, 2014) v širši kontekst, s čimer avtorica skicira portret sodobne venezuelske družbe.”

Misija Miss Mesija

»En una noche tan linda como esta 
cualquiera de nosotras podría triunfar
ser coronada Miss Venezuela
y por fin su sueño realizar
[1]

(Miguel Ignacio Mendoza, iz himne na izboru za Miss Venezuele)

Ko je venezuelski režiser Carlos Caridad Montero svojim študentom na fakulteti ponudil možnost izbire tematike njihovega zaključnega dela – dokumentarca – se je pet od sedmih skupin odločilo za zgodbe, fokusirane na fizični izgled, lepoto ali plastične operacije.  To je bil zanj rdeči alarm, da je začel o svoji rodni državi, ki pregovorno velja za domovino najlepših punc na svetu in deželo z največ osvojenimi titulami na tekmovanju za Miss Universe, hkrati pa za meko plastičnih operacij, kjer lahko za 2000 dolarjev svoji mladoletni hčerki izpolniš sanje in ji podariš joške, razmišljati kot o državi, kjer je lepota bolj državotvorna kot aktivistično gibanje.

Tri lepotice (3 Bellezas, 2014) je režiserjev prvi celovečerec. V osnovi gre za črno komedijo o nepotešeni materi samohranilki, ki zaradi lastnega hlastanja po lepotnem nazivu med svojima dvema hčerkama, sinom in seboj ustvari hierarhijo naklonjenosti, vzpostavljeni po principu spola in fizičnih atributov. Na trenutke že skorajda groteskno pretiravanje, ki se seveda močno izraža skozi oblačila in izrazito črno-belo slikanje likov, gledalcu daje občutek, da se je znašel v pravljici, ki jo je nekdo naskrivaj spremenil v grozljivko, in sicer zato, da bi z njo namesto pomirjenosti zasejal grozo in strah. Sama tematika  lepotnih tekmovanj kar kliče po banalnosti, ki se ji je Montera med drugim zaradi zavedanja nevednosti tujega gledalca, ki o Venezueli  nima pojma, izognil tako, da jo je brez sramu postavil v ospredje in jo s tem  “razbanaliziral”, česar z dokumentarističnim slogom (česar se tudi sam zaveda) ne bi mogel doseči. V dokumentarcu se namreč temu, da se pri mizi moli za dekletov uspeh na lepotnem tekmovanju, ne bi mogli grenko smejati, pač pa bi le odmaknjeno zrli v sliko z grozo, da se to dogaja, in z olajšanjem, da se nas to vendarle ne tiče. Filmu se je uspelo zliti z realnostjo v izboru nekaterih igralcev in igralk (npr. Josette Vidal v vlogi Estefanie in Fabiole Arace v vlogi Caroline), ki so bolj telesno reprezentativni kot igralsko prepričljivi, z izjemo Perle, ki jo je upodobila izkušena Diana Peñalver, ki se fanatični obsedenosti preda z dušo in telesom. Kot pove že naslov, film ni nič kaj več kot zgodba o treh lepoticah. Z vpeljavo slutnje, katera je tretja, ki se na koncu izkaže za verodostojno, Montera nahrani gledalca, lačnega Almodovarja, in s tem doseže, da se mu kaj dosti sploh ne da očitati. Resnost bi bilo ob tem popolnoma neresno pričakovati.

Venezuela je dežela nenehnih disfunkcionalnosti, kjer je to, da obtičiš na avtocesti, ker zastoja ni nihče napovedal, kaj šele predvidel, pričakovano in normalno, po drugi strani pa se je iz njenega neučinkovitega ustroja izlegla izjemno sposobna organizacija, ki obvladuje tako mentalni kot socialni vzvod države. Perla ni zgolj in samo pošast, ki izkorišča svoje otroke zato, da bi zadovoljila svoje bolestne želje, pač pa tudi mati, ki se dovolj dobro zaveda, da jo v mačistični družbi, kjer ti za dosego ciljev kot ženski tako ali tako ostane samo lepota, najbolje odneseš, če vanjo vložiš ves svoj čas (in denar). Če venezuelski materi, ki ne zasluži dovolj, da bi lahko obnovila svojo napol razpadajočo hišo, ne uspe ustvariti popolne lepotice, ji še vedno ostane možnost, da se medtem, ko se hčerka izobražuje pri “misologu” (o.p. strokovnjaku za misice), ki ji razkriva njene napake, ali v kampu za misice, udeleži tekmovanja za Miss Barbie Universe. Kot pravi Perla: »Plastične rože nikoli ne ovenijo.«

[1]                  Na tako lep večer lahko zmaga vsaka od nas in okronana za Miss Venezuele končno uresniči svoje sanje (prosti prevod).

Polona Konjedic