18. festival dokumentarnega filma: Dobri državljan

v Recenzije/Vsi prispevki

Celotna zadeva okoli Binneyevega projekta je kot ustvarjena za odmevne novice v medijih, tako da je zanimivo, da je do sedaj še nismo slišali. Konec koncev je film posnel tudi tuji režiser in poraja se vprašanje, ali gre tu za preveč naključij, ali pa je to zgodba, ki je ne smemo slišati?

 

Dobri državljan 
Avtor: Jure Konestabo

Jure je tekst spisal v okviru 6. MAF seminarja “Nori na dokumentarni film”.

Združene države že vse od druge svetovne vojne igrajo vlogo svetovnega policaja. Karikirano bi lahko rekli, da na trenutke prekoračijo svoja pooblastila. Digitalna doba je prinesla ogromno možnosti za človeštvo in ena izmed teh možnosti je tudi nadzor. Toda vsega ne moreš nadzorovati in predvsem v zadnjih letih tudi Združenim državam uhajajo informacije. Najprej WikiLeaks, nato Edward Snowden in zdaj še Bill Biiney.

25573e51-ff17-4def-a528-5142f5fe4bae-620x372
Dobri državljan (Friedrich Moser, 2015) je dokumentarec, ki spremlja slednjega in njegovo dolgoletno kariero znotraj ameriške obveščevalne službe NSA. Skupaj s svojo ekipo je delal na programu, ki izloča tiste pomembne in koristne informacije znotraj baze podatkov, toda kljub izjemnim rezultatom, je vodstvo agencije favoriziralo konkurenčno ekipo, ki je bila posredno povezana s samim vrhom obveščevalnih služb. Katastrofa, ki jo poznamo tudi kot 11. september, je nato spremenila življenja vseh Američanov in med njimi je bil tudi Binney.
Film je delo avstrijskega režiserja Friedricha Moserja in potrebno je priznati, da je na izredno visokem produkcijskem nivoju. Ubral je zelo pogost tip dokumentarca, ki ga lahko vidimo predvsem na televiziji tipa Discovery Channel. Tako poleg veliko računalniško izdelanih animacij, dodaja igrano preteklost protagonista, medtem ko so v središču intervjuji. Snov je gledalcu podana počasi in razumljivo, tako da ni težko slediti temam, ki niso ravno v domeni slehernika. Seveda se film veliko časa posveča podrobnostim okoli Binneyevega dela, toda lahko bi rekli, da je umestitev v širšo sliko, tisto kar naredi Moserjev, pomembno. Celotna zadeva okoli Binneyevega projekta je kot ustvarjena za odmevne novice v medijih, tako da je zanimivo, da je do sedaj še nismo slišali. Konec koncev je film posnel tudi tuji režiser in poraja se vprašanje, ali gre tu za preveč naključij, ali pa je to zgodba, ki je ne smemo slišati?

dobri-drzavljan_03
image-1759

Na drugi strani je pa ob ogledu dokumentarca nekako prisoten manjši dvom glede eksaktnosti trditev in tez, ki jih postavljata protagonist in režiser, toda ne v taki meri kot npr. pri tistih Micheala Moora. Tekom filma je Binney prikazan kot človek, ki je skorajda brez napak. V vsem je genialen in vsi njegovi nameni so izključno dobri. Ob tem se tudi poraja vprašanje o moralnosti njegovega dela. Ali ni pričakoval, da utegnejo njegove metode v prihodnosti tudi uporabiti v slabe namene? Glede na njegovo superiornost je karseda čudno, da ni morda razmišljal v tej smeri oz. izpade precej naivno.
Če potegnemo črto je Dobri državljan zagotovo dokumentarec vreden ogleda, še posebej v teh časih, ko je naša varnost ogrožena in se sprašujemo, kaj lahko storimo, da se zaščitimo. Snov je gledalcu podana direktno in jedrnato in po ogledu pušča ogromno tem za razmišljanje in razpravo. Ustvarjalca pravita, da so trditve v filmu povsem resnične in da bomo čez nekaj let dobili potrditev tega. Naj se njune besede uresničijo.