Seznam: Deset svetovno pomembnih filmskih festivalov.

v 2019/Festivali/Junij: Filmski festivali/Pretekle številke/Seznami/Vsi prispevki

Spodaj vam ponujamo seznam desetih svetovno pomembnih filmskih festivalov.

1.Beneški filmski festival je bil sprva ustanovljen kot filmski del beneškega biennala. Kot smo zapisali v prispevku Čemu filmski festivali?, je najstarejši filmski festival – ustanovljen je bil leta 1932. Običajno se odvija v poznih dneh avgusta ali na začetku septembra na otoku Lido v beneški laguni. V 30-ih letih prejšnjega stoletja je bil festival tesno povezan s fašistično politiko takratne Italije. Giuseppe Volpi, eden od ustanoviteljev beneškega festivala, ki je bil imenovan tudi za predsednika beneškega biennala, je bil član fašistične stranke in je bil nekaj časa tudi minister za finance v Mussolinijevi vladi. Festival se je 6. avgusta 1932 otvoril s projekcijo filma Jekyll in gospod Hyde režiserja Roubena Mamouliana na terasi hotela Excelsior Palace. Danes beneški filmski festival ostaja eden najprestižnejših in najobširnejših. Uvršča se na sam vrh A-seznama filmskih festivalov, ki ga določa mednarodna federacija združenj filmskih producentov FIAPF. Najpomembnejši nagradi na festivalu sta zlati in srebrni beneški lev.

2. Canski filmski festival naj bi bil leta 1946 ustanovljen zaradi nezadovoljstva filmskih ustvarjalcev s fašističnimi povezavami beneškega filmskega festivala. Iniciativa je prišla s strani skupne francosko-britansko-ameriške pobude. Canski festival je bil v preteklosti večkrat opisovan kot francoska priležnica Hollywooda, pri čemer tovrstna karakterizacija namiguje na »zvezdniško« vzdušje na rdeči preprogi in ob njej, ki spominja na tisto v Hollywoodu. Festival ponuja osem obširnih sekcij, izjemno prepoznana pa sta tudi vzporedna programa izven uradnega programa; International Critics’ Week in Directors’ Fortnight. Canski filmski festival je v celoti namenjen filmskim profesionalcem, torej za javnost ni odprt. Je festival z največjo medijsko pokritostjo, ki slovi tudi po visokih cenah hotelov in neskončnih, več ur trajajočih vrstah za filmske projekcije, pri katerih igra posebno vlogo hierarhija akreditacije, ki jo ima obiskovalec glede na pomembnost znotraj filmskega sveta. Festival se lahko pohvali tudi z največjo filmsko tržnico na svetu – Marché du Film. Glavna nagrada v Cannesu je zlata palma.

3.Berlinski filmski festival oz. krajše Berlinale je prav tako festival A-kategorije in poleg festivalov v Cannesu in Benetkah velja za enega od treh najpomembnejših filmskih festivalov na svetu. Med tremi omenjenimi velja za bolj sproščenega in gledalcem prijaznega in napram poprej omenjenima slovi po velikem številu obiskovalcev, ki niso povezani s filmsko industrijo. Prvi berlinski filmski festival se je odvijal leta 1950. Sprva je potekal v poletnem času, od 1978 pa ima termin februarja. Na to je vplivala želja po prikazu čim več svetovnih premier, saj pri festivalih te kategorije, predvsem pa pri treh velikanih na vrhu, velja pravilo, da lahko posamezen film nastopi le na enem od treh velikih festivalov, bodisi v Berlinu, Benetkah ali Cannesu. Od leta 2001 naprej vodi Berlinale Dieter Kosslick, ki je bil v zadnjih letih deležen kritik zaradi slabše kvalitete tekmovalnega programa in se z letošnjim letom od festivala poslavlja. Kosslick je sicer pred leti prvič priredil že omenjeni Berlinale Talent Campus, kjer se vsako leto izobražujejo mladi, še neuveljavljeni filmski profesionalci. Od 1998 vsako leto podeljujejo mladim nadobudnim igralkam in igralcem priznanje za izstopajočo vlogo v preteklem filmskem letu, nagrade »Shooting Stars«. Med Slovenci jo je nazadnje prejela Maruša Majer (2016). Glavni nagradi Berlinala sta berlinski zlati in srebrni medved.

4.Rotterdamski filmski festival je mlajši festival, ustanovljen leta 1972. Predstavlja nasprotje tradicionalnim trem festivalskim velikanom; kljub množični udeležbi filmskih profesionalcev je to zagotovo festival gledalcev, hkrati pa gre za enega redkih večjih festivalov, ki v celoti zavrača koncept rdeče preproge in gala vzdušja ob filmskih premierah. Filmski program je izjemno specializiran, a navkljub temu privablja ogromno množico obiskovalcev. V sekcijah je izjemen izbor filmov iz vseh celin, zato ga velja obiskati, če nimamo možnosti obiska festivalov na bolj oddaljenih koncih sveta, festival pa je znan po večinsko neodvisni, eksperimentalni in politični naravnanosti. Poleg filmov je na rotterdamskem festivalu močna tudi prisotnost različnih filmskih oplajanj intermedijske umetnosti, v zadnjem času denimo virtualne resničnosti. Ker poteka v tednu pred Berlinom, se morajo filmski ustvarjalci prav tako odločiti, ali bodo svoje filme predstavili na enem ali pa na drugem festivalu.

5.Festival kratkega filma v Oberhausnu je bil ustanovljen leta 1954 in je eden najstarejših festivalov kratke filmske forme, ki so ga v preteklosti redno obiskovali tudi François Truffaut, Norman McLaren in Chantal Akerman. Znan je po specifičnih tematskih programih, obiskovalcem pa nudi obširno video knjižnico in zagotavlja nekomercialni distribucijski servis za kratke filme. Med drugim ima festival tudi arhiv kratkih filmov iz več kot 60 let filmske zgodovine.

6.Festival animiranega filma v Annecyju se je prvič odvijal leta 1960 in vse od takrat velja za eno najpomembnejših stičišč tako za ustvarjalce kot ljubitelje animiranih filmov. Sprva je bil organiziran vsaki dve leti, od leta 1998 pa se festival odvija vsako leto. Na festivalu se lahko obiskovalci naužijejo raznovrstnih animacijskih tehnik v različnih kategorijah; od celovečercev, kratkih animiranih filmov, študentske produkcije, filmov narejenih za televizijo in oglaševalske namene ter za splet. Najlepši del festivala zagotovo predstavljajo projekcije na odprtem, v središču mesta, na idiličnem prizorišču med jezerom in gorami.

7.Filmski festival Sundance je največji festival neodvisnega filma v ZDA. Festival se je prvič zgodil leta 1978 in je sprva potekal poleti. Predsednik festivala je Robert Redfort, ki je skupaj z Sterlingom Van Wagenenom iz Wildwooda (Redfordovega podjetja) in Johnom Earlom (iz filmske komisije Utaha) festival zasnoval z željo po promociji sameriškega neodvisnega filma. Danes festival poteka januarja, na njem pa se poleg ameriških predstavljajo tudi filmi iz drugih delov sveta. Med najbolj znanimi imeni, ki so dosegli širšo prepoznavnost ravno po prikazu njihovih filmov na Sundanceu so tudi režiserji Quentin Tarantino, Steven Soderbergh, Darren Aronofosky in Jim Jarmusch.

8.FESPACO je pan-afriški filmski festival, ki se vsake dve leti odvija v Burkini Faso, v Ouagadougouju in velja za najbolj reprezentativen in obširen festival, ki predstavlja filme, ki so nastali na afriški celini, hkrati pa ima veliko vlogo pri spodbujanju produkcije in razvoja afriške kinematografije. Festival se je začel leta 1969 in je bil v letih po nacionalnih osvobajanjih izpod kolonialnih okov pomembno stičišče afriških filmskih ustvarjalcev, pa tudi pisateljev in intelektualne srenje širše.

9.Filmski festival v Busanu se je prvič odvil leta 1996. Takrat je prikazal že 176 filmov, ta številka pa je do danes zrastla že na več kot 300, zato festival predstavlja enega najpomembnejših in najhitreje rastočih azijskih mednarodnih filmskih festivalov. V fokusu festivala so novi ustvarjalci in prvenci, še posebej tisti iz azijskih držav, zato ga obiskujejo ljubitelji azijskega filma iz celega sveta. Festival je tudi sicer močno naklonjen mladim; tako kar se tiče mladega občinstva, ki ga privablja, kot tudi z dobro razvitimi programi, ki spodbujajo ustvarjanje mladih talentov.

10.Filmski festival v Kairu je znan kot prvi festival v arabskem svetu in velja za enega najbolj uspešnih v regiji. Zgodovinsko se umešča v 1975, ko se je pokojni kritik Kamal el Mallakh s skupino podobno mislečih navdušil nad obiskom berlinskega filmskega festivala. Razmah filmske ustvarjalnosti v obdobju zlate dobe egiptovske kinematografije, t.j. med leti 1940 in 1960, je filmu v Egiptu namenil pomemben status, zato so si želeli, da bi festival, podoben berlinskemu, dobil svoje mesto tudi pri njih. Leta 1976 se je tako s pomočjo omenjene skupine zgodil prvi kairski filmski festival. Na njem se vse do danes poleg filmov iz arabskega sveta prikaže tudi kopica afriških filmov.

Avtorica: Petra Meterc

Naslovna fotografija: Cannes Film Festival, 1968, Mia Farrow & Sharon Tate