8. filmski seminar: Nori na filme za mlade

v Festivali/Festivalski lajf/Seminarji

I 29. september – 3. oktober 2016 I

Muzej sodobne umetnosti, Metelkova, Kino Bežigrad I
Med 29. septembrom in 3. oktobrom bo potekal že 8. filmski seminar Mad About Film, ki smo ga naslovili z »Nori na filme za mlade«. Na seminarju bosta tokrat potekali dve delavnici in sicer delavnica filmske kritike pod vodstvom priznanega filmskega kritika in publicista Matica Majcna in posebna delavnica analognega VJ-anja pod mentorstvom ustvarjalnega dua IZLAND (Marko Vivoda in Gašper Milkovič Biloslav). Obe delavnici bo pospremilo krovno predavanje o filmskih izraznih sredstvih (Rok Govednik). Seminar bo zaokrožil kulturni družabni večer, ki bo zunanje zidove Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) oblekel v pisane barve VJinga.

8. MAF seminarju pritiče tokratno ime, ker bo potekal v sklopu Mednarodnega filmskega festivala za mlade Film na oko, ki bo med 30. septembrom in 4. oktobrom 2016 potekal v desetih krajih po Sloveniji. Udeleženci delavnic prejmejo brezplačne festivalske akreditacije.

> Multimedijsko predavanje Filmska izrazna sredstva, ki je namenjeno vsem udeležencem MAF seminarja (in tudi širšemu občinstvu), bo izvedel filmski pedagog in vodja zavoda Vizo Rok Govednik. Predavanje bo v prostorih MSUM (29. septembra).

> Delavnico filmske kritike bo vodil filmski kritik Matic Majcen.

Piske in pisce vabimo tudi k udeležbi na natečaju Mlada filmska kritika, ki je organiziran v sklopu festivala Film na oko in je razdeljen na študentsko in dijaško kategorijo. Avtorico oz. avtorja najboljše kritike čaka super nagrada: udeležba na največjem filmskem festivalu za otroke in mlade na svetu, v češkem Zlinu, prihodnjo pomlad, na voljo pa so tudi druge odlične nagrade revij Ekran in Kino!. Več o natečaju kmalu. Delavnica filmske kritike bo potekala preko konzultacij z mentorjem – v MSUM (29.9.2016) in v Kinu Bežigrad (3.10.2016) ter tudi preko email korespondence.

> Delavnica analognega VJ-anja bo potekala pod mentorstvom ustvarjalnega dua IZLAND

Natančen razpored srečanj je naveden spodaj. Izvaja se v parih, zato vas vabimo, da se nanjo že prijavite v paru (to navedite ob prijavi). V kolikor se prijavite sami, boste v pare razvrščeni na prvem srečanju. Delo bo potekalo v prostorih MSUM. Svoje rezultate boste predstavili na zaključnem dogodku seminarja s projekcijo na zidovih MSUM (3.10.)
Filmski seminar za mlade Mad About Film organizira Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo. Število mest je omejeno, zato te prosimo, da se prijaviš preko spletnega obrazca in počakaš na potrditveni mail. Ker bosta obe delavnici potekali ob istem času, se lahko prijaviš samo na eno (filmska kritika ali analogni VJ-ing).

Prijave zbiramo do vključno 23. septembra 2016.
Urnik predavanj in delavnic:
29.9.2016 I 16.00 do 17.30 I Uvodno srečanje za vse prijavljene I I MSUM, Metelkova
29.9.2016 I 17.30 do 20.00 I Predavanje: Filmska izrazna sredstva (javno) I MSUM, Metelkova
30.9. – 3.10. 2016 I Delavnica analognega VJ-anja z duom IZLAND (interno) I MSUM, Metelkova –ODPADE
3.10.2016 I Po dogovoru I Srečanje udeležencev delavnice Filmske kritike (interno) I Kino Bežigrad
3.10.2016 I 20.00 I Zaključni dogodek delavnice analognega VJ-anja z duom Izland I pred MSUM, Muzejska ploščad –ODPADE

 

Predstavitev programa:
Delavnica: Filmska kritika (Matic Majcen)

Na delavnici filmske kritike bomo udeležence uvedli v poglobljeno pisanje o filmu. Odgovorili bomo na vprašanja, kot so: Kaj danes pomeni biti filmski kritik? Kakšne vrste filmske kritike poznamo? Kako izpiliti svoj slog pisanja in kako postati poklicni filmski kritik? Delavnica predstavlja izvrstno priložnost za vse, ki bi si želeli vzpostaviti prvi resnejši stik s poglobljenim pisanjem o filmu. Udeleženci bodo tokom delavnice napisali svojo filmsko kritiko na podlagi filmov, videnih na festivalu Film na oko, izbrani izdelki pa bodo objavljeni na spletni strani MAF platforme in tudi festivala. Vse kritike vabimo, da se udeležijo tudi natečaja Mlada filmska kritika, ki bo potekal v okviru festivala Film na oko.
Predavanje: Filmska izrazna sredstva (Rok Govednik)
Preden se potopimo v filmsko, bo koristno, da spoznamo film in njegove prvine, ki ga izgrajujejo, ter da osvojimo nekaj osnovne filmske terminologije. Spoznali se bomo z vsemi izraznimi sredstvi, ki omogočajo nastanek vsakega filmskega izdelka in primere iz prakse iskali v filmskih referencah. Tako se bomo v avdiovizualnem predavanju poglobili v zgradbo filmskega kadra, se posvetili gibanju kamere, igralcev, pozornost bomo namenili montaži in filmskemu ritmu, pogledali, kaj vse sestavlja zvok, katere posebne učinke poznamo pri filmu in se vprašali, kaj je mizanscena, skriti kader in kaj kader-sekvenca, v čem uživa pogled.
Kot učno gradivo nam bo koristila filmska zgodovina, zato se bomo učili od filmskih mojstrov kot so Alfred Hitchcock, Orson Welles, Robert Rodriguez, John Ford, Carol Reed, Stanley Kubrick, Sergei M. Eisenstein, Leni Riefenstahl, Elia Kazan, Georges Méliès, Ingmar Bergman, Andrej Tarkovski, Michael Curtiz, Charles Chaplin, Vittorio de Sica, Dziga Vertov, George Lucas, Luis Buñuel, Quentin Tarantino, Michelangelo Antonioni, Martin Scorsese in še kdo.
Delavnica: analogni VJ-ing (Duo IZLAND)

V okviru delavnice bomo spoznavali ustvarjanje analognih vizualij na najbolj klasičen način, t.j. ko se slika ustvarja v živo ter samo s pomočjo svetlobe, leče in ogledala projicira na izbrano površino. Pri tem bomo uporabljali grafoskope in različne materiale, s katerimi bomo vplivali na lastnosti svetlobe in s tem na projecirano sliko.
Po krajšem uvodu bo sledilo eksperimentiranje v praksi z nekaj osnovnimi materiali kot so tekočine različne gostote, barvila in razni predmeti različne prosojnosti, ki bojo udeležencem na voljo.
Nato se bodo udeleženci razdelili v skupine in naredili plan za samostojne projekte ter razmislili o postopkih in morebitnih dodatnih potrebščinah za izvedbo le-teh. Udeležence bomo spodbujali k eksperimentiranju z drugačnimi materiali in k iskanju lastnih, originalnih rešitev. Zaključek delavnice bo namenjen predstavitvi projektov publiki.